Jdi na obsah Jdi na menu

Najdi ztracené čerty

Ve čtvrtek 5. prosince od 16:30 do 18:00 hodin byl pro rodiny s dětmi připraven na náměstí Míru a v přilehlém okolí zábavný program s názvem Najdi ztraceného čerta. Nedopatřením se nám raraši z pekla někam zatoulali, a tak jsme se je za vydatné pomoci malých i velkých návštěvníků snažili najít. Na celkem třech místech v centru města obdrželi úspěšní hledači čertů razítka do hrací kartičky, která následně posloužila jako poukaz na sladkou odměnu. O mluvené slovo a hudbu, včetně tematické diskotéky, se opět postaral moderátor Michal Arnošt.  Nechyběla ani Pekelná kniha hříchů, a především Mikuláš s andělským doprovodem. Nakonec se na náměstí ukázala i rohatá návštěva. Za fotografie moc děkujeme Pepovi Böhmovi.

Fotografie zde

Oslavy partnerství s Dobersbergem

V sobotu 16. listopadu 2019 přijeli pozvání naši kamarádi hasiči z Dobersbergu, abychom společně oslavili 30. výročí partnerství a vzájemné spolupráce. Ve 14,00 hodin přijeli k hlavní bráně územního odboru, kde proběhla ukázka techniky nejen té dobrovolné, ale i techniky profesionální umístěné v garážích. Díky vstřícnosti sloužící směny mohli vidět i ukázku výškové techniky - plošiny. 
Následoval přesun do Obchodně - medicínského centra sv. Florián v Růžové ulici, kde dříve sídlil profesionální i dobrovolný sbor a kde právě vzniklo úplně první setkání před 30 lety. Zavzpomínalo se na dřívější stavební členění objektu, ale především s údivem sledovali prostory nynější. V 16,00 hodin shlédli aquashow - unikátní vodní fontánu v pasáži Obchodně - medicínského centra sv. Florián, nádhernou podívanou na obrazce tvořené kapkami padající vody v kombinaci se světelnými efekty a videoprojekcí za doprovodu hudby. Poté jsme uctili minutou tichu vzpomínku u sochy sv. Floriána položením kytice a zapálením svíčky na kamarády hasiče, kteří již nejsou mezi námi. 
Procházkou přes Masarykovo náměstí, Panskou ulicí jsme došli na náměstí Míru, kde došlo také na společnou fotografii u Sousoší Nejsvětější Trojice. Setkání pokračovalo v salónku restaurace Zlatá Husa, kde nejdříve se ujal přípitku a proslovu starosta sboru pan Jaroslav Chalupský, který připomenul úplně první začátky našeho partnerství. Při této příležitosti byly uděleny pamětní medaile, a to Medaile Za mezinárodní spolupráci III. stupně panu Friedrichovi Goldnaglovi a Franzi Eggenhoferovi st.. Následovalo předání drobných dárků - pamětního listu, plakety, knihy s hasičskou tématikou a placatice tuzemáku s etiketou našeho výročí. Následovaly proslovy, listovalo se kronikou našeho sboru, kde je naše spolupráce od samého začátku díky starostovi sboru zadokumentována, vzpomínalo se, diskutovalo, nálada byla přátelská, vynikající. K tomu všemu ještě přispěla výborná večeře.

Děkujeme všem, kteří nám takto významný den pomohli zpříjemnit - tlumočníkům, panu fotografovi a kolektivu restaurace.

Fotografie zde

Pietní akce - Oslavy 101. výročí zrodu Československé republiky

V pondělí 28. října 2019 se uskutečnily pietní akce u příležitosti Oslav 101. výročí zrodu ČSR, a to položením kytic u Památníku letců a následně byl učiněn vzpomínkový akt v Mertových sadech. Po kladení věnců následovaly dvě písně Pěveckého sboru Smetama, poté projev pana starosty a akce byla zakončena státní hymnou v podání pěveckého sboru.

Fotografie zde

Slavnostní shromáždění ke 100. výročí vzniku ČČK v Jindřichově Hradci

Členové Sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec obdrželi pozvání na Slavnostní shromáždění ke 100. výročí vzniku Československého červeného kříže v Jindřichově Hradci, které se uskutečnilo v sobotu 19. října 2019 od 17,00 hodin v sále Kulturního domu Střelnice. Při slavnostním večeru proběhlo poděkování významným osobnostem spojených s činností ČČK, následovala divadelní hra Naši furianti v podání ochotníků Divadla J.K. Tyla z Kardašovy Řečice a následoval taneční večer, kdy k tanci a poslechu zahrála skupina Baret. 

Fotografie zde

Asistence na cyklokrosu

V sobotu 19. října 2019 se v areálu střelnice Břeskáč u Dolního Skrýchova uskutečnil již 9. ročník Velké ceny Jindřichova Hradce
v cyklokrosu, kdy se jedná o závod cyklokrosových, horských kol a nově také elektrokol (v samostatném závodě E-bike serie) pro širokou veřejnost.
Dobrovolní hasiči na této akci zajistili nafukovací bránu pro potřeby startu a cíle závodu a při samotném závodu zajistili asistenci na trati. 

 

Podzimní jindřichohradecký pedál

V sobotu 5. října 2019 připravilo město Jindřichův Hradec ve spolupráci s Cyklo Klubem Znojmo z.s. akci Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál, která udělala tečku za letošní turistickou sezónou. Akce se konala na Masarykově náměstí, kdy na dvě cyklistické trasy a jednu pěší se vydalo celkem 250 účastníků. V rámci doprovodného programu si návštěvníci akce mohli vyzkoušet šlapací káry, trojkolky, koloběžky, malovací kolo či si mohli nechat zkontrolovat po technické stránce svoje kolo. Dalším z doprovodných programů byl fotokoutek s malováním na obličej od Agentury Duhovka z Třeboně a také střídavě s reprodukovanou hudbou a slovem moderátora mohli slyšet hudební vystoupení kapely Tři mušketýři. Dobrovolní hasiči tuto akci v nepřízni počasí technicky zajistili, a to postavením stanů, uvařením teplého čaje, zajištěním občerstvení a asistencí na trati po startu cyklistických okruhů.

Fotografie zde

Svatováclavské slavnosti 2019

V sobotu 28. září, přímo ve státem uznaném státním svátku - Dnu české státnosti, se na náměstí Míru od 10,00 do 17,00 hodin uskutečnily již po páté Svatováclavské slavnosti. Dopolední program zahájila Varmužova cimbálova muzika, po obědě zahrála oblíbená dechová skupina Babouci a program završil Milan Schelinger a Band. Po dopoledních dešťových přeháňkách se i sluníčko odpoledne ukázalo a Babí léto za poslechu hudby, koštu víno se vydařilo, jak se patří. Dobrovolní hasiči na této akci zajistili občerstvení, především vynikající vepřové kýty a proslulé "hasičské" bramboráky. 

Fotografie zde

Asistence na akci Floot Cascaders Team

V pátek 20. září 2019 od 18,00 hodin se na prosívce Tyršova stadionu uskutečnila akce Flott Cascareds Team, která divákům předvedla show, kdy se přenesli do světa filmu plného silných motorů, pyrotechnických efektů a nezapomenutelných zážitků. Diváci z tohoto vystoupení odcházeli plni adrenalinu a emocí. Show plná světelných a zvukových efektů, které spolu s účinkujícími a spoustou techniky vytvářeli unikátní divácký zážitek.
Dobrovolní hasiči na této akci zajistili požární asistenci spočívající především v kropení prosívky.

Fotografie zde
 

Požární asistence

V sobotu 31. srpna 2019 od 20,00 hodin se na III. nádvoří Státního hradu a zámku v Jindřichově Hradci odehrála opera italského hudebního skladatele Giacoma Pucciniho „Bohéma“. Naši dva členové na této akci zajistili požárnbí asistenci. 
 

Město dětem 2019

Loučení s prázdninami se uskutečnilo v jindřichohradeckém městském parku v sobotu 24. srpna. Město Jindřichův Hradec připravilo ve spolupráci s místními organizacemi zaměřenými na práci s dětmi tradiční veselé rozloučení s prázdninami, tentokrát nazvané „Město dětem aneb živly v parku“.

Jindřichohradečtí dobrovolní hasiči na této akci ukázali návštěvníkům akce ukázku práce hasičů v rámci výcviku s technikou. Nejvíce děti bavilo vypuštěné pěnidlo.

Fotografie zde

Dobrovolní hasiči na táboře v Dolním Radíkově

Dobrovolní hasiči každoročně navštěvují děti na dětském táboře v Dolním Radíkově pořádaný Městem Jindřichův Hradec. I o letošních letních prázdninách dobrovolní hasiči vyjeli do krásné přírody České Kanady a v pátek 16. srpna si pro děti připravili program.

Ty přivítali ukázkou techniky a povídáním s hasiči. Poté byla pro děti připravena opičí dráha, kde si děti vyzkoušeli různé překážky, které hasiči musí zvládnout. Zpestřením pro děti bylo ohlášení požáru hasičům a následné uhašení samotnými dětmi pod dohledem hasičů. K večeři si společně s dětmi opekli vuřty, čemuž předcházelo připravení ohně. Po setmění se dobrovolní hasiči stali na chvíli strašidly v lese a děti si vyzkoušely svojí odvahu na dlouhé stezce odvahy v blízkém lese. Po zvládnuté stezce odvahy se členové jednotky s dětmi rozloučili a vrátili se zpět ke svým domovům.

Dobrovolní hasiči samozřejmě dětem přivezli i odměny. Sladké dobroty a drobné dárky s hasičskou tématikou za opičí dráhu a svíticí náramky za zvládnutí stezky odvahy.

Fotografie zde

Letní kino v parku pod gymnáziem

Ve dnech 29.7. - 31.7.2019 zavítal do parku pod gymnáziem kinematograf bratří Čadíků, aby po tři dny zpestřil nejen občanům, ale i návštěvníkům města kulturní nabídku. Promítací čas byl každý den od 21,30 hodin a na programu byly filmy Po čem muži touží, Hastrman a Čertí brko. Dobrovolní hasiči po tři dny zajišťovali na této akci občerstvení.

Návštěva v Dobersbergu

V neděli 7. července 2019 přijali dobrovolní hasiči pozvání od hasičů z Dobersbergu u příležitosti 50. výročí Volkfestu Dobersberg. Tyto oslavy probíhaly již od pátku, ale v neděli od 14,00 hodin byla na programu prezentace hasičů, která spočívala v ukázce techniky, setkání hasičů a především ocenění hasičů. V listopadu letošního roku tomu bude již 30 let, kdy bylo navázáno přátelství právě s hasiči z Dobersbergu. K tomuto výročí připraví jindřichohradečtí dobrovolní hasiči setkání v Jindřichově Hradci.

Fotografie zde

 

Jindřichohradecký půlmaraton 2019

V sobotu 22. června 2019 se uskutečnil již 4. ročník této sportovní akce. V 16,00 hodin byl odstartován rodinný běh, kterého se se svou rodinou zúčastnil starosta sboru Jaroslav Chalupský, od 17,00 hodin byl hlavní závod a štafeta, které se zúčastnili dva členové SDH Jindřichův Hradec, a to David a Lukáš Buštovi. Od 17,30 hodin následoval Rebel run, který byl připraven pro jindřichohradecké školy.
Dobrovolní hasiči ráno připravili pro organizátory zázemí v podobě postavení stanů a nafukovací startovací brány za vydatného deště, při samotných závodech provedli asistenci na trati. Společně s námi byli přítomni i 4 členové JSDHO Buk.

Fotografie zde

 

Slavnostní koncert Josefa Vágnera a sboru NovaDomus na nádvoří zámku

Dne 18. června se na III. nádvoří hradu a zámku Jindřichův Hradec uskutečnil Slavnostní koncert k 35. výročí dětského pěveckého sboru NovaDomus. Byl to rozmanitý koncert plný známých melodií, který propojoval populární, klasickou a filmovou hudbu. Návštěvníci koncertu zde mohli slyšet oblíbeného zpěváka Josefa Vágnera, operní pěvkyni Michaelu Gemrotovou a kompletní sestavu pěveckého sboru NovaDomus a NovaDomáček pod vedením sbormistryně Ivany Písařové. Koncert proběhl za doprovodu kapely KlasiX, smyčcového kvartetu doplněného o klavír a bicí. Na tomto koncertě Petr Řezáč a Michal Plucar zajistili požární asistenci.

Letní koncert Jindřichohradeckého symfonického orchestru 

V sobotu 15. června se na Státním hradě a zámku v Rytířském sále konal koncert Jindřichohradeckého symfonického orchestru. Na tomto koncertě Lubomír Beran a Jan Zavadil zajistili požární asistenci.

Dny města 2019

První červnový víkend se na Státním hradu a zámku v Jindřichově Hradci odehrály městské slavnosti nazvané „Dny města Jindřichův Hradec 2019“, které pro obyvatele našeho města i jeho návštěvníky připravilo město Jindřichův Hradec. Dobrovolní hasiči na této akci zajistili požární asistenci.

Fotografie zde 

 

Vyhlášení výsledků Do práce na kole 2019

V pátek 7.6.2019 se na nádvoří Muzea fotografie a moderních obrazových médií uskutečnilo vyhlášení výsledků akce Na kole do práce. Do práce na kole je celostátní soutěž pořádaná spolkem Auto*Mat. V Jindřichově Hradci tak díky spojení již zmiňovaného spolku a Nadačního fondu rozvoje města Jindřichův Hradec dochází nejen ke snaze motivovat co nejvíce lidí používat různé formy bezmotorové dopravy,  ale i k podpoře hendikepovaných osob.  Letos šla podpora Základní škole speciální Jindřichův Hradec, kdy finanční příspěvek bude použit na nákup zahradních prvků. Jindřichohradečtí dobrovolní hasiči tuto akci zajistili technicky a také připravili pro účstníky akce občerstvení.
 

Hasičské klání Jih proti Západu

V sobotu 1. června 2019 se v obci Budilov na Prachaticku uskutečnilo hasičské klání Jih proti Západu, kde se utkalo 62 jihočeských a západočeských týmů. Součet časů deseti nejrychlejších družstev mezi muži i ženami ustanovil vítěze.
Velkou pozornost poutala vystavená technika firmy STS Prachatice. Firma se od roku 2014 zaměřuje vedle zemědělských strojů i na hasičskou techniku a už hasičským sborům z celé republiky dodala na 150 aut. První auto pořizované z dotace putovalo v roce 2016 do Albrechtic nad Vltavou. V Budilově byl k vidění vybavený dopravní automobil Mercedes pro osm osob, který svým hasičům koupilo město Jindřichův Hradec. Vybavení se stavělo na míru měsíc a půl, přesně podle přání velitele jindřichohradeckých hasičů Lubomíra Berana a jeho týmu. Pohon 4x4 je pro kopcovité Jindřichohradecko jako stvořený. 
Zdroj: www.jcted.cz


Fotografie zde
 

WSPK Farmářský food festival

Waldviertler Sparkasse Bank AG působí letos v České republice již 25 let. Oslavy tohoto výročí vyvrcholily v sobotu 25. května 2019 v Jindřichově Hradci velkolepým farmářským FOOD FESTIVALEM s pestrým doprovodným programem. Centrum města se na celý den proměnil v bohatou hostinu a trh. Partnerem akce je město Jindřichův Hradec, Asociace soukromého zemědělství ČR a město Zwettl.

Hlavní myšlenkou farmářského food festivalu bylo naservírování toho nejlepšího z celé České republiky v jeden den na jednom místě, a to právě v Jindřichově Hradci, kde byla před 25 lety otevřena první pobočka.

Pozvání přijaly kuchařské hvězdy Remi Decroix z Horních Dubének a cukrářka a bloggerka Sladká Adie, která upekla narozeninový dort a pro děti přichystala workshop. V průběhu dne se na podiu vystřídaly místní spolky a několik hudebních uskupení včetně Jindřichohradeckého BIG BANDU. 

Kulturní program pak v podvečer vyvrcholil vystoupením zpěváka Mikolase Josefa, reprezentanta naší republiky v soutěži Eurovision 2018. Na této akci dobrovolní hasiči zajistili požární asistenci.

Součástí festivalu byl tematický program pro rodiny s dětmi v Husových sadech. Malí návštěvníci tu mohli rýžovat zlato, lovit perly s bílou paní a dušičky s vajgarským vodníkem, péct placičky z vlastnoručně drcené mouky. Připraveny pro ně byly hrací karty s úkoly, za jejichž splnění získali odměnu, a mnoho dalších her a atrakcí. Součástí plánovaného programu bylo také několik dílniček, ohrada se živými zvířaty a skákací hrad. Nechybělo ani oblíbené hromadné vypouštění balónků.
 

Jarní Jindřichohradecký pedál 2019

Jindřichův Hradec pravidelně otevřel novou turistickou sezónu akcí s názvem Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál. Oblíbený společný cyklistický výšlap a pěší výlet se konal v sobotu 18. května a měl tentokrát svůj start i cíl ve Sportcentru Bobelovka.

Organizátoři tentokrát pro zájemce nachystali hned 4 trasy. Ve 13.00 hodin se do terénu vydali účastníci nejdelšího cyklistického okruhu měřícího cca 39 km a vedoucího z Bobelovky přes Jindřiš, Blažejov, Malý Ratmírov, Vlčice, Střížovice a Kunžak směrem na Novou Bystřici po cyklotrase č. 1116 k Velkému Klikovskému rybníku, odtud k rybníku Kačležskému, přes Kačlehy, Hrutkov a Otín zpět na Bobelovku.

O půl hodiny později, tedy ve 13.30 hodin, odstartovali také zájemci o střední cyklistickou trasu měřící cca 17 km. Trasa vedla z Bobelovky přes Jindřiš do Rodvínova, Matějovce, Oldřiše, Dvorečku, Blažejova a Jindřiše zpátky na Bobelovku.

Úderem 14. hodiny vyrazili společně na trať účastníci nejkratšího cyklo okruhu a také ti, kteří zvolili pěší výlet. Dětská cyklistická trasa měřila zhruba 7 km a vedla z Bobelovky na Šajbu, do Rodvínova, Jindřiše a zpět do místa startu. Pěší výletníci se z Bobelovky vydali po Jindrově naučné stezce do Jindřichova Hradce, kolem garáží ke sběrnému dvoru, k obchodní zóně na sídlišti Vajgar, a poté po cyklostezce Otín k Jitce a zpátky na Bobelovku. Tato trasa měřila cca 4 km.

Ve Sportcentru Bobelovka čekal na všechny účastníky doprovodný program, který zahrnul soutěžní a taneční program s bublinami či balónkové klauny Divadla Kejkle, fotokoutek Agentury Duhovka, malování na obličej, airbrush tetování, ukázky práce malých házenkářek či ukázku zdravotnické techniky spolku Promedic, který se postarali také o doprovod na trati.

Zhruba v 16.30 hodin došlo k losování tomboly o hodnotné ceny, z nichž tou nejlákavější bylo bezpochyby jízdní kolo. 
Moderátorem celého odpoledne byl i tentokrát Michal Arnošt.

Pořadatelem květnové akce Přes kopec na Hradec bylo město Jindřichův Hradec ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec, Sportcentrem Bobeláček a spolkem Promedic.
Mediální partneři akce: Radiohouse, Kiss Radio, Rádio Česká Kanada, měsíčník Neon, měsíčník Žurnál – krásné články.

Fotografie zde

Pietní akce v centru města

Ve středu 8. května se ve městě uskutečnily pietní akty k výročí ukončení druhé světové války. Oslavy Dne vítězství začaly pověšením kytic k pamětní desce v panské ulici, poté následovalo položení kytic a věnců u Památníku letců na nábřeží Ladislava Stehny a na rodném domku Františka Peltána ve Zbuzanech.

Hlavní vzpomínkové akty se konaly u památníku prvního, druhého a třetího odboje v Mertových sadech za doprovodu Pěveckého sboru Smetana a u hrobu Rudoarmějců na městském hřbitově.
Vzpomínkových aktů se zúčastnili i členové Sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec.

Fotografie zde

Lampiónový průvod

V úterý 7. května se v Jindřichově Hradci uskutečnil lampiónový průvod městem, kterého se zúčastnilo velké množství dětí i dospělých. Sraz všech zúčastněných byl u Obchodní akademie. Samotný průvod odstartoval ve 21 hodin. Do kroku hrála kapela, dětem zářivě svítily lampiónky a slavnostní tečkou byl ohňostroj nad rybníkem Vajgar. 

Dobrovolní hasiči v rámci bezpečnosti zajišťovali se dvěma zásahovými vozy společně s Policií ČR Jindřichův Hradec a Městskou policií uzavření silnic a dva naši členové se vydali s průvodem aby zajistili požární asistenci. Za fotografie děkujeme Pepovi Böhmovi.


Fotografie zde

Jindřichohradecký lev

V sobotu 4. května se v areálu vojenského cvičiště 44. lehkého motorizovaného praporu v Jindřichově Hradci uskutečnil  přes 5 kilometrů dlouhý extrémní překážkový závod. Na této akci postavili dobrovolní hasiči nafukovací bránu s nápisem Město Jindřichův Hradec v prostorách cíle a v rámci výcviku s lafetou na vozidle CAS naplnili vodou jednu z překážek tohoto závodu.

Fotografie zde

Uctění památky sv. Floriána

Jindřichohradečtí dobrovolní hasiči, každý rok na svátek svého patrona svatého Floriána ( což je 4. května) uctí jeho památku a položí kytici k soše v Obchodně - medicínském centru sv. Florián v Růžové ulici. V letošním roce tomu bylo v pátek 3. května od 17,30 hodin.

Fotografie zde

Čarodějnice 2019

Poslední dubnový den, tedy 30.4.2019, připravili dobrovolní hasiči ve spolupráci s městem Jindřichův Hradec akci Čarodějnice. Od 13.00 hodin se stavěla hranice, na které jako každý rok, byla připravena stylová čarodějnice, opékaly se vuřty, zajišťovali jsme na této akci občerstvení. 


Fotografie zde

Masopust 2019

Tradiční masopustní průvod s typickým pestrobarevným procesím maškar, provázeným divadelníky a muzikanty se v Jindřichově Hradci uskutečnil v neděli 3. března od 13.00 hodin. Dobrovolní hasiči tentokrát vyrazili za početnou skupinu Šmoulů, ale i dědeček Hříbeček, Ježibaba, opice s lišákem.

Fotografie zde

Shromáždění delegátů
V sobotu 26. ledna 2019 se v Domě dětí a mládeže Jindřichův Hradec uskutečnilo Shromáždění delegátů Sborů dobrovolných hasičů z okresu Jindřichův Hradec.

Dobrovolní hasiči pro tuto akci připravili v pátek v podvečer sál, kdy především rozmístili stoly.

Zkouška agregátů a schůzka členů JSDH

V neděli 20. ledna 2019 v dopoledních hodinách po schůzce provedli členové výjezdové jednotky na základně zkoušku všech agregátů včetně doplnění PHM. 

Novoroční ohňostroj

Slavnostní uvítání roku 2019 jindřichohradečtí občané přivítali v úterý 1. ledna 2019 na náměstí Míru, jak už bývá tradicí, úderem 17. hodiny. Program zahájil starosta města Ing. Stanislav Mrvka svým proslovem a přáním do roku 2019. Následně všichni přítomní shlédli velkoplošné promítání filmu Takoví jsme byli v roce 2018, sestřih nejzajímavějších událostí za uplynulý rok a světelnou show. Z technických důvodů došlo tentokrát k odpálení ohňostroje z nábřeží nad rybníkem Vajgar.

Při této akci zajistili dobrovolní hasiči požární asistenci a vypomohli při uzavírání ulic. V dopoledních hodinách dobrovolní hasiči naplnili vodou barely k zatížení velkoplošných obrazovek.  

Fotografie zde.