Jdi na obsah Jdi na menu

Veselé odpoledne s Perníčkem

V sobotu 1.12.2018 se na náměstí Míru uskutečnila akce pod názvem Veselé odpoledne s Perníčkem. Od 14,00 hodin byl především pro dětské návštěvníky připraven program plný zábavy, tanečků, soutěží, dárků, kdy se o program postarali tří skřítkové společně s Perníčkem ze známé pohádky Shrek. Po skončení programu se čekalo na příchod čertů, kteří předvedli hrátky s čerty a rozdávali pekelný čaj z kotlíku, andělé a Mikuláš rozdávali dětem sladkou odměnu za odříkanou básničku či zazpívanou písničku.  Některé fotografie poskytl Josef Böhm.

Fotografie zde

Oslavy 100. výročí republiky

V pátek 26.10.2018 proběhly celodenní oslavy 100. výročí republiky. Program začal v 9:15 položením kytic u Památníku letců, poté následoval vzpomínkový akt za doprovodu pěveckého sboru Nova Domus v Mertových sadech u památníku prvního, druhého a třetího odboje. V 11,00 hodin byl před vysokoškolskými kolejemi odhalen památník plk. J. J. Švece a byly zasazeny dvě lípy. Vzpomínkových aktů se zúčastnili starosta sboru Jaroslav Chalupský a velitel jednotky Lubomír Beran.
Odpolední program oslav pokračoval na náměstí Míru slavnostní ceremonií na počest první republiky a ukončení války, jejíž součástí byl prolog o konci války, příchod T. G. Masaryka, generála PhDr. Milana Rastislava Štefánika, nástup čety vojáků z fronty, čtení deklarace o vyhlášení republiky, slavnostní salvy. V rámci doprovodného programu byla na místě k dispozici prvorepubliková pošta, kde si návštěvníci mohli zakoupit staré pohlednice, dále byl na náměstí fotokoutek s uniformami, šaty, klobouky a k poslechu hrály staré písničky našich dědů a babiček v podání pouliční kutálky s akordeonem.  K vidění také byla statická ukázka novodobé bojové a podpůrné techniky, jako je KBVP Pandur a LOV Iveco. Příslušníci 44. lehkého motorizovaného praporu předvedli přípravu a distribuci stravy v "polních" podmínkách s využitím prostředku PV3S POKA. Polévka od vojáků byla podávána návštěvníkům akce, kteří ji mohli ochutnat. Program na náměstí Míru byl ukončen v 17:00 hodin. Dobrovolní hasiči zajistili na této akci občerstvení.
V 19:00 ve společenském sále Kulturního domu Střelnice ocenil starosta města Stanislav Mrvka křišťálovou růží významné občany, kteří se svou celoživotní prací, nebo mimořádnými činy zasloužili o rozvoj Jindřichova Hradce. Jednotliví kandidáti byli navrhováni obyvateli našeho města v kategoriích věda, kultura, sport, podnikání a sociální služby.  V rámci slavnostního večera byl koncert Jindřichohradeckého symfonického orchestru. Na koncertě zazněla Symfonie č.9 "Z nového světa" od Antonína Dvořáka. Do speciální kategorie oceňovaných byl navržen za své šedesátileté působení ve Sboru dobrovolných hasičů, pan Ladislav Šenkýř. Narodil se v roce 1936. Členem SDH Jindřichův Hradec je od roku 1958, tedy v letošním roce tomu bude 60 let. Za tu dobu vykonal velké množství práce. Podílel se na vybudování požárního sboru posléze hasičského, nejenom ve městě nad Vajgarem, ale v celém okrese Jindřichův Hradec. Svou práci vykonával nejenom jako dobrovolný hasič, ale od roku 1969, na rozhodnutí rady města, i jako velitel hasičského sboru. V roce 1972 se stává velitelem Veřejného požárního útvaru v Jindřichově Hradci. Od roku 1973 začal vykonávat funkci náčelníka Okresní inspekce požární ochrany. Tuto nelehkou funkci profesionálního hasiče zastával do roku 1996. Po roce 1989 se velkou měrou podílel na přátelství s rakouským hasičským sborem. Vraťme se však k dobrovolnosti. V SDH Jindřichův Hradec zastával mnoho funkcí. Je držitelem titulu Čestný starosta SDH Jindřichův Hradec a titulu Zasloužilý hasič.

Fotografie zde

Asistence na Mistrovství jihočeského kraje cyklokrosu a Velké ceny Jindřichova Hradce

V sobotu 20. října 2018 od časných ranních hodin naši členové postavili nafukovací bránu pro účely startu a cíle závodu cyklokrosu v rámci Mistrovství jihočeského kraje cyklokrosu a Velké ceny Jindřichova Hradce a dále provedli asistenci na trati při samotných závodech.

Svatba člena SDH

V pátek 28.9.2018 ve 13,00 hodin v kapli sv. Maří Magdaleny se konal svatební obřad, kdy do svazku manželského vstoupil náš člen Lukáš Bušta. Někteří členové SDH se tohoto obřadu zúčastnili, přejeme hodně štěstí novomanželům.

Fotografie zde

Slavnostní předání zásahového vozidla

Ve čtvrtek 27. září 2018 se v areálu hasičů uskutečnilo slavnostní předání zásahového vozidla Jednotce sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec, které bylo pořízeno z rozpočtu města.

„Pořízení nového dopravního automobilu bylo nutné realizovat s ohledem na hraniční dobu životnosti a funkčnosti vozidla, kterým jednotka sboru dobrovolných hasičů disponuje dosud,“ řekl velitel jednotky Lubomír Beran. Dopravní automobil je bez požární ...výstroje, ta bude dodána ze stávajícího dopravního automobilu, které jednotka využívá. „Hlavním úkolem nově pořízeného vozidla je zajištění hospodárného a efektivního plnění požární ochrany v hasebním obvodu jednotky i mimo region města Jindřichův Hradec a já jsem velmi rád, že se tato koupě uskutečnila,“ dodal starosta města Stanislav Mrvka.

Novému automobilu, který nese jméno Méďa Béďa, požehnal okrskový vikář P. Ivo Prokop. Klíče od vozu předal veliteli jednotky Lubomíru Beranovi zástupce dodavatele a novou poznávací značku vozidla si velitel převzal z rukou starosty města Stanislava Mrvky. Na závěr promluvil starosta sboru Jaroslav Chalupský a nesměl chybět ani křest jindřichohradeckým Tuzemákem.

V rámci slavnostního odpoledne byly oceněny významné osoby nejen z řad členů sboru medailí ke 100. výročí republiky: Jana Říhová, Lubomír Beran, Miroslav Kadeřábek, Oldřich Pánek, Vladimír Pavlík, Kateřina Svobodová a Jiří Škrabálek.

Fotografie zde

Svatováclavské slavnosti 2018

S ohledem na pozitivní ohlas veřejnosti se oslavy sv. Václava objevili v kalendáři akcí i pro letošní rok. A proto si v sobotu 22. září v době od 10.00 do 18.00 hodin na náměstí Míru návštěvníci užili příjemné posezení s koštem vín různých vinařů, nechyběl ani letošní burčák. Během celého dne probíhal tradiční český jarmark, na kterém si návštěvníci mohli zakoupit např. štrůdly z pojízdné pekárny a další regionální potraviny. Ostatní prodejci zde také nabízeli své výrobky, jako keramiku, suchou vazbu, šperky a bižuterii, hračky a další. 

Během celého dne byl pro návštěvníky Svatováclavských slavností připravený  hudební doprovod. Dopoledne vyhrávala cimbálová kapela Ernesta Mezeiho ze Slovenska, krátce po poledni ji vystřídala populární jihočeská dechová kapela Babouci. O hudební závěr se postarala kapela Klaret - Strážský výběr. 

Dobrovolní hasiči na této akci zajistili stánek s občerstvením v podání skvělých bramboráků, párku v rohlíku a pečených vepřových kýt.

Fotografie zde

Přes kopec aneb Jindřichohradecký pedál

Tradiční akcí Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál jsme v sobotu 15. září ukončili letošní turistickou sezónu. Akce měla navíc charitativní podtext, šlapali jsme pro Jonáše a vyšlapali 57 tisíc korun. 

Na tři trasy se vydalo celkem 570 účastníků.  Za každého účastníka totiž Nadační fond rozvoje města přispěje sto korunou mladému sportovci Jonáši Kešnarovi, který se narodil s vrozenou vývojovou vadou pravé horní končetiny. I přes tento handicap se již řadu let velmi úspěšně věnuje svému největšímu životnímu koníčku, kterým je plavání. Jonášovým snem je účast na letní paralympiádě v roce 2020 v Tokiu.

Start i cíl byl v parku pod gymnáziem. Nechyběl ani bohatý doprovodný program jako malování na obličej, airbrush tetování, fotokoutek, střelba z luku, praková střelnice, skákací boty nebo ukázka první pomoci. O hudbu a mluvené slovo se postaral moderátor Michal Arnošt. Dobrovolní hasiči na této akci zajistili občerstvení.

V rámci této akce bylo představeno nové workoutové hřiště v parku pod gymnáziem. Co všechno se dá na tomto hřišti dělat předvedli Obstacle runners z Počátek. 

Fotografie zde

Požární asistence na 21. Mistrovství Evropy v letecké akrobacii

Aeroklub České republiky ve spolupráci s Aeroklubem Jindřichův Hradec získal v letošním roce pořadatelství 21. Mistrovství Evropy v letecké akrobacii v nejvyšší kategorii UNLIMITED. Od 1.9. do 8.9. 2018 se mohli návštěvníci těšit na dechberoucí leteckou show, během které poměřili síly desítky nejlepších pilotů nejen Evropského kontinentu, ale i USA, Brazílie a dalších zemí světa.

Čeští fanoušci dostali možnost podpořit českou reprezentaci v čele s piloty Martinem Šonkou a Petrem Kopfsteinem, piloty světové série Red Bull Air Race.

Dějišti Mistrovství Evropy bylo letiště v Jindřichově Hradci.

Naši členové zásahové jednotky SDH města Jindřichův Hradec v sobotu 8. září zajišťovali ze zásahovým vozem CAS 20 Scania požární asistenci na této akci.

Úvodní a závěrečná etapa Okolo jižních Čech

Krátkou týmovou časovkou byl ve středu 5. září zahájen šestý ročník mezinárodního cyklistického etapového závodu Okolo jižních Čech.

Časovka vedla centrem Jindřichova Hradce, ve kterém se představilo 20 mužstev a v nich 117 závodníků z 16 zemí. Start i cíl byl v areálu Tyršova stadiónu. Okruh o délce 2400 metrů nejrychleji zvládla šestice belgických mladíků z týmu Lotto – Soudal U23. Do cíle grupu dovedl na vedoucí pozici Stan Dewulf, jenž si díky tomu na sebe oblékl žlutý dres lídra průběžného pořadí jednotlivců.

V neděli 9. září 2018 byl Jindřichův Hradec cílovým městem závěrečné páté etapy vedoucí z Českých Velenic.

Dobrovolní hasiči vypomohli po oba dva dny s uzavírkou silnic.

Fotografie zde

Rozloučení s prázdninami a Město dětem

V sobotu 1. září jsme se rozloučili s prázdninami tradiční akcí s názvem Město dětem. V jindřichohradeckém městském parku pro děti všech věkových kategorií byl připravený zábavný program, který mimo jiné vytvořili členové divadelní společnosti Chůdadlo.

Program pro děti začal již v ranních hodinách dětskými rybářskými závody na řece Nežárce u bývalé vojenské správy, hlavní program byl zahájen v parku ve 13.30 hodin v horní části parku. Dětem byli k dispozici členové sportovních oddílů, organizací pracujících s dětmi a mládeží a další společenské a kulturní organizace. Tyto organizace představili svou činnost a nabídky volnočasových aktivit, různé soutěže, disciplíny a hry. Děti si také mohli nechat vytvořit malbu na obličej nebo efektivní ,, tetování ,, . Na této akci se předvedli i dobrovolní hasiči.

V rámci připraveného programu se v kinosálu Kulturního domu Střelnice v průběhu odpoledne uskutečnilo promítání filmů pro děti.

Rozloučení s prázdninami se odehrálo také na náměstí Míru, kde se uskutečnila série koncertních vystoupení několika kapel. V 11 hodin se publiku představila kapela Brutální jahoda, od 13 hodin ,, Cesta muzikálem ,, Magda malá, Bohuš Matuš a Charlie Band, v 15 hodin z parku připochodovali členové Bohemia Marching Bandu, v 17 hodin vystoupila Věra Martinová s kapelou. Sérii koncertů vyvrcholilo v 19.30 hodin koncertem Hradišťanu & Jiřího Pavlici.

Na těchto koncertech zajišťovali naši členové Lukáš Bušta, Jiří Škrabálek, Lubomír Beran a Zdeněk Bušta požární asistenci.

V pátek 31. srpna dva členové Lubomír Beran a Jaroslav Neubauer zajistili s zásahovým vozem CAS 20 Scania dovoz vody do barelů na ukotvení pódia pro tyto koncerty.

Fotografie zde

Požární asistence na opeře

V sobotu 25. srpna 2018 se od 20 hodin na třetím nádvoří Státního hradu a zámku v Jindřichově Hradci konalo operní představení Antonína Dvořáka RUSALKA v nastudování sólistů Národního divadla v Praze a sólistů, orchestru a baletu Divadla J. K. Tyla v Plzni. V roli Rusalky se představila sopranistka Dana Burešová, Eva Urbanová, jedna z nejvýznamnějších českých operních pěvkyň a sopranistek se představila ve dvojroli ježibaby a cizí kněžny, Aleš Briscein jako princ. Postavu vodníka ztvárnil Vratislav Kříž. Jiří Škrabálek a Lukáš Bušta na tomto představení zajistili požární asistenci.

Fotografie zde

Dobrovolní hasiči na táboře v Dolním Radíkově

V pátek 24.srpna část naší jednotky SDH města Jindřichův Hradec v odpoledních hodinách navštívila děti na letním dětském táboře v Dolním Radíkově. Členové jednotky si pro děti připravili ukázku techniky, vodní skluzavku a největší úspěch u dětí byla pěna. Poté si společně opekli buřty a po setmění už byla připravena stezka odvahy. Po zvládnuté stezce odvahy se členové jednotky s dětmi rozloučili a vrátili se zpět ke svým domovům.

Fotografie zde

Společný výlet na PYROCAR 2018

Naší další akcí letošního léta byl dlouho očekávaný PyroCar, kterého jsme se zúčastnili. Jedná se o největší setkání požárních automobilů a jejich osádek, který se koná jednou za tři roky. Místem setkání bylo letiště v Přibyslavi, kam se již v pátek 17. 8. začaly sjíždět přihlášené zásahové vozy. Zúčastnilo se ho velké množství požárních aut z celé České Republiky a několik tisíc hasičů a návštěvníků tohoto veletrhu. K vidění zde byla spousta nádherné hasičské techniky. PyroCar začal oficiálně 18. 8. v 11 hodin slavnostními proslovy představitelů vlády ČR, kraje Vysočina, HZS ČR (Hasičský záchranný sbor ČR) a SH ČMS (Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska). A hned poté následovalo tříminutové houkání všech vozidel, při kterém se tajil dech. Během odpoledne jsme mohli shlédnout různé ukázky integrovaného záchranného systému – ukázky nejmodernější hasičské techniky, hašení v nepřístupném terénu z vrtulníku, vyproštění osob z nabouraného automobilu a spoustu dalších. V areálu bylo také velké pódium, na kterém vystupovaly až do nočních hodin různé známé i méně známé kapely. Úderem desáté hodiny večerní oblohu rozzářil nádherný ohňostroj s hudebním doprovodem a blikáním majáků všech přítomných zásahových vozidel. Byl to nezapomenutelný zážitek a jen škoda, že další PyroCar bude až za tři roky.

Fotografie zde

Hradozámecké léto na zámku v Jindřichově Hradci

Dva naši členové SDH Jindřichův Hradec David Bušta a Miroslav Bachorík zajišťují požární asistenci na akci Hradozámecké léto na zámku v Jindřichově Hradci.

Fotografie zde

Letní kino v parku pod gymnáziem

Ve dnech 30.7. -1.8.2018 zavítal do parku pod gymnáziem kinematograf bratří Čadíků, aby po tři dny zpestřil nejen občanům, ale i návštěvníkům města kulturní nabídku. Promítací čas byl každý den od 21,30 hodin a na programu byly filmy Bajkeři, Anděl Páně 2 a Bezva ženská na krku. Návštěvnost byla veliká, dobrovolní hasiči po tři dny zajišťovali na této akci občerstvení.

Fotografie zde

Oslava narozenin dvou členů SDH Jindřichův Hradec

V pátek 6.7.2018 jsme se sešli na zahradě domu jednoho z členů, abychom oslavili narozeniny členů SDH Jindřichův Hradec, a to Vládi Pavlíka a Jardy Neubauera. Skvělá nálada, dobré jídlo a pití, počasí vyšlo, akce byla vydařená.

Fotografie zde

Koncert Jindřichohradeckého symfonického orchestru

V neděli 24. června 2018 se na Státním hradu a zámku v Rytířském sále konal koncert Jindřichohradeckého symfonického orchestru. Na tomto koncertě Lubomír Beran a Michal Ambrož zajistili požární asistenci.

Fotografie zde

Jindřichohradecký půlmaraton

V sobotu 23. června 2018 se konal třetí ročník Jindřichohradeckého půlmaratonu. Organizátoři připravili pro rodiče s dětmi rodinný běh, který byl odstartován v 16 hodin a byl dlouhý 2,2 km. Trasa běhu vedla přes město Jindřichův Hradec. O hodinu později tj. v 17 hodin byl odstartován půlmaraton na který se postavilo 270 běžců. Půlmaraton byl dlouhý 21,0975 km. Ti nejrychlejší ho zvládli za necelou hodinu a půl. Další kategorií byl závod štafet (160 běžců) a běh REBEL RUN, což byly týmy z jednotlivých škol z Jindřichova Hradce. Tato kategorie byla odstartována v 17:30 hod.

Dobrovolní hasiči organizátorům akce pomohli již od ranních hodin, kdy v parku pod Gymnáziem Vítězslava Nováka postavili stany a modro-žlutou bránu Města Jindřichův Hradec. Poté během všech závodů, členové Sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec pomohli na trati s uzavíráním silnic. V obci Buk pro závodníky byla připravená studená sprška, kterou zajistili dobrovolní hasiči se svou Scanií.

Jindřichohradeckým dobrovolným hasičům vypomohli čtyři členové z SDH Buk.

Závodu se zúčastnili i dva členové sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec. Konkrétně David a Lukáš Bušta.

lupa-plus

Kliknutím zvětšíteFotografie zde
Zdroj: https://jindrichohradecky.denik.cz/ostatni_region/obrazem-jindrichohradecky-pulmaraton-potreti-20180624.htm

Slavnostní předání hasičské zbrojnice SDH Dačice

V sobotu 16.6.2018 se v Dačicích  uskutečnila velkolepá oslava. Jednalo se o nově postavenou požární zbrojnici, která byla předána zdejším dobrovolným hasičům do užívání. Na tuto  oslavu byli osobně pozváni  i naši členové sboru Ladislav Šenkýř, starosta sboru Jaroslav Chalupský a velitel jednotky Lubomír Beran. Při  této slavnostní příležitosti zbylo trochu času poděkovat a ocenit zdejší dobrovolné hasiče. Nebudeme vypisovat všechny, ale o jednom se zmíníme, a to o starostovi sboru dobrovolných hasičů v Dačicích,  Jiřím Stýblovi, který na konci května v Přibyslavi obdržel za celoživotní práci titul ,, Zasloužilý hasič“. I my hasiči z Jindřichova Hradce se připojujeme ke gratulaci a předali jsme malou pozornost v podobě dřevěného hasičského auta s rumem. Na tuto oslavu přijali pozvání představitelé města Dačice v čele se starostou Ing. Karlem Macků. Dále představitelé HZS v čele s genmjr. Ing. Drahoslavem Rybou a dalšími váženými hosty z politického a kulturního života. 

Pro nás to byla výzva a hlavně pochytat inspiraci pro naši novou hasičskou zbrojnici.  

 

Fotografie zde

Vyhlášení výsledků soutěže - Do práce na kole 2018

Do práce na kole je celostátní soutěž pořádaná spolkem Auto*Mat. V Jindřichově Hradci tak díky spojení již zmiňovaného spolku a Nadačního fondu rozvoje města Jindřichův Hradec dochází nejen ke snaze motivovat co nejvíce lidí používat různé formy bezmotorové dopravy,  ale i k podpoře hendikepovaných osob.  Letos šla podpora Sandře Štiplové z Jindřichova Hradce.

Podpora bude využita na nové pomůcky usnadňující výuku doma. Konkrétně se jedná o notebook + software, stůl s lupou a židli. Může se zdát, že se jedná o běžné vybavení, ale tím, že se jedná o speciálně upravené pomůcky, je jejich cena poměrně vysoká. Nadační fond převede našlapané kilometry na peníze. Pro Sandru šlapalo 71 týmů, které měly dohromady 280 členů. Týmy dohromady ujely a ušly téměř 39 tisíc kilometrů.

Akce Do práce na kole probíhala od 1. do 31. května 2018. Vyhlášení výsledků, na kterém byl slavnostně předán šek starostou města Stanislavem Mrvkou v hodnotě 40 000 Kč rodičům Sandry, se uskutečnil na nádvoří Muzea fotografie a moderních obrazových médií 8. června 2018 odpoledne. Proběhlo zde losování o ceny a hlavní výhrou bylo jak jinak než jízdní kolo.

Za Městský úřad Jindřichův Hradec soutěžilo 66 zaměstnanců v 16 týmech.

Město Jindřichův Hradec děkuje všem cyklistům, chodcům i běžcům za účast a vytrvalost.

Na této akci dobrovolní hasiči zajišťovali občerstvení.

Dny Města

Město Jindřichův Hradec v letošním roce slaví 725 let od svého založení, a právě k tomuto významnému výročí se tematicky vázali Dny města, které proběhli v centru a na jindřichohradeckém zámku první červnový víkend 1. - 3. června 2018.

Oslavy začali již v pátek 1. června, kde na Masarykově náměstí zahrála Počátecká kapela. Poté následoval velkolepý historický průvod ze zámku, přes Masarykovo náměstí na náměstí Míru kde už byl připravený tematický program 725 let historie Jindřichova Hradce. Došlo i na potvrzení cechovních práv a vystoupení skupin historického šermu a tance představující v jednotlivých scénách nejvýznamnější události z historie města. Návštěvníci mohli zhlédnout i vernisáž výstavy k výročí založení města a od osmé hodiny večerní se mohli už těšit z vystoupení swingového orchestru Zatrestbandu z Třeště. Po koncertě bylo připravené překvapení v podobě historického 3D mappingu, který byl doplněný o efektní klasické videomappingové animace.

Sobotní program byl zahájen na II. nádvoří zámku v 11 hodin otevřením historického ležení včetně historických stánků. Ve 13 hodin procházel průvod šermířů a tanečníků a o půl hodiny později byl zahájen program salvou barokních děl u malého Vajgaru. Ani III. nádvoří nezůstalo prázdné. Od 14 hodiny se tu střídali jednotlivá taneční a šermířská vystoupení tematicky spjatá s výročím 725 let města až do téměř 18 hodiny večerní. V 18:15 byl vrcholem programu na zámku živý obraz inspirovaný osmi staletími jindřichohradecké historie s názvem Dějiny města Jindřichova Hradce. Završení sobotního programu vystoupila na náměstí Míru, česká populární skupina Buty.

Zakončení oslav završil v neděli od 18 hodin na náměstí Míru koncert Hudby Hradní stráže a Policie ČR.

Dny města pořádalo město Jindřichův Hradec ve spolupráci se Státním hradem a zámkem Jindřichův Hradec.

Dobrovolní hasiči během pátečních a sobotních koncertů zajistili požární asistenci. Kapelám a zpěvákům pomohli s nošením aparatury a zajistili jejich bezpečnost.

Dětský den na sídlišti Vajgar

Okresní výbor KSČM Jindřichův Hradec pořádal dne 29. května pro děti Dětský den. Ten se uskutečnil od 16 hodin na sídlišti Vajgar u 5. základní školy.

Pro děti byly připravené různé hry a soutěže. Nechyběl ani skákací hrad.

I dobrovolní hasiči z Jindřichova Hradce si pro děti připravili nějakou tu aktivitu - hod na cíl, překážková dráha a ptali se dětí na důležitá telefonní čísla jak hasičů, policistů tak záchranné služby. Velký zájem u dětí byl vyzkoušet si hasičský protichemický oblek OPCH 90.  Všechny děti od dobrovolných hasičů dostali odměnu.

Fotografie zde

Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál

Novou turistickou sezónu 2018 jsme v Jindřichově Hradci zahájili tradičním cyklistickým výšlapem. V sobotu 19. května se na tři různě dlouhé trasy vydalo dohromady 630 účastníků, ať už pěšky, nebo na kole.  

Start i cíl jarního Pedálu byl v parku pod gymnáziem, kde na sportovce po návratu čekal jak bohatý doprovodný program, tak spousta krásných cen v malé i velké tombole. Hlavní cenu, jízdní kolo, si domu odvezl pan Tomáš Loudín z Nové Bystřice.

V rámci doprovodného programu se mohli účastníci nechat vyfotit ve fotokoutku  Martina Kozáka, zhlédli Biketrial show, ukázky ošetření zranění a zdravovědu, o které se postarali členové Oblastního spolku Českého červeného kříže Jindřichův Hradec či program zástupců České průmyslové zdravotní pojišťovny. Nechybělo ani občerstvení, které zajistili dobrovolní hasiči. Celou akci moderoval a hudbou provázel DJ Michal Arnošt.

Akce Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál byla podpořena z grantového programu Nadace Jihočeské cyklostezky částkou 10 000 Kč.

Hlavním pořadatelem bylo město Jindřichův Hradec ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec.

Partneři akce: Nadace Jihočeské cyklostezky, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna a ČEZ – Jaderná elektrárna Temelín, a.s. Mediálními partnery jsou Rádio Česká Kanada, Radio Kiss, Hitrádio Faktor, Týdeník Jindřichohradecka, měsíčník Žurnál – krásné články, měsíčník Neon a portál Hradec žije!

Text a foto: Karolína Průšová

Fotografie zde

Uctění památky padlých

úterý 8. května se ve městě uskutečnily pietní akty k výročí ukončení druhé světové války. Oslavy Dne vítězství začaly pověšením kytic k pamětní desce v panské ulici, poté následovalo položení kytic a věnců u Památníku letců na nábřeží Ladislava Stehny a na rodném domku Františka Peltána ve Zbuzanech.

Hlavní vzpomínkové akty se konaly u památníku prvního, druhého a třetího odboje v Mertových sadech za doprovodu Pěveckého sboru Smetana a u hrobu Rudoarmějců na městském hřbitově.

Akci pořádalo město Jindřichův Hradec ve spolupráci se 44. lehkým motorizovaným praporem, Klubem historie letectví, Československou obcí legionářskou - Jednotou bratra Stanislava Berana, Klubem výsadkových veteránů při 44. lehkém motorizovaném praporu a Pěveckým sborem Smetana.

Vzpomínkových aktů se zúčastnili i členové Sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec.

Lampiónový průvod

V pondělí 7. května se v Jindřichově Hradci uskutečnil lampiónový průvod městem, kterého se zúčastnilo velké množství dětí i dospělých. Sraz všech zúčastněných byl u Obchodní akademie. Samotný průvod odstartoval ve 21 hodin. Do kroku hrála kapela, dětem zářivě svítily lampiónky a slavnostní tečkou byl ohňostroj nad rybníkem Vajgar. 

Dobrovolní hasiči v rámci bezpečnosti zajišťovali se dvěma zásahovými vozy společně s Policií ČR Jindřichův Hradec a Městskou policií uzavření silnic a dva naši členové se vydali s průvodem aby zajistili požární asistenci.

Svatý Florián

Stalo se tradicí, že Jindřichohradečtí dobrovolní hasiči, každý rok na svátek svého patrona svatého Floriána (což je 4. května) uctí jeho památku a položí kytici k jeho soše v Obchodně - medicínském centru v Růžové ulici. 

Fotografie zde

Čarodějnice

Poslední dubnová noc je nazývaná Filipojakubskou. Tento čas je spojený zejména s tzv. ,,pálením čarodějnic,, . Proto jako každý rok pořádalo Město Jindřichův Hradec ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec v parku pod gymnáziem tuto tradiční akci. Na této akci byla pro dětské návštěvníky připravená dětská diskotéka Michala Arnošta, průvod dětských čarodějnic a čarodějů, pro každé dítě v kostýmu čarodějnice nebo čaroděje byl připraven drobný dárek. Děti si mohly zasoutěžit a se svými rodiči opéci na ohýnku něco dobrého. Ve 20:15 hodin pro všechny přítomné zapálil připravenou vatru s čarodějnicí osobně pan starosta města Ing. Stanislav Mrvka.

Jak již bylo zmíněno, program byl totožný s tím co každý rok. Do příprav celé akce se dobrovolní hasiči pustili už v osm hodin ráno. Připravili zázemí, karavan s občerstvením a obrovskou hranici. Někteří oloupali několik desítek kilogramů brambor na skvěle chutnající bramboráky.

Nejen dobrovolní hasiči, ale i všichni organizátoři, děkují všem, kteří přišli společně upálit čarodějnici do parku. Děkujeme !

Fotografie zde

Požární asistence

V sobotu 14.4.2018 dva naši členové Michal Ambrož a Jiří Škrabálek zajišťovali požární asistenci ve společenském sálu kulturního domu Střelnice. Jednalo se o akci vyhlašování Medika roku 2018 pořádané nemocnicí v Jindřichově Hradci.

Fotografie zde

Zkouška agregátů a schůzka členů JSDH

V neděli 8.3.2018 v odpoledních hodinách po schůzce provedli členové výjezdové jednotky na základně zkoušku všech agregátů včetně doplnění PHM a zároveň i cvičné jízdy z vozidlem CAS 20 SCANIA. 

Zkouška agregátů

V neděli 26.2.2018 v odpoledních hodinách provedli členové výjezdové jednotky na základně zkoušku všech agregátů včetně doplnění PHM a zároveň i cvičné jízdy z vozidlem CAS 20 SCANIA. 
 

Masopust 2018

V neděli 11. února 2018 se někteří členové dobrovolných hasičů zúčastnili masopustního průvodu. Mohli jste potkat vlka se zajícem, pekelné bytosti, ovečky, Hurvínka, opice a kocoura. Kocour se zúčastnil soutěže o vepřovou hlavu, a to v pojídání studené jitrnice a vypití půllitrového piva. Jedno nadechnutí navíc a náš kocour skončil na druhém místě a tentokrát si vepřovou hlavu neodnesl. K tanci a poslechu hrála kapela Pozdní sběr, počasí též krásně vyšlo a nálada byla báječná.

Fotografie zde

Zkouška agregátů

V neděli 28.1.2018 v dopoledních hodinách po výcviku s dýchací technikou v prostorách sauny plaveckého
bazénu provedli členové výjezdové jednotky na základně zkoušku všech agregátů včetně doplnění PHM a zároveň i mytí vozidla CAS 20 SCANIA. 


Fotografie zde
Novoroční setkání vedení města a složek IZS

V pondělí 22. ledna 2018 se na Městském úřadu v Jindřichově Hradci uskutečnilo novoroční setkání vedení města se složkami integrovaného záchranného systému. Toto setkání uspořádalo vedení města Jindřichův Hradec již potřetí jako poděkování všem složkám integrovaného záchranného systému za jejich činnost a aktivity v uplynulém roce. 

Novoroční ohňostroj

Dne 1. ledna 2018 jindřichohradečtí přivítali nový rok, rok 2018. Na náměstí Míru tradiční program zahájil starosta města Ing. Stanislav Mrvka svým proslovem a přáním do roku 2018. Následně všichni přítomni shlédli film Takoví jsme byli v roce 2017, sestřih nejzajímavějších událostí za uplynulý rok. Následně byl z městské věže odpálen ohňostroj.

Při této akci zajistili dobrovolní hasiči požární asistenci a vypomohli při uzavírání ulic. V dopoledních hodinách dobrovolní hasiči naplnili vodou barely k zatížení velkoplošných obrazovek.  

Fotografie zde