Jdi na obsah Jdi na menu
Dobrovolní hasiči darovali v Jindřichově Hradci krev 
 
Dne 19.ledna 2011 byli členové Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec již poprvé společně darovat krev.V celkovém počtu 7 členů se dostavili v ranních hodinách k odběru krve na oddělení hematologie a krevní transfuze krve.

V ambulanci se podrobili vstupnímu vyšetření a pak byli odesláni k odběru krve.

Touto aktivitou chtěli dobrovolní hasiči podpořit bezpříspěvkové dárcovství krve.

Bezpříspěvkovými dárci krve se mohou stát lidé ve věku od 18 do 60 let.Pro darování krve musí být naprosto zdraví.Zda je dárce způsobilý k odběru , posoudí odborný zdravotnický pracovník přímo na Transfuzním oddělení.Den před odběrem by měl dárce hodně pít , nejíst tučná jídla a nepít alkohol.Ráno může lehce posnídat.

Oddělení hematologie a krevní transfuze krve je umístěno v 5. patře polikliniky v Jindřichově Hradci.

 

Fotografie z této akce zde

 

Požární asistence na XIX.Městském reprezentačním plese 

XIX. reprezentační ples našeho města se konal v sobotu 29. Února 2011. Letošní rok se plesového reje zúčastnil rekordní počet hostů. Kulturní dům Střelnice doslova praskal ve švech a jistě vzpomínal na doby minulé, kdy se týden co týden na sále kulturního domu konaly plesy.

Celým večerem příjemně provázel moderátor Ivo Apfel.
Zahájení plesu zajistili svěřenci tanečního studia M.Cheničkové z Tábora.
Nezklamala hudba velkého sálu, kapela Portál.
Program zpestřila zpěvačka Petra Janů.
Samozřejmě nemohla chybět bohatá tombola a půlnoční slosování
vstupenek o hodnotné ceny.
 
Na tomto plese zajišťovali požární asistenci tři členové Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec.
 

Hasičská svatba našeho člena 

 

20.3.2011-17-15-27.jpg

 

 Hasičská svatba
 

....jedna slavnostní událost

 

V pátek 11.března se v Jindřichově  Hradci  udála  mimořádná událost. Tou mimořádnou událostí - tentokráte radostnou, byla zvěst, že do společného manželského života vstoupil  člen našeho hasičského sboru.
Ve 12.hodin v obřadní síni Městské radnice  svoje představení jak jej na svatebním oznámení uvedli, začali

 Vladimír Lejsek a Pavlína Filipová 

a svým souhlasným ano potvrdili, že nadále hodlají kráčet společnou cestou životem v dobrém i ve zlém.
Po tomto slibu samozřejmě hned následovala naše zkouška chomoutem a džberovou stříkačkou jestli to myslí opravdu vážně.
Doufáme, že se nám podařilo dostát své čestné povinnosti uvedení do společného života a oběma jim na společné cestě přejeme hodně štěstí, lásky a vzájemného porozumění.

Fotografie zde

 

Dobrovolní hasiči opět darovali v Jindřichově Hradci krev 

Dne 20.dubna 2011 se část výjezdové jednotky našeho sboru opět vypravila darovat hasičskou krev na transfúzní oddělení polikliniky v Jindřichově Hradci.

Touto aktivitou chtěli hasiči podpořit bezpříspěvkové dárcovství krve a přilákat nové dárce. Jen v českých nemocnicích jich totiž chybí asi sto tisíc. "Přestože v průměru dostane každý občan za svůj život čtyřikrát krevní transfúzi a 12-krát preparát vyrobený z krve, počet dobrovolných dárců stále klesá.
Odběru krve se zúčastnili: Beran L., Beran D., Bušta Z., Bušta L., Neubauer J.,Grill F.,

 

Oslavy 66.výročí ukončení druhé světové války 

V neděli 8. května jsme si vzpomínkovými akty připomněli 66. výročí od ukončení druhé světové války. Několikaletou tradici již mají v Jindřichově Hradci pietní akty v Panské ulici u pamětní desky pěti civilním obětem z 5. května 1945, u Památníku letců na Nábřeží Ladislava Stehny, ve Zbuzanech u pamětní desky Františka Peltana, v Jakubských sadech u pomníků tří odbojů a na městském hřbitově u hrobu Rudoarmějců.

 
 
Na oslavy Dne vítězství přijal pozvání hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, který pronesl projev a uctil s námi památku padlých v Jindřichově Hradci. 

Fotografie zde

 

Pomoz pomoct ! 

Již pošesté se v neděli 8.května konala na jindřichohradeckém Tyršově stadionu zdravotně osvětová akce Pomoz pomoct !

Název POMOZ POMOCT ! vyzývá všechny lidi k tomu, aby v případě, kdy se ocitnou tváří v tvář lidkému neštěstí, pomohli těm, kteí to potřebují.

Pokud stojíme před rozhodnutím, jakým způsobem pomoci člověku, který je bezprostředně ohrožen na životě následkem úrazu nebo neúrazového urgentního savu, je nutné znát metody, jak okamžitě reagovat a minimalizovat tak případné negativní dopady vzniklé situace.

Akce byla pořádana u příležitosti Světového dne Červeného kříže, byl to den kdy se v r. 1828 narodil Henry Dunant, který stál u zrodu této největší mezinárodního hunanitární organizace.

Akce měla zdravotně osvětový charakter, smyslem bylo ukázat lidem, jakým způsobem poskytnout první pomoc, jaké jsou život zachraňující úkony, jakým způsobem přivolat profesionální pomoc.Forma byla populárně naučná, pro děti byl připravena řada doprovodných programů a soutěží - jednak v oblasti poskytování první pomoci, jednak ve znalostech silničního provozu, pro menší děti soutěže zábavné.V letošním roce se opět zaměřujeme i na bezpečnost dětí a mládeže v různých situacích, které běžný život může přinést a ve kterých je nutno věnovat zvýšenou pozornost prevenci.Příčinou žádného úrazu není náhoda, vždy má své příčiny a vždy mu lze předejít.Příčinou může být nedbalost, nepozornost, nedůslednost, podcenění situace, neznalost možných následků, nebezpečnost prostředí, v němž se dítě pohybuje nebo nedodržení předpisů a pokynů.Je potřeba naučit děti, jak se chovat, aby k úrazu nedošlo a vytvořit pro děti bezpečné prostředí.Příčinou úrazu může být i násilné chování mezi lidmi navzájem, proto jsme zařadili i stanoviště věnující se prevenci násilí.

Nedílnou součástí akce byla prezentace činnosti jenotlivých organizací, které byli spolu s Městem Jindřichův Hradec pořadateli této významem mimořádné akce:

  • Oblastní spolek a 3. Místní skupina Oblastního spolku Českého červeného kříže Jindřichův Hradec
  • Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje
  • Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec
  • Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje
  • Policie České republiky
  • Městská policie Jindřichův Hradec
  • Vojenský útvar 6069 Jindřichův Hradec
  • Velitelství vojenské policie Tábor
  • Dům dětí a mládeže Jindřichův Hradec
  • Všeobecná zdravotní pojišťovna
  • Střední zdravotnická škola Jindřichův Hradec

 

Fotografie pořízené JSDH města Jindřichův Hradec zde

Fotografie pořízené sl. Evou Bradovou přítelkyní našeho člena Milana Mikulce zde

 

Den české myslivosti

Poznávat dřeviny, ptáky, psy či střílet ze vzduchovky mohli děti, které se v sobotu 14.května vydali na naučnou stezku v obořeRadouňka.Tu v rámci ,,Dne české myslivosti,, připravil Okresní myslivecký spolek Jindřichův Hradec.Vše odstartovalo ve 13 hodin.Malí účastníci nejen soutěžili, ale dostali i příležitost zhlédnout ukázky práce loveckých psů, policejních psovodů či hasičů.

 

Fotografie zde

 

Požární asistence na náměstí

Podpořit české hokejisty na mistrovství světa přišli fanoušci v neděli 15.května také na náměstí Míru v Jindřichově Hradci, kde byla instalována velkoplošná obrazovka.Češi nakonec zdolali Rusko 7:4 a získali bronz.

Ačkoliv počasí příliš nepřálo, lidé přesto přišli fandit a byli nadšení z vynikajícího výsledku. Mezi přítomnými panovalo malé zklamání, že nemohou sledovat spíše zápas o zlaté medaile.

Na jindřichohradeckém náměstí Míru byli kvůli bezpečnosti přítomni také policisté,strážníci městské policie,dobrovolný  hasiči a zdravotníci.

Přestávky vyplňoval doprovodný program. Vystoupily zde například členky Aerobik Teamu Lena a celým odpolednem a večerem provázeli moderátoři Jaromír Sváček a Karel Sláma.

Přítomné fanoušky dále pozdravil také starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka. „Chtěl bych poděkovat všem, kteří tento přenos pomohli připravit a zorganizovat,“ uvedl.

Dramatický vývoj utkání postupně přilákal více lidí.

 V Jindřichově Hradci se kromě ostatních fandilo také čtyřem hokejistům pocházejícím z Jindřichova Hradce, a to Jiřímu Novotnému, Janu Markovi a bratrům Michálkovým.

Ačkoliv počasí příliš nepřálo, lidé se rozhodli hokej si řádně užít.

 

Fotografie zde

 

Dokaž co umíš 

Čtyři pětičlenná družstva mladších žáků a devět týmů žáků starších se zúčastnilo okresního kola soutěže hlídek mladých zdravotníků, kterou pořádal již po 33. jindřichohradecký oblastní spolek Českého červeného kříže.

Tyršův stadion zaplnila stanoviště, kde děti plnily nejrůznější úkoly ze zdravovědy, dopravních předpisů, které byly v režii policie, a z oblasti protidrogové prevence. Samostatný stánek měla i Jednotka sboru dobrovolných hasičů města J.Hradec.

Na každé družstvo čekalo devět stanovišť. Hlídky měli za úkol ošetřovat různá zranění, řešit situace, se kterými se mohou setkat, transport raněného a podobně. Někde využívali standardní zdravotnický materiál a někde museli volit improvizované prostředky. Když se něco stane třeba v lese, tak většinou s sebou nikdo nemá obvazy a podobně.

 

Fotografie zde 

 

Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál (zahájení)

I přes nepřízeň počasí se na tradiční jarní jízdu Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál vydala řada příznivců cyklistiky, na nejdelší padesátikilometrovou trať jich v sobotu 28. května vyrazily čtyři desítky.

Ačkoliv sobotní mraky od rána nevěštily pro příznivce jarních cyklistických projížděk nic dobrého, ke startu na tradiční jízdu Přes kopec na Hradec jich nakonec dorazilo přesně 219.

Úderem 11. hodiny dopolední se na nejdelší padesátikilometrovou trať po cyklostezce na Otín a dále Českou Kanadou s kontrolním bodem v Kaprouně u pomníku Járy Cimrmana vydaly hned čtyři desítky borců. Další příznivci cyklistiky, na něž čekala trať dlouhá buď devatenáct nebo pět kilometrů, odstartovali, bohužel za deště, ve 13 hodin.

Ti největší vytrvalci vyčkali až do 16 hodiny, kdy proběhlo losování účastnických diplomů starostou města. Hlavní cenu, tedy horské kolo, vyhrál Michal Přibyl.

Organizátoři této akce Město Jindřichův Hradec a Cykloteam  Jindřichův Hradec velmi děkují všem zúčastněným, které neodradilo špatné počasí a i v tak uplakaný den svou přítomností přispěli k výborné atmosféře celé akce.

Poděkování za podporu patří také Hitrádiu FAKTOR, TÝDENÍKU Jindřichohradecka, Jindřichohradeckému deníku a AKTIVU BESIP v Jindřichově Hradci.

Společný cíl pak byl v městském lese na Šajbě.


Fotografie zde 

 

Dětský den na vojenském cvičišti 

Celkem 1236 dětí se zúčastnilo organizované akce v podobě branného dne, který byl uspořádán pro žáky 1. stupně všech základních škol v Jindřichově Hradci ve čtvrtek 2. června. Dětský den se konal v Žižkových kasárnách, kde si děti mohly například prohlédnout venkovní prostory, zbraně, vojenskou techniku, lezeckou stěnu a shlédnout prezentaci činnosti vojenského útvaru. Na posádkovém cvičišti byla mimo jiné k vidění ukázka poslušnosti policejních psů, děti si mohly zastřílet na cíl nebo si vyzkoušet, jak se sedí na policejní motorce, či ve voze městské policie. Rovněž shlédly ukázky práce kriminalistických techniků. Svá stanoviště měli i členové Oblastního spolku Českého červeného kříže Jindřichův Hradec, kde si děti mohly vyzkoušet poskytnutí první pomoci. Hodně radosti přinesl dětem i skákací hrad.  Kousek odsud na fotbalovém hřišti, které je součástí cvičiště, si připravili ukázky profesionální i dobrovolní hasiči. Rovněž zajímavé byly ukázky boje zblízka - MUSADO, předvedené vojáky.  Podle reakcí dětí se akce vydařila.

 

Fotografie zde 

 

Dětský den POLICIE na Břeskáči 

V sobotu 4. června 2011 od 13.00 hodin pořádal IPA ( International Police Association )územní skupina 109 Jindřichův Hradec a NOS ZO Jindřichův Hradec Dětský den na pistolové střelnici v Dolním Skrýchově.

Na dětském dni si děti mohly prohlédnout prostory pistolové střelnice, policejní zbraně a shlédnout prezentaci policejního útvaru.V areálu pistolové střelnice byla mimo jiné k vidění ukázka poslušnosti policejních psů, děti si mohly jak zasoutěžit v různých disciplínách tak zastřílet na cíl nebo si vyzkoušet, jak se sedí na policejní motorce.Rovněž shlédly ukázky dopravní policie, hasičského záchranného sboru a jednotky sboru dobrovolných hasičů města J.Hradec.

Své stanoviště měli i před střelnicí členové jednotky dobrovolných hasičů města J.Hradec kde si mohly děti zastříkat na zavěsené kuželky, uhasit požár který byl vytvořen z dýmovnic.Na konec děti stříkali po sobě a tím se bavily všichni přítomní.

 

Fotografie zde

 

Otevření aquaparku

V pátek 10.června se ve 14 hodin otevřeli brány aquaparku pro veřejnost a tím se zahájil letní provoz.

V tento den měli děti a studenti vstup do venkovních bazénů aquaparku zdarma.Vnitřní bazén pracoval v běžném režimu.Děti před vstupem do aquaparku mohli shlédnout ukázky hasičské techniky.V areálu aquaparku byl pro děti připraven zábavný soutěžný kvíz, skákací hrad.Připravena byla i dětská diskotéka.V provozu bylo také dětské hřiště.Své stanoviště měli připravené i členové Jednotky sboru dobrovolných hasičů města J.Hradec.

U stanoviště místních dobrovolných hasičů si děti zasoutěžili ve stříkání z požární proudnice na zavěšené kuželky a stříkání z džberových stříkaček.

Vzápětí děti vzali za své a začala hasičská sprcha.Dětem se tato atrakce tak zalíbila že suchý nezůstali ani hasiči.

 

Fotografie zde

 

Vítání léta na Bobelovce 

V sobotu 11. června se v místní části Bobelovka uskutečnilo Vítání léta, který pořádala tamní  Pivnice-Sportcentrum Bobelovka a OS Bobeláček.

 
Na programu byl:
 
... Dětský den ... soutěže pro děti, skákací hrad, trampolína, minidisco, opékání buřtů a své stanoviště připravila i Jednotka sboru dobrovolných hasičů města J.Hradec.
 
... Staročeské kácení Máje ... s bábou, dědkem a dalšími aktéry
 
... Večerní zábava ... k tanci a poslechu zahrálo oblíbené trio Franta Beníček, Miloš a Michal Jirků (harmonika, basa, trubka, zpěv)
 
Na stanovišti Jednotky sboru dobrovolných hasičů města J.Hradec si děti zasoutěžili v připravené překážkvé dráze, a dále si mohli vyzkoušet stříkání z kombinované proudnice a za pomocí rodičů i z džberových stříkaček.
 
Děti za splněné disciplíny dostávali sladkosti a dárkové předměty.
 
U stanoviště hasičů dostali jak sladkosti tak dárkové předměty jakož byli (omalovánky s hasičskou tématikou,dráčkem soptíkem vystřihovánkou domečku z pejskem a mnoho dalšího) zájem byl i o razítko dráčka soptíka.Dětem se stanoviště hasičů líbilo a věří že za nimi opět přijedem.

 

Fotografie zde

 

Den města Jindřichův Hradec

V sobotu 11.června oslavilo Město Jindřichův Hradec svůj Den.Po celý den byl připraven bohatý kulturní program pro děti i dospělé na náměstí Míru a v prostorách Státního hradu a zámku v Jindřichově Hradci.Návštěvníci se mohli těšit na vystoupení kapely BLUE EFFECT, divadlo STUDNA a vystoupení jindřichohradeckých tanečních souborů.Slavnostního zahájení ve 14 hodin na zámku se uskutečnilo za přítomnosti starosty města Stanislava Mrvky.Během programu byl zajištěn volný vstup na Městskou a Černou věž.

Program Dne města byl:
 
Náměstí míru:
10.00 hod. – RETRO BAND Josefa Boháče
14.00 hod. – S/W/INGING SAXOPHONES
14.30 hod. – UKRUTANKA
15.15 hod. – akordeonový soubor ZUŠ
16.00 hod. – OLD STEAMBOAT
10.00 – 12.00 hod. – výstava historických vozidel KHV v AČR
 
Státní hrad a zámek:
14.00 hod. – slavnostní zahájení DIVADLO STUDNA
14.00 hod. – 18.00 hod. zábavné hry pro děti i dospělé DIVADLO STUDNA (II.nádvoří)
14.30 hod. – taneční vystoupení DDM (III.nádvoří)
15.00 hod. – divadelní představení ,,Princ Jaromil,,DIVADLO STUDNA (II.nádvoří)
16.00 hod. – koncert ,,BLUE EFFECT,, (III.nádvoří)
17.30 hod. – taneční vystoupení DDM (III.nádvoří)
18.00 hod. – koncert ,,ZANOTY,, (III.nádvoří)
19.00 hod. – vystoupení tanečního oboru ZUŠ (III.nádvoří)
20.30 hod. – koncert ,,JINDŘICHOHRADECKÝ SYMFONICKÝ ORCHESTR,, (III.nádvoří)
22.00 hod. – ohňová show skupina PA-LI-TCHI (III.nádvoří)
 
Na této akci zajišťovalo požární asistenci 8 členovů Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec a 1 člen a 1 členka Sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec.

 

Fotografie zde 

 

Výlet parním vláčkem Českou Kanadou 

V sobotu 18.června vyrazili nejen Jindřichohradečáci na výlet do překrásné přírody České Kanady.Město Jindřichův Hradec znovu pro své občany nechalo vypravit speciální parní vláček, který z nádraží Jindřichohradeckých místních drah vyrazil v 9.25 hod.Krátké zastávky byly plánovány v Jindřiši, Blažejově, Malém Ratmírově, Střížovicích, Kunžaku - Lomech, Kaprouně...

V cílové stanici Albeř byli pro cestující připraveny hry a soutěže, táborák s možností občerstvení v hostinci U Bobase.Den plný zábavy s Jindřichohradeckou úzkokolejkou orámovalo hudební vystoupení skupiny JF Kolektiv.Výlet parním vláčkem Českou Kanadou byl stejně jako v předešlých letech příležitostí občanů k setkání s Jindřichohradeckými zastupiteli.

Cestující hradili polovinu obvyklého tarifu pro parní vlaky, děti do 6 let jeli zdarma.

 

Fotografie zde 

 

Pozvání k partnerským kolegům do rakouského Dobersbergu

Dne 9.července 2011 se někteří členové sboru zúčastnili velmi významné návštěvy u rakouských kolegů v Dobersbergu.

Společně jsme prošli hasičárnu, někteří z nás tu již byli, ale větší část ne, tak abychom věděli jak taková hasičárna dobrovolných hasičů v Rakousku vypadá. Budova byla postavena a slavnostně otevřena v roce 1877. Tvoří ji celek složený ze třech částí. V budově  pro posádku  jsou veškeré podmínky, které hasiči potřebují.

V první části je velká školící místnost s audiovizuální technikou a kancelář velitele a jeho dvou pomocníků(1. a 2. komandant).

V druhé části je šatna mužstva, velín s počítači, řídícím pultem, spojovací technikou a kuchyňka. V přízemí je ještě místnost s kompresorem a dílna pro doplnění lahví dýchacích přístrojů, sklad dvě stání pro historický vůz a velitelský vůz. Na tuto budovu navazuje garáž se stáním pro dvě zásahová vozidela a velkokapacitní elektrocentrálou s koutem pro výcvik nositelů dýchací techniky.

V prostorách hasičského sboru bylo možné schlédnout zásahovou techniku a vybavení pro mnoho variant událostí počínaje dopravními nehodami, zásahů na likvidaci nebezpečných látek až po požáry. Z hlediska získávání zejména praktických zkušeností je výcvik rakouských hasičů propracován do nejmenších detailů.

V poslední části potom stojí věž se dvěma garáži, dílnou na opravu hadic a opravu automobilů. Nad touto částí se nachází hasičské museum.

V hasičském muzeu jsme absolvovali velmi zajímavou exkurzi. Už jsme několik muzeí s hasičskou tématikou navštívili, ale tohle bylo opravdu něco nádherného jak uspořádáním, tak i celou řadou exponátů.

Potom již následovalo slavnostní ukončení návštěvy volnou zábavou na místním Volksfestu  pořádaný našimi kolegy.Při ní bylo příliš času posedět s hostiteli. Ochutnali jsme také místní dobroty a pivo.

Byl to celkem zajímavý a poučný den, ale dlouhá cesta k domovu už volala, tak jsme se rozloučili, naši přátelé nám popřáli šťastný návrat a my vyrazili k domovu.

 

Fotografie zde

 

Jarošovská šlapka 

V sobotu 30.července za proměnlivého počasí odstartoval sedmý ročník cyklistického závodu Jarošovská šlapka.

V areálu střelnice v Jarošově nad Nežárkou byl start i cíl VII. ročníku závodu horských kol "Jarošovská šlapka", který se uskutečnil v sobotu 30. července se starty v 11 (dlouhá trať = 50 km) a 11.15 hodin (kratší trať = 30 km). Prezentace závodníků probíhala od 8 do 10 hod., přičemž akce byla vypsána pro kategorie mužů a žen do 20 let, 21 až 35 let, 36 až 50 let, 51 a více let. V prostoru cíle se uskutečnil i krátký závod pro děti, tombola, vyhlášení vítězů, různé soutěže, posezení u ohně s živou hudbou ("Rakouští chrti sira Henryho").

Sedm členů naší jednotky SDH města Jindřichův Hradec na tomto závodě zajišťovali uzavírání silnic na trase Horní Skrýchov – Dolní Skrýchov – Radouňka – Dolní Radouň.

Během závodu jednotka poskytovala předlékařskou první pomoc u jednoho účastníka závodu, který havaroval ze svým kolem v obci u Dolní Radouně  a způsobil si zranění s otřesem mozku. Na místo byla přivolána zdravotní záchranná služba z Jindřichova Hradce. Zraněný závodník byl transportován do Jindřichohradecké nemocnice.

Druhou pomoc poskytli v obci Dolní Skrýchov kde na trase závodníků pobíhalo mladé kůzle. Kůzle bylo včas odchyceno a předáno majiteli.

 

Překonání rekordu v počtu bílých paní 

351 - to je číslo nového rekordu

 

Na III. nádvoří Státního hradu a zámku v Jindřichově Hradci se v sobotu odpoledne sešlo přesně 351 Percht z Rožmberka, tedy Bílých paní. Tím byl překonán dva roky starý rekord z Telče, kde se na jednom místě sešlo 220 Bílých paní. Během registrace návštěvníky, diváky i účastníky bavil Kolínský komorní symfoňák – KOKOSY, který zahrál filmové melodie. Do bílého kostýmu se oblékly jak ženy, děti, tak i muži. Mezi registrovanými účastníky byla i letošní první občanka Amálka Dvořáková. Nejmladším účastníkem byla desetitýdenní Isabelka, naopak nejstarší účastnici bylo téměř osmdesát let. Překonání rekordu přišli podpořit i dobrovolní hasiči města Jindřichův Hradec. 

Fotografie zde 

 

Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec má novou přenosnou stříkačku 

Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec, která byla zřízena v roce 2009, je každoročně doplňována z rozpočtu města Jindřichův Hradec požární technikou a věcnými prostředky, za účelem vytvořit jednotku schopnou zasahovat při požárech, ale především poskytovat pomoc ohroženým nebo postiženým občanům mimořádnými událostmi, nebo krizovými situacemi v Jindřichově Hradci a okolí. 

V pondělí 8. srpna se v areálu Hasičského záchranného sboru u objektu Sboru dobrovolných hasičů uskutečnilo slavnostní předání přenosné motorové stříkačky Sboru dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec starostou města Stanislavem Mrvkou. Celková částka stříkačky je 238 200,- Kč. Jihočeský kraj přispěl na zakoupení částkou z grantového programu na podporu jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí Jihočeského kraje ve výši 130 000,- Kč, zbývající částka byla doplacena z rozpočtu města. Použití této stříkačky bude možné např. k vyčerpání vody ze zatopeného sklepa nebo objektu po dešti, případně při nasazení v oblastech zasažených živelní katastrofou. Zároveň bude velkým přínosem pro práci s dětmi a na soutěžích. „Pořízení přenosné motorové stříkačky výrazně zkvalitní možnosti zásahu Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec,“ řekl starosta Stanislav Mrvka. Slavnostního předání se zúčastnil a stříkačku pokřtil i hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Fotografie zde

 

Stavění stanu pro letní kino v Děbolíně

Dne 8.srpna 2011 po slavnostním předání motorové stříkačky, jela jednotka sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec do obce Děbolín postavit vojenský stan. Stan bude sloužit pro vydávání občerstvení v rámci letního kina v této obci.

Fotografie zde

 

Dobrovolní hasiči opět darovali v Jindřichově Hradci krev

Dne 10.srpna 2011 se část výjezdové jednotky našeho sboru opět vypravila darovat hasičskou krev na transfúzní oddělení polikliniky v Jindřichově Hradci.
Odběru krve se zúčastnili: Beran L., Beran D., Bušta Z., Pavlík V ml., Neubauer J., Kubeš M., Vopálka V. ml.,
 

Dobrovolní hasiči navštívili táborníky v Dolním Radíkově 

Jednotka sboru dobrovolných hasičů města J.Hradec, přijela prezentovat svojí práci na dětský tábor v Dolním Radíkově. Děti i dospělí měli možnost vidět, jak pracují dobrovolní hasiči. Děti si ověřily své znalosti z požární ochrany. Jedno stanoviště patřilo dobrovolným hasičům k představení ochranných obleků, dýchací techniky atd… Kde hasiči ukázali dostupné ochranné obleky jako oblek proti sálavému teplu či protichemický. Velkému zájmu se těšili dobrovolní hasiči, který dětem předvedli ukázku zásahu. Velitel zásahové jednotky Lubomír Beran dětem komentoval celý zásah hasičů a pohovořil o problematice požárů způsobenými právě dětmi a to nejen o prázdninách. Připomněl nutnost jak se těmto věcem vyvarovat a jak se v takové chvíli zachovat a zavolat hasiče. 

Fotografie zde

 

Město dětem aneb cesta kolem světa

Jako každý rok, tak i letos město Jindřichův Hradec připravilo na sobotu 27. srpna pro děti všech věkových skupiny veselé rozloučení s prázdninami. Tentokrát s názvem „Město dětem aneb cesta kolem světa“.

V letošním roce se děti i jejich rodiče mohli zúčastnit šermířských a kejklířských vystoupení nebo výuky žonglování. Celodenní program byl zahájen již v ranních hodinách dětským rybářským závodem na řece Nežárce (pod bývalou Vojenskou správou). Po ukončení rybaření, které bylo určeno pro děti do 15 let, začal vlastní program slavnostním zahájením od 13.00 hodin v prostorách městského parku. Kde již děti soutěžili, malovali, zpívali, učili se šermovat a žonglovat, oblékat do zbroje, zhlédli různá představení a pohádky, a to nejen v parku, ale také v kině, kde se celé odpoledne  promítal zdarma animovaný film Medvídek PÚ.

Na organizaci této akce se spolu s městem Jindřichův Hradec opět podíleli i dětské zájmové, či sportovní organizace a různá občanská sdružení, které v Jindřichově Hradci působí a pracují s dětmi. Ty připravili pro děti různé soutěže, disciplíny, hry, sportovní aktivity a ukázky své činnosti.

Fotografie zde

 

Požární asistence na opeře 

Sobotní večer 27.srpna patřil, jak jistě všichni víte, opernímu představení Prodaná nevěsta, které se odehrálo za velmi nepříznivého počasí na třetím nádvoří Státního hradu a zámku v Jindřichově Hradci. Velký dík patří všem zúčastněným, jak umělcům, kteří předvedli v dešti a v zimě vynikající výkony, tak i divákům kteří vydrželi až do konce. 

Čtyři naši členové zásahové jednotky na této akci dohlíželi na požární dozor.

Pojďme si alespoň několika fotografiemi připomenout atmosféru této prestižní akce.

imager.jpg

 

imager1.jpg

 

imager2.jpg

 

CykloSport Hájek Liga 2011 v Jindřichově Hradci

V Jindřichově Hradci a v jeho okolí se v neděli 11.9.2011 uskutečnil cyklistický závod ze seriálu šesti závodů CykloSport Hájek Liga 2011.
Jednalo se o seriál závodů na horských, trekingových a crossových kolech pro širokou veřejnost, neregistrované a hobby jezdce; vypsány jsou dvě tratě:
 

Trasa A – cca 50 km; Trasa B – cca 25 km.


Pořadatelem byl Cyklistický klub RBB Invest Jindřichův Hradec; záštitu převzal hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Zdravotnickou službu zajišťovala ZZS JčK Č. Budějovice, středisko Jindřichův Hradec.
 

Naše jednotka na této akci zajišťovala asistenci a pomohla z uzavíráním silnic.

 

Fotografie zde

 

Rozloučili jsme se s Janem Markem

IMG 1214

Tisíce lidí se 16.září přišly rozloučit s hokejovým reprezentantem, jedenatřicetiletým jindřichohradeckým rodákem Janem Markem, který tragicky zahynul 7.září u ruské Jaroslavle. Rozloučení se uskutečnilo v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Jindřichově Hradci. Dopoledne byl kostel otevřený pro veřejnost, v poledne pak začal uzavřený smuteční obřad pro rodinu, nejbližší přátele a pozvané hosty. Na přání rodiny byla instalována na náměstí Míru velkoplošná obrazovka, kde v průběhu dopoledne byly promítány momenty z hokejového mistrovství světa 2010 a klipy o Janu Markovi. Úderem poledne pak byl smuteční obřad přenášen na obrazovku. Lidé měli možnost psát své vzkazy do kondolenční knihy u kostela a podepisovat se do kondolenčních listin jak u kostela, tak na náměstí Míru, kde bylo vytvořeno pietní místo s velkoformátovou fotografií.

 

Zkus být hasičem, policistou, záchranářem

Jaké to je být hasičem, policistou a záchranářem si mohly vyzkoušet děti 17.září v areálu Hasičského záchranného sboru v Jindřichově Hradci, v rámci již třetího ročníku prezentace práce složek Integrovaného záchranného systému regionu Jindřichův Hradec.  V areálu byla mimo jiné k vidění technika složek, zásah na hořící automobil, šetření policie u dopravní nehody a ošetření zraněných. Na akci se podílely všechny složky Integrovaného záchranného systému a to Sbor dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec, Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, územní odbor Jindřichův Hradec, Policie České republiky a Zdravotní záchranná služba Jihočeského kraje, územní odbor Jindřichův Hradec.

Fotografie zde

 

Rozloučení s Létem na Bobelovce

,,Rozloučení s Létem" , o které se v areálu Sportcentra Bobelovka postaralo nově vzniklé občanské sdružení Bobeláček, se vydařilo. Na tom že se děti v průběhu soutěžního dne dobře bavily, měli zásluhu i hasiči ze Sboru dobrovolných hasičů města J.Hradec, kteří pořadatelům při akci pomáhali.

Odpoledne pak navázala soutěž ,,Bobelovský Jedlík" v pojídání párků, které se zúčastnil i současný český rekordman Kamil Hamerský. Tečku pak udělala večerní diskotéka.

Fotografie zde

 

Návštěva u dětí v Klokánku

Náš sbor dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec dostal velmi milé pozvání od našich kamarádů, dětí z jindřichohradeckého Klokánku, abychom je navštívili v jejich domově a jak sami jistě uznáte, takováto nabídka se prostě nedala odmítnout. A tak jsme se již poprvé, za nimi do Klokánku velice rádi vypravili. Děti pro nás ve středu 28.září připravily na zahradě svého domova malou opékací párty a my pevně věříme, že se z těchto setkání stane každoroční tradice. Za náš sbor můžeme slíbit, že proto uděláme maximum. Děti z Klokánku nám opravdu přirostly k srdíčku a všichni je máme moc rádi a budeme se snažit jim pomáhat dokud nám síly budou stačit. Víte, nikdo z nás nemůže pomáhat a rozdávat radost a štěstí všem lidem na celém světě, ale kdyby každý z nás (vás) obdarovával a pomáhal byť jen jedinému „človíčku“, určitě by nám bylo na tomto světě všem lépe, co myslíte ?? Pro nás se tímto „človíčkem“ stali naši kamarádi z jindřichohradeckého Klokánku, těm patří náš úsměv a naše otevřená náruč.
Počasí nám všem přálo, sluníčko se na nás usmívalo už od rána a tak jsme se dětí nemohli dočkat. Naši členové sboru měli možnost se s dětmi poznat a prohlédnout si jejich krásný domov. Nicméně i tak nás vedli náši nejmenší hasiči Klokánku a jak jistě uznáte nemohli jsme na návštěvu přijet s prázdnou. Přivezli jsme s sebou plnou bednu překvapení – omalovánky, pastelky, pexesa, hračky atd... My jsme pak dětem nakoupili sladkosti a hlavně domácí klobásky na opékání, jinak by této párty něco chybělo. Děti z Klokánku už na nás čekaly na své krásné zahradě, která prošla mnoha změn, rozkvetla ještě více do krásy. Přibyly zde nové hračky a prolézačky, dokončeno bylo nové pískoviště se skluzavkou. Nicméně největší atrakcí byla velká skákací trampolína uprostřed zahrady. Tety pro nás, připravily a hlavně napekly spoustu dobrot. Všem nám moc chutnaly. Malá Nela Svobodová se zapojila jako správná kapitánka do hraní hlavně s „mužským“ osazenstvem domova a s dětmi se vydováděla při hře na malého hasiče.Prostě všichni jsme se náramně bavili a užívali jsme si společnosti lidí a dětí se kterými je nám dobře. 
Toto středeční odpoledne uteklo strašně rychle, ještě bychom si mohli s dětmi dlouze a dlouze povídat a dovádět na jejich zahradě, jenže čas nezastavíš. To víte, že se nám domů vůbec nechtělo a děti nás také nechtěly pustit, ale určitě si zase najdeme brzy příležitost, abychom si mohli společně zadovádět. Takže, milí klokánci, děkujeme za vaše pozvání, za milé přijetí a za krásné středeční odpoledne, které jsme s vámi mohli prožít. Máme vás moc rádi. Se všemi jsme se pěkně rozloučili a děti nám pak ještě dlouze mávaly na rozloučenou …Za rok zase nashledanou, klokánci ( i když, my určitě něco vymyslíme a tak dlouho nebudeme muset čekat na společné zážitky).
Domů jsme se všichni vrátili s velkou radostí na duši a s velkým povzbuzením do další práce ve prospěch těchto dětí a s poznáním, že tato naše aktivita má svůj smysl a hlavně dělá radost těm, kterým je směřována – dětem. Myslím, že všichni se shodneme na tom, že není nic krásnějšího na světě, jak šťastné a spokojené dětské tváře, které jsou tou největší radostí a odměnou pro nás dospělé.

Fotografie zde

 

Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál (ukončení)

Úctyhodný výkon předvedlo v sobotu 8. října všech 121 účastníků akce Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál. I přes výrazně nepříznivé počasí se stateční cyklisté, ale také pěší, rozhodli vydat na různě dlouhé trasy s cílovou stanicí v Políkně. Tady na ně kromě zázemí a možnosti usušit se v místní restauraci čekal doprovodný program, např. jízda na ponících, trampolína, ukázka první pomoci Oblastní spolek Českého červeného nebo soutěž TJ Házená Jindřichův Hradec. Nechyběl ani táborák a živá kapela ze Slavonic. Ačkoliv by si za svůj heroický výkon zasloužili cenu úplně všichni účastníci sobotní akce, nakonec si při závěrečném losování odneslo dárky od pořadatelů a sponzorů asi 30 z nich. Hlavní cenu – jízdní kolo – převzala z rukou jindřichohradeckého starosty Stanislava Mrvky Denisa Šojslová z Jindřichova Hradce.

Fotografie zde

 

Předání věcných prostředků

V pondělí 31.10.2011,  v prostorech Požární stanice HZS Jindřichův Hradec  pan starosta Ing. Mrvka předal Jednotkám sborů dobrovolných hasičů, která spadají do katastru města požární techniku a věcné prostředky pořízené z GRANTU Jihočeského kraje a z finančních prostředků vyčleněných v rámci rozpočtu města Jindřichův Hradec.

Zúčastněné jednotky :

  • JSDH města Jindřichův Hradec
  • JSDH Buk
  • JSDH Políhno
  • JSDH Dolní Skrýchov

Fotografie zde

 

Na náměstí se sešly dobrovolnické organizace

Ve čtvrtek 3. listopadu odpoledne se uskutečnila akce s názvem Průvod dobrovolníků, pořádaná v rámci Evropského roku dobrovolnictví v České republice. Na náměstí Míru se tak sešly nejrůznější dobrovolnické organizace (Český červený kříž, Sbor dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec, ochotnické divadlo FaMa, YMCA, Program Pět P a další), aby zájemce informovali o své činnosti.

Do této akce se zapojilo celkem 12 měst z celé České republiky.

Fotografie zde

 

Dohasná 2011

Konec sezony jsme zakončili v Novém Vojířově. Zde se konal výcvik výjezdové jednotky a to: nositelů dýchací techniky, obsluhy motorové pily a seznámení všech členů jednotky s přenosnou motorovou stříkačkou zn.TOHATSU. Po výcviku jsme se přesunuli  do penzionu Medvědí paseka, kde jsme se ubytovali a přišla na řadu odměna v podobě sauny, vířivky, kulečníku. Poté večer přišlo na řadu výborné maso opečené na grilu a také nechybělo trochu dobrého piva. Zhodnotili jsme úspěšnost tohoto roku a řádně jsme ji zapili.

Jak se říká ,,srandy kopec". Pokračovali jsme dál, jedli, pili, zpívali a bavili se a i teď, když se kdekoli sejdeme a začneme si povídat o této akci, hodnotíme ji jako velmi vydařenou. Tak za rok si ji možná zopakujeme.

Fotografie zde

 

Darování krve

Dne 23.listopadu 2011 se část výjezdové jednotky našeho sboru opět vydala darovat hasičskou krev na transfúzní oddělení polikliniky v Jindřichově Hradci.

Odběru krve se zúčastnili: Beran L., Beran D., Bušta Z., Bušta L., Pavlík V., Neubauer J., Kubeš M., Vopálka V. mladší

 

Pekelně zábavné odpoledne

Stovky lidí zavítaly v neděli 4. prosince na akci s názvem Pekelně zábavné odpoledne. Na náměstí Míru byl pro malé i velké návštěvníky připraven bohatý doprovodný program. Na pěti soutěžních stanovištích získávaly děti razítka do hracích kartiček, po jejichž vyplnění na ně čekala sladká odměna od samotného Mikuláše.

Dětem i dospělým vyhrával především pohádkové melodie DJ Michal Arnošt. Ti odvážnější si mohli dokonce sami zazpívat před početným publikem. Chybět nemohlo ani pořádné občerstvení, včetně pekelně dobrého čaje přímo z kotlíku. Obrovskému zájmu se těšila i Kniha hříchů, do které mohli dospěláci vepsat menší či větší prohřešky svých ratolestí. Ty pro změnu malovaly do knihy nádherné obrázky a nutno dodat, že právě malůvek od těch nejmenších přibylo v knize daleko více, než stížností rodičů.

Těsně před koncem Pekelně zábavného odpoledne ozdobila celou akci ohňová show, o kterou se postarali dva členové seskupení Kvartet.

Na samý závěr bylo pro ty, kteří i přes občasný déšť vydrželi až do konce, přichystáno překvapení v podobě příletu samotného anděla.

Hlavní organizátoři akce – Město Jindřichův Hradec a Občanské sdružení Alfa Fí z Fakulty managementu VŠE v Jindřichově Hradci - děkují všem partnerům za spolupráci a podporu. Jmenovitě jsou to: Sbor dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec, Oblastní spolek Českého červeného kříže v Jindřichově Hradci, DJ Michal Arnošt, členové skupiny Kvartet, Waldfiertel Sparkasse von 1842 Jindřichův Hradec, Fruko Schulz Jindřichův Hradec, Týdeník Jindřichohradecka, Jindřichohradecký deník.

Fotografie zde 

 

Mikulášská nadílka v Klokánku

Rok nám zase utekl jako voda a náš hasičský Svatý Mikuláš se svojí početnou družinou andělů a čertů opět navštěvoval děti, aby tak po roce zkontroloval a odměnil sladkostmi a drobnými dárečky ty z dětí, které byly po celý rok hodné a naopak pokáral ty dušičky, které mají v knize hříchů tolika čárek, že by stačily na plůtek kolem celé naší hasičské zbrojnice. Ale nakonec se Svatý Mikuláš slituje nad každým provinilcem a uchrání jej před branami pekelnými, protože Mikuláš má děti rád a umí odpouštět.
V letošním roce se celá družina Svatého Mikuláše nejdříve při své cestě zastavila u našich kamarádů, dětí z jindřichohradeckého Klokánku. Všechny děti, které v současnosti v Klokánku žijí byly plny očekávání a u některých z nich se dala vypozorovat i malá nervozita, možná i trochu obavy z toho, zda-li čerti vyzradí Mikuláši jejich špatné skutky a prohřešky. Ale nebojte se, všechno dopadlo nakonec dobře, protože ještě jsou tady andělé a ti mají vždycky pro děti pochopení a dokáží Svatého Mikuláše obměkčit natolik, že každá dětská dušička nakonec zůstane uchráněna a čerti takříkajíc ostrouhají.
Svatý Mikuláš s celou družinou obešel všechny děti v Klokánku jednotlivě. Děti v Klokánku měly pro Mikuláše připraveno malé pohoštění a všechny děti si pro něj, jakož i pro anděle připravily malou básničku, nebo třeba modlitbičku. To se však nelíbilo čertům, těm vstávaly vždycky chlupy na kožichu. Pro všechny děti tak nakonec andělé ve svém košíčku našli za odměnu balíček plný sladkostí a ovoce. I čerti rozdávali svoje dárečky – každý dostal kousek uhlí, aby si tak pamatoval, že peklo je pořád sleduje.
Na odchodu se celá družina ještě zastavila ve společenské místnosti, kde na ně netrpělivě čekal pan starosta S.Mrvka společně s pány místostarosty B.Komínkem a P.Vejvarem
. Aby dětem předali překvapení. Pod vánočním stromečkem, který zářil ve společenské místnosti, se dětem naskytl pohled na velké dárky. Pod balícím papírem se ukrývaly 2 LCD televizory, 2 DVD přehrávače a 2 CD přehrávače v celkové hodnotě 20.000,- kč. Svatýmu Mikuláši už nezbývalo než se s dětmi rozloučit, protože měl před sebou ještě dlouhou cestu. Děti mu na rozloučenou zazpívali krásnou koledu, Svatý Mikuláš jim na oplátku popřál krásné a požehnané vánoce, hodně dárečků pod stromečkem a za rok zase nashledanou.

Fotografie zde  

 

Požární asistence na plese ČČK

V sobotu 10.prosince 2011 byli naši 3 členové na plese Českého červeného kříže oblastního spolku v Jindřichově Hradci, kde vykonávali požární asistenci.