Jdi na obsah Jdi na menu

Přivítání nového roku 2012

Nový rok přišly na jindřichohradecké náměstí Míru oslavit desítky lidí. Nenechaly si ujít tradiční novoroční ohňostroj. Tomuto slavnostnímu vyvrcholení předcházelo hudební vystoupení žešťového sboru Trumpet Tune, videoprojekce mapující uplynulý rok a tradiční novoroční pozdrav starosty města Stanislava Mrvky, který na prahu nového roku spoluobčanům popřál mnoho zdraví, štěstí a spokojenosti.

Po úvodním slovu starosty města se nad Jindřichovým Hradcem rozzářila obloha.

Na hladký průběh oslav dohlíželi strážníci jindřichohradecké městské policie a jednotka jindřichohradeckých dobrovolných hasičů, která po odpálení ohňostroje zkontrolovala a ochladila vodou odpalovací místo a jeho okolí. 

 

Fotografie zde

 

Polévka či čaj pro lidi bez domova

V Jindřichově Hradci měli 3.února lidé bez domova možnost dojít si na teplou polévku či čaj. Město Jindřichův Hradec ve spolupráci s Oblastním spolkem Českého červeného kříže v Jindřichově Hradci, Sborem dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec a městskou policií připravilo v objektu města v Panské ulici vydávací místnost, která fungovala po dobu třeskutých mrazů. „O víkendu polévku a čaj vydávali od 13:00 do 14:30 hodin a v pondělí od 14:00 do 15:00 hodin,“ upřesnila časy ředitelka Oblastního spolku ČČK Lenka Kalábová. Polévku připravovala vývařovna Jiřího Petrů z Plavska.

 

Fotografie zde

 

Křesadlo 2011

 ,, OCENĚNÍ PRO OBYČEJNÉ LIDI, KTEŘÍ DĚLAJÍ NEOBYČEJNÉ VĚCI "

Fakulta managementu a Národní dobrovolnické centrum HESTIA vyhlásilo možnost nominací dobrovolníků v Jihočeském kraji pro získání ocenění ,,Křesadlo 2011" a ,,Dobrá parta 2011".

Udělování ceny KŘESADLO a DOBRÁ PARTA je šancí ocenit ty, kteří svojí činností napomáhají druhým a poskytují prostor pro zviditelnění dobrovolnictví a neziskového prostoru. Hlavním cílem akce stále zůstává nabídnout uznání těm, kteří se dobrovolnictví věnují a vykonávají svou činnost velmi obětavě a kvalitně.

Letošní 10.ročník se uskutečnil 25. února 2012 v překrásném historickém městě Jindřichův Hradec, byly ceny udělovány při oficiálním ceremoniálu. Slavnostní předávání ocenění proběhlo v Muzeu Jindřichohradecka. Ocenění jihočeských dobrovolníků podpořil také jindřichohradecký rodák, hokejový reprezentant a aktuálně i hráč klubu HC Mountfield Aleš Kotalík a stal se tak patronem Křesadla 2011. Podpora úspěšného člověka, který stále dokáže myslet i na druhé je symbolem, že dobrovolnictví je pro společnost velmi užitečné a stojí za to ho podporovat.

Porota složena ze zástupců různých organizací posuzovala aktivity dobrovolníků ve dvou kategoriích: Cena Křesadlo za inviduální činnost a cena Dobrá parta za týmovou činnost ( specialita Jihočeského kraje ). Oceněni byli lidé, kteří v uplynulých letech věnovali svůj volný čas na pomoc druhým a dalším potřebným aktivitám v rámci Jihočeského kraje.

V Jindřichově Hradci prob ěhlo předávání cen Křesadlo již v roce 2006 a jsme rádi, že se sem opět vrátilo. A do budoucna doufáme, že to není ani naposledy, protože právě pomoc druhým je ten největší dar, který člověk může dát.

Nominovaní dobrovolníci

Letos byli na cenu Křesadlo 2011 nominováni:

Pavla Čotková, František Kocar, MUDr. Jaroslav Hojný, Tereza Bernášková, Bc. Andrea Vágnerová, Martin Schonbauer, Libuše Drdáková, Martina Bláhová , Jiřina Ohrazdová

Nominované party

Letos byli na cenu Dobrá parta nominovány tyto party:

Sbor dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec, "Sestřičky" domácí péče, SK Kapři SJK, D-Klub, Tým dobrovolníků Linky důvěry v Písku

 

Fotografie zde

 

Dobrovolní hasiči z Jindřichova Hradce byli darovat krev

Dne 29. února 2012 v ranních hodinách se členové zásahové jednotky města J.Hradec zúčastnili darování krve na transfúzním oddělení polikliniky v Jindřichově Hradci.

 

Požární asistence na koncertě Lucie Bílé a Petra Maláska

Dne 20. dubna 2012 se v jindřichohradeckém kulturním domě Střelnice konal koncert Lucie Bílé a Petra Maláska.

Naše jednotka byla požádána o požární dozor pořádající agenturou. Této asistence se z naší jednotky zúčastnil Jaroslav Neubauer, Vít Vopálka ml., Jakub Mužík a Vladimír Lejsek.

Koncert proběhl v rámci sektoru PO bez závad a to i přes vysokou návštěvnost. Naše jednotka opustila kulturní dům Střelnice jednu hodinu před půlnocí.

Fotografie z koncertu nám poskytl p. Josef Bohm. Panu Josefu Bohmovi tímto moc děkujeme za poskytnutí fotografií.

 

Fotografie z koncertu zde 

 

Pálení čarodějnic aneb čarodějnice s dětmi

Historicky první pálení čarodějnic v parku pod gymnáziem v Jindřichově Hradci proběhly 30. dubna 2012. Čarodějnice ve městě se stávají pomalu, ale jistě akcí, kterou navštívilo hned několik desítek lidí. Pálení čarodějnic je neobvyklá, ale velmi oblíbená událost, která má své prameny již v dávné historii. Mnoho našich návštěvníků nemělo možnost trávit pálení čarodějnic někde u ohně mimo Jindřichův Hradec a proto jsme se rozhodli Vám přiblížit atmosféru pálení čarodějnic i do našeho města. Čarodějnice ve městě pod gymnásiem nebyli jen o zapálení ohně, na kterém je upálena čarodějnice. Akce byla zaměřena hlavně pro rodiny s dětmi a krásnou atmosféru. Pro děti byly zajištěny různé soutěže, diskotéka pod vedením zkušeného moderátora Michala Arnošta, opékání buřtů. Kolem 20 hodiny byl slavnostně zapálen oheň starostou města J.Hradec p. Ing. Stanislavem Mrvkou a pravé čarodějnické rajdění začalo....

 

Fotografie zde

 

Celodenní zájezd na Expozici požární ochrany ve Zbirohu s akcí ,,Doteky historie 2012

Naše jednotka sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec odjela 5. května 2012 do Zbirohu na celodenní zájezd.

V areálu Hasičského záchranného sboru záchranného útvaru Zbiroh se konala akce ,, Doteky historie 2012,, u příležitosti zahájení sezony v Expozici požární ochrany ve Zbirohu 2012.

Na akci byly k vydění ukázky historické techniky v činnosti. Dále byla například ukázka automobilového žebříku Ford, parní stříkačky z Klatov, koněspřežky poháněné motorem z Třebonic a Těškova a mnoho dalších. V doprovodném programu vystoupilo nejmladší hasičské družstvo Soptíci z Kralovic (nejmladšímu je 2,5 , nejstaršímu 3,5 roku !), mažoretky a dvě country kapely. V průběhu akce byla samozřejmě přístupná celá Expozice s mnoha novými exponáty a základ expozice nouzového ukrytí a Civilní ochrany erudovaným průvodcem.

Cílem nově vybudované Expozice požární ochrany bylo přiblížení techniky sloužící hasičům při výkonu jejich fyzicky i psychicky náročné práci i některé milovníky, které ovlivnily vývoj požární techniky i organizaci a činnost hasičů. Vystavené předměty provedly návštěvníky dobou od druhé poloviny 18. století, až po 80. léta dvacátého století.

Expozice požární ochrany nám umožnila nahlédnout do historie vzniku a vývoje dobrovolné i profesionální požární ochrany. V první části budované expozice jsme si mohli prohlédnout vybrané exponáty historické požární techniky z období 18. a 19. století. Jednalo se zejména o ukázku koněspřežných a parních stříkaček. Dále bylo možné shlédnout techniku z období první republiky, kterou reprezentuje automobilová stříkačka na podvozku Škody 505 z roku 1928. Dále následovala ukázka techniky z období 50. let 20. století, kterou představuje například tzv. automobilová stříkačka 16 na podvozku Praga RN z roku 1952. Závěrem expozice byl věnován technice, která byla hasiči používána v 70. a 80. letech 20. století. Jednalo se o velice známá vozidla na podvozcích Tatra 138, Tatra 148, Tatra 613, Škoda 1203, Škoda 120 L, Škoda 706 RTHP Karosa, Avia. Na úplném závěru čekala na nás zajímavost v podobě prototypu požárního robota, který byl předurčen k manipulaci s tlakovými lahvemi v místech zasažených požárem. Hlavním cílem expozice bylo zachovávat a přinášet informace o poslání, organizaci a činnosti profesionálních a dobrovolných hasičů v jednotlivých obdobích vývoje českých zemí.

K soustředění mnohých unikátních exponátů, keré bylo možné shlédnout v expozici, významně přispěli darováním nebo zapůjčením sbory dobrovolných hasičů, některá města a obce i příslušníci Hasičského záchranného sboru České republiky.

 

Fotografie z tohoto zájezdu zde 

 

Pomoz Pomoct !

Za krásného svátečního počasí se 8. května 2012 na Tyršově stadionu v Jindřichově Hradci uskutečnila akce POMOZ POMOCT !, která je vždy pořádána u příležitosti Světového dne Červeného kříže.

Letošní 7. ročník byl zahájen starostou města Stanislavem Mrvkou a byl zaměřen na bezpečný pohyb chodců v silniční dopravě. Při simulované autonehodě, která byla přenášena na velkoplošnou obrazovku, byl zraněn chodec a přihlížející měli možnost vidět sehranost celého integrovaného záchranného systému, tedy jak složky záchranářské, hasičské, tak i policejní.

Každý návštěvník si mohl prohlédnout techniku a vozidla vojenského útvaru, vojenské policie, hasičů, Policie ČR, Městské policie, zbraně, vyzkoušet si testy z pravidel silničního provozu, prohlédnout si učební pomůcky Střední zdravotnické školy, ale i získat informace o zdravém životním stylu od zástupců Všeobecné zdravotní pojišťovny. Připravena byla také řada naučných i zábavných soutěží pro nejmenší návštěvníky a samozřejmě doprovodný kulturní program. Děti měly možnost vyhrát drobné ceny a vyzkoušet si bodyzorbing.

Pořadatelé:

Město Jindřichův Hradec, Oblastní spolek a 3. Místní skupina OS ČČK J. Hradec, Hasičský záchranný sbor  Jihočeského kraje Územní odbor J. Hradec , Sbor dobrovolných hasičů města J. Hradec, Zdravotnická záchranná služba, Policie ČR, Městská policie města J. Hradec, Vojenský útvar 6069 J. Hradec, Velitelství vojenské policie Tábor, Dům dětí a mládeže J. Hradec, VZP, Střední zdravotnická škola Jindřichův Hradec.

 

Fotografie z akce zde

 

Dokaž, co umíš

Ve středu 16. května 2012 proběhl již 38. ročník okresní soutěže mladých zdravotníků Českého červeného kříže a Mladých záchranářů Hasičského záchranného sboru Jindřichův Hradec. 

Žáci z jindřichohra­deckého regionu soutěžili v pěti disciplínách. A to v poskytnutí první pomoci při různých typech poranění jako například tepenném či žilním.

Transportovali raněného na nosítkách, rovněž ošetřovali zlomeniny různého charakteru. Dále soutěžili v dopravním testu, znalostech o návykových látkách a jejich škodlivosti na lidský organismus a v neposlední řadě pak procvičili znalosti z hasičské problematiky jako odbornou přípravu mladého hasiče nebo stříkání z proudnice na terč.

Na preventivně – výchovné akci se podílí 38. rokem Policie ČR, nyní Územní odbor J. Hradec, Dopravní inspektorát, HZS a SDH J. Hradec a hlavně Oblastní spolek ČČK.

Celkem 12 pětičlenných družstev soutěžilo v 5 disciplinách. Děti na těchto stanovištích měly za úkol vyplnit dopravní test a správně zodpovědět otázky týkající se jízdy křižovatkou.

Na obrázku znázorňující křižovatku značenou dopravními značkami museli soutěžící určit pořadí projíždějících vozidel. Na každém stanovišti mohlo každé družstvo získat maximálně 20 bodů.

 

Fotografie zde 

 

Předání zásahového vozidla Tatra T 148 CAS 32

Členové Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Jindřichova Hradce dostali v úterý 15. května 2012 cisternovou automobilovou stříkačku Tatra T 148. Dosud měli k dispozici pouze pětimístný technický automobil Renault Master spřívěsem, který nyní doplní právě zmiňovaná cisternová automobilová stříkačka Tatra 148 (r. v. 1982). Vozidlo členové jednotky SDH získali díky vyřazení z aktivní služby u Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje.

Vozidlo bude využíváno zejména k zásahům jako je požár, čerpání vody, živelné pohromy apod. Samozřejmě bude využíváno při každém výjezdu jako druhé vozidlo pro dopravu vody na místo zásahu.

Předání automobilové cisterny se uskutečnilo za účasti starosty města Jindřichův Hradec p. ing. Stanislava Mrvky, místostarostů p. Ing. Pavla Vejvara a p. Ing. Bohumila Komínka, vedoucího odboru krizového řízení města Jindřichův Hradec p. Ing. Jiřího Hrušky, ředitele Územního odboru HZS Jindřichův Hradec p. plk. Ing. Jana Všetečky, tiskové mluvčí policie ČR Územního odboru Jindřichův Hradec pí. por. Mgr. Bc. Hany Millerové, Jindřichohradecké televize, Jindřichohradeckého deníku, Týdeníku Jindřichohradecka a mnoho dalších zúčastněných.

V Jindřichově Hradci loni zajistila jindřichohradecká radnice nákladem přes dvě stě tisíc korun také nákup přenosné motorové stříkačky TOHATSU, opravu přenosné motorové stříkačky PS 12 pro dobrovolné hasiče z Buku, v roce 2010 zakoupilo technické zásahové vozidlo Renault Master. V tomto roce bude největší investicí města pro dobrovolné hasiče rekonstrukce zbrojnice v Políkně, kde město do opravy dá asi 1 milion korun.

Průběžně se jindřichohradecká radnice spolu s jihočeským krajem snaží dobrovolným hasičům zajišťovat modernizaci a doplňování vybavení. Před vyřešením je nyní nevyhovující stav zbrojnice v Dolním Skrýchově.

Všem ještě jednou děkujeme.

 

Fotografie zde

 

Slavnostní otevření Ochodně-medicínského centra sv. Florián

Dne 16. 5. 2012 v 18:00 hodin bylo zahájeno slavnostní otevření Obchodně-medicínského centra sv. Florián v Jindřichově Hradci v Růžové ulici č. 41. Slavnostního otevření se zúčastnilo na 150 hostů, mezi jinými i hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, vícehejtman František Štangl, senátor Pavel Eybert, vedení Města Jindřichův Hradec v čele se starostou Stanislavem Mrvkou a dále budoucí nájemníci centra a zástupci firem, které se na rekonstrukci objektu podíleli. Ing. Tomáš Blábolil, generální ředitel firmy RBB INVEST, a.s., která objekt zrekonstruovala, představil hostům výsledek jeden a půl roku trvajících stavebních úprav, který všechny přítomné bezpochyby nadchl.

Pomyslnou třešničkou na dortu bylo předvedení unikátní AQUA SHOW, která je v pasáži (jakémsi symbolickém náměstíčku sv. Floriána) nainstalována. Jedná se o nádhernou podívanou kombinace světelných efektů, videoprojekce a obrazců tvořených kapkami padající vody. Slavnosti byl přítomen i Marek Adamczuk, pater římskokatolické církve z farnosti Klokoty u Tábora, který posvětil sochu patrona hasičů sv. Floriána i celou budovu centra. Hosté po prohlídce obchodně-medicínského centra mohli shlédnout i módní přehlídku a vystoupení hudební skupiny No Name. Program byl zakončen ukázkou ohňových tanců a velkolepým ohňostrojem. Celý program uváděl populární moderátor Petr Martiňák a široké veřejnosti byl zprostředkován přímý přenos této události na velkoplošnou obrazovku instalovanou na Masarykově náměstí.

Naši členové jednotky SDH města J. Hradec zde asistovali při ohňostroji.

 

Fotografie zde 

  

Jarní Jindřichohradecký Pedál

Za velkého zájmu veřejnosti se v sobotu 19. května 2012 konal další ročník oblíbené akce Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál. Jarní cyklistické vyjížďky a pěšího výletu, které oficiálně odstartovaly turistickou sezónu ve městě nad Vajgarem, se zúčastnil rekordní počet lidí. Celkem jich do pedálu šláplo 564. Cílovou stanicí pro všechny tři trasy byl Dolní Skrýchov, kde na účastníky společné cyklistické vyjížďky a obyvatele této místní části čekal doprovodný program. Ten zahrnoval např. soutěže pro děti, skákací hrad, trampolínu, ukázky první pomoci nebo dětskou zvířecí discoshow. O občerstvení se skvěle postarali jindřichohradečtí dobrovolní hasiči. V rámci sobotní akce bylo v Dolním Skrýchově za účasti starosty Jindřichova Hradce Stanislava Mrvky rovněž otevřeno zbrusu nové dětské hřiště. Nechybělo ani losování o hodnotné ceny, včetně té hlavní - jízního kola. To si nakonec odvezl Pavel Supek z Jindřichova Hradce.

Akci Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál pořádalo město Jindřichův Hradec ve spolupráci s Cykloteamem Jindřichův Hradec, Jednotkou sboru dobrovolných hasičů města Jidřichův Hradec, Oblastním spolkem Českého červeného kříže a TJ Házená Jindřichův Hradec, za mediální podpory Hitrádia Faktor, Týdeníku Jindřichohradecka a Jindřichohradeckého deníku.

Této spolupráce si organizátoři akce velmi váží a tímto všem děkují. Poděkování náleží i sponzorům, kteří tuto jarní vyjížďku podpořili věcnými odměnami do soutěže pro děti.

 

Fotografie zde 

 

Návštěva v partnerském městě Zwettl

V úterý 22. května 2012 byla uskutečněna pracovní cesta do partnerského města Zwettl. Pracovní cesty se zúčastnili i členové jednotky a cílem setkání bylo pozvat vedení města společně s hasiči města Zwettl na oslavy 140. výročí založení SDH Jindřichův Hradec. Jednání bylo úspěšné, účast delegace a hasičů na oslavách je domluvena. Po pracovním jednání jsme byli pozváni do hasičské zbrojnice města Zwettl, kde jsme byli seznámeni s jejich zázemím a technikou. Na oslavy hasiči z města Zwettl přijedou s plošinou až do výšky 32 m. Na závěr jsme byli vyfoceni společně u sochy patrona hasičů sv. Floriána.

 

Fotografie zde 

 

Vítání léta na Bobelovce

Dne 26. května 2012 se od 15 hodin ve sportcentru Bobelovka konal dětský den, kde byly připraveny soutěže pro děti, skákací hrad a Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec si pro děti připravila ,,opičí,, dráhu a stříkání proudnicí na louce, kde voda byla čerpána z kádě. Jako novinku pro děti z Bobelovky členové jednotky přivezli s sebou Tatru, do které si děti mohli vlézt a rodiče udělat fotografie na památku. Jako zpestření akce pro děti a jejich rodiče byla ukázka z požárního sportu a ukázka zásahu s komentářem, a to likvidace požáru.

 

Fotografie zde 

 

Den dětí na sídlišti Vajgar

Ve středu 30. května 2012 byl na sídlišti Vajgar uspořádán místní organizací KSČM dětský den. Za příznivého počasí byly pro děti připraveny soutěže, skákací hrad a členové naší jednotky si pro děti připravili překážkovou dráhu a stříkání z hadic na kuželky. Za splnění úkolů dostali drobné odměny.

 

Fotografie zde 

 

Dětský branný den města Jindřichův Hradec

Žáci prvního stupně všech jindřichohradeckých základních škol se zúčastnili organizované akce v podobě dětského branného dne, který byl uspořádán ve čtvrtek 31. května. Stejně jako v loňském roce se dětský den konal v Žižkových kasárnách, kde si děti mohly například prohlédnout venkovní prostory, zbraně, vojenskou techniku a lezeckou stěnu. Na posádkovém cvičišti byla mimo jiné k vidění ukázka poslušnosti policejních psů. Na vlastní kůži si zadržení perfektně vycvičeným policejním psem mohl zakusit i starosta města Stanislav Mrvka. Děti měli možnost vyzkoušet si, jak se sedí na policejí motorce, či ve voze městské policie. Svá stanoviště měli i členové Oblastního spolku Českého červeného kříže Jindřichův Hradec, kde si děti mohly vyzkoušet poskytnutí první pomoci nebo ve stánku informačního střediska si mohli obohatit své vědomosti o historii města. Hodně radosti přinesl dětem i skákací hrad. Kousek odsud na fotbalovém hřišti, které je součástí cvičiště, si připravili ukázky hasiči. Největším překvapením a také zpestřením celého dopoledne byl přílet vojenského vrtulníku, ze kterého vyskákali výsadkáři a přímo před očima dětí dopadali na vyznačený cíl. Podle reakcí dětí se akce vydařila.

 

Fotografie zde

 

Dětský den POLICIE na Břeskáči

V sobotu 2. června 2012 se od 13 hodin uskutečnil na pistolové střelnici v Dolním Skrýchově další dětský den mezinárodní policejní asociace IPA, která ho již počtvrté pořádala s Nezávislým odborovým svazem Policie ČR pro rodiny policistů a zaměstnanců. Děti tak mohly mezi plněním soutěžních disciplín plně využít skákací hrad, mezi již tradiční ukázky patřilo předvedení policejní a hasičské služební techniky, policejní výzbroje i výstroje pořádkové služby, kterou si mohli nejmenší účastníci i dospělí vyzkoušet. Nechyběla také ukázka speciálních protipožárních obleků a vděčné stříkání na cíl pod dozorem dobrovolných a profesionálních hasičů. Pěkné počasí bylo ideální také pro ukázky služebních psů a Klubu vojenské historie 29. pěší pluk Plk. J. J. Švece spojených se střelbou z dobových zbraní. Celé odpoledne proběhlo ve velice příjemné atmosféře a i když si některé děti navzájem ukazovali hrozivě vypadající zranění nejrůznějších částí těla, tak šlo pouze o ta naaranžovaná od maskérky Českého červeného kříže.

 

Fotografie zde

 

Den dětí na zimním stadionu

V sobotu 2. června 2012 byl Nadačním fondem společnosti RBB Invest a.s. na zimním stadionu pořádán dětský den. Celou show pro děti uváděl známý český zpěvák Standa Hložek střídavě s klaunem Hugem. Pro děti byly připraveny soutěže, po splnění úkolú čekali na děti drobná odměna. Členové naší jednotky byli požádáni o požární asistenci, kdy dohlíželi na pořádek a bezpečnost na akci.

 

Fotografie zde

 

Muzejní noc

Páteční podvečer, večer a noc dne 8. června 2012 patřily v Jindřichově Hradci především muzeím. Oživly historické postavy, jako například Páni z Hradce, ale také nové expozice Muzea Jindřichohradecka. V Domě gobelínů, kulturních tradic a řemesel si děti mohly vyzkoušet plstění, předení, motání provazů nebo také upéct staroeské pečivo, které většina z nich ihned s velkou chutí snědla. Součástí jindřichohradecké Muzejní noci bylo také symbolické předání nové scény na parkánech starostou města Stanislavem Mrvkou kejklířům, jelikož právě horní část nově zrekonstruovaného prostoru bude v letních měsících sloužit pro některé kulturní akce. Členové jednotky sboru dobrovolných hasičů zajišťovali na této akci požární asistenci.

 

Fotografie zde

 

125 let tratě Veselí nad Lužnicí -  Jihlava

V sobotu 9. června bylo v Jindřichově Hradci velmi rušno. I přes nepříznivé počasí se zde konala velká akce, která přilákala nesčetné množství návštěvníků.

Ti, kteří se zajímají o vláčky, měli možnost si užít akci 125 let tratě Veselí nad Lužnicí - Jihlava. Z obou směrů, tedy z Českých Budějovic a Jihlavy, vyjely vlaky, které se setkaly v Jindřichově Hradci. Právě v našem městě bylo centrum oslav. Místo je výjmečné tím, že se zde setkávají tratě běžného i úzkého rozchodu. Proto se k oslavám přidaly i Jindřichohradecké místní dráhy. K vidění byla brněnská parní lokomotiva ,, Šlechtična ,, 475.101 a budějovický ,, Štokr ,, 556.0506, kterým přijel hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola s dobrým vojákem Švejkem, které na jindřichohradeckém nádraží přivítal starosta města Stanislav Mrvka. Zásluhu měli i členové jednotky SDH města Jindřichův Hradec společně s příslušníky HZS Jihočeského kraje Územního odboru Jindřichův Hradec, kteří do obou parních lokomotiv doplňovali vodu.

 

Fotografie zde

 

Brigáda na ostrově rybníka Vajgar

Na žádost starosty města si dobrovolní hasiči v sobotu 23. června naplánovali brigádu v rámci výcviku s motorovými pilami na ostrově rybníka Vajgar, aby udělali údržbu veřejné zeleně. Díky zapůjčení pramice z veslařského klubu se členové společně s patřičným náčním přesunuli na ostrv, kde za dopoledne dokázali proměnit ostrov k nepoznání, což může posoudit každý obyvatel města.

 

Fotografie zde

 

Hasiči dostali osvětlovací balón

Sbor dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec se od soboty 24. června 2012 může těšit z další nové techniky. Díky daru HVP a.s. byl pořízen osvětlovací balón, který hasičům umožní bezpečnější provedení zásahu v noci a v těžko viditelných prostorech nebo pod zemí. Slavnostní akt se uskutečnil na letišti v Bechyni, dar převzal velitel jednotky společně s hlavním strojníkem. Členové si tohoto daru velice váží.

 

Fotografie zde

 

Jindřichohradecké cykloodpoledne

V neděli 24. června se na jindřichohradeckém letišti uskutečnila cyklistická akce s názvem Jindřichohrafdecké cykloodpoledne. Příznivci cyklistiky i závodníci byli seznámeni s novými trendy v cyklistice, významem a smyslem reflexních prvků. Součástí odpoledne byla prezentace Českého červeného kříže, BESIP Teamu, Domu dětí a mládeže Jindřichův Hradec, Městské policie Jindřichův Hradec, OS ,, Černí koně ,, - handbike, cyklopojičtění, videoprojekce ,, chování na pozemních komunikacích ,, a cyklistický závod všech věkových kategorií po cyklistických stezkách v Jindřichově Hradci. Na této akci měli své stanoviště i členové jednotky sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec.

 

Fotografie zde

 

Požární asistence na činohře LUCERNA

V pátek a v sobotu 6. a 7. července se od 21.30 hodin na třetím nádvoří Státního hradu a zámku v Jindřichově Hradci odehrála pohádkově divadelní hra Aloise Jiráska LUCERNA v podání Jindřichohradecké činohry. V režii Josefa Nechutného se na třetím nádvoří Státního hradu a zámku v Jindřichově Hradci představili : Hana Proxová, Pavel Körner, Vlastimil Hanuš, Miloslav Krejsa, Ladislava Ratajová, Adéla Ratajová, Adam Tomek, Pavel Prudil, Josef Smrčka, Jiří Langer, Josef Nechutný, Andrea Černá, Antonín Kaška, Bohumil Čížek, Michal Palaugari, Karel Oupor, Lenka Harudová.

Na této činohře šest členů jednotky sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec zabezpečovali požární dozor.

  

Zrenovovaná stříkačka PS 12

V loňském roce po zrušení jednotky dobrovolných hasičů v Dolní Radouni získali jindřichohradečtí dobrovolní hasiči hasičskou stříkačku PS 12. Po domluvě s vedením města bylo rozhodnuto o zrenovování stříkačky. V rámci dobrých vztahů bylo dohodnuto, že stříkačka bude zrenovovaná svépomoci, a to v areálu HZS v Dačicích, kde se na renovaci podílel Lukáš Vávrů, za což mu velice děkujeme.

 

Fotografie zde

 

Stavění brány Evě Bradové a Milanu Mikulcovi

V sobotu 21. července se část jednotky sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec vydala na Sládkův kopec ke své člence SDH Evě Bradové, která ve sboru působí jako fotografka a členka týlového zabezpečení a svému členovi zásahové jednotky Milanu Mikulcovi. Před domem nevěsty jsme postavili svatební bránu, aby všichni v okolí věděli, že se koná velká sláva. Po postavení svatební brány jsme poseděli a šťastně zapili.

 

Fotografie zde

 

Odhalení pamětních desek ve sv. Floriánu

Na 27. července 2012 měl náš sbor naplánovnou událost, která se zařazuje do široké palety akcí 140. výročí založení místního sboru. Tento den jsme slavnostně odhalili dvě pamětní desky ve staré Hasičské zbrojnici sv. Floriána v Růžové ulici.

Slavnostního odhalení se zúčastnili : starosta města Jindřichův Hradec Ing. Stanislav Mrvka, majitel Obchodně - medicínského domu sv. Florián Tomáš Blábolil, starosta Okresního SH ČMS Josef Mihal, ředitel Územního odboru HZS Jihočeského kraje okresu Jindřichův Hradec plk. Ing. Jan Všetečka, čestný starosta sboru SDH Jindřichův Hradec a bývalí ředitel HZS Jindřichův Hradec Ladislav Šenkýř, rakouští hasiči, členové SDH Jindřichův Hradec a členové JSDH města Jindřichův Hradec.

 

Fotografie zde