Jdi na obsah Jdi na menu

Slavnostní předání objektu pro dobrovolné hasiče po rekonstrukci

Slavnostní předání hasičské zbrojnice po rekonstrukci se uskutečnilo ve čtvrtek 3. prosince ve 14:00 hodin. Pásku přestřihl starosta města Jan Mlčák, velitel jednotky Lubomír Beran a projektant stavby Petr Vlášek.

Město Jindřichův Hradec v měsíci březnu 2016 požádalo o převod majetku – pozemku a budov na pozemku v areálu Územního odboru HZS JčK Jindřichův Hradec, který je využíván na základě smlouvy o výpůjčce členy Sboru a výjezdové jednotky dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec.

Rada města Jindřichův Hradec schválila v srpnu 2016 zadání veřejné zakázky malého rozsahu -zpracování PD uchazeči P – atelier JH s.r.o.

Zastupitelstvo města Jindřichův Hradec v březnu 2017 schválilo přijetí daru pozemku, jehož součástí je stavba bez čp., a to od HZS JčK, České Budějovice. Vzhledem k tomu, že se jedná o pozemky a budovu, která patří státu – České republice a HZS JčK je příslušný hospodařit s těmito pozemky a budovami, musela se smlouva poslat ke schválení na generální ředitelství HZS ČR, potažmo Ministerstvo vnitra a následně na Ministerstvo financí. Darovací smlouva byla potvrzena doložkou Ministerstva vnitra až dne 16.7.2019. Od 19.8.2019 jsou budova a příslušné pozemky zapsány v katastru nemovitostí, kdy vlastníkem je Město Jindřichův Hradec.

Následně proběhla několikrát kontrola projektové dokumentace tak, aby vše především vyhovovalo nám uživatelům budoucího zázemí, a dne 13.12.2019 byla na profilu veřejných zakázek zakázka zveřejněna.

Rekonstrukce objektu začala 2. března 2020 a skončila 26. října 2020. Stavbu prováděla firma ORDYS s.r.o. z Radouňky.

Rekonstrukce, kterou financovalo město, stála celkem 7 430 000 Kč s DPH a kromě stavebních úprav objektu zázemí, kde po dispozičních úpravách vzniklo nové hygienické zařízení, společenské místnosti, kancelář a kuchyňka, došlo také k výměně veškerých instalací. Součástí akce byla také úprava haly, kde bude nově parkovat veškerá technika dobrovolných hasičů, dále pak prodloužení veřejné části vodovodního řadu a vodovodní a kanalizační přípojky.

Veškerá technika pod jednou střechou a odpovídající zázemí pro dobrovolné hasiče, ale především pro členy výjezdové jednotky města, tak po rekonstrukci vypadá požární zbrojnice dobrovolných hasičů z města Jindřichův Hradec. Dosud členové výjezdové jednotky města parkovali svoji techniku v garážích profesionálních hasičů, převlékali se v garáži a neměli v hasičárně ani sprchu. Teď mají vše potřebné na jednom místě.

Sbor dobrovolných hasičů byl v Jindřichově Hradci založen v dubnu roku 1872 a prvním starostou sboru byl JUDr. Václav Naxera. V současné době má sbor 41 aktivních členů, z toho 16 ve výjezdové jednotce, která je ze zákona zřízena městem. Dobrovolní hasiči se účastní soutěží v požárním útoku, organizují akce pro děti, pomáhají při sportovních a společenských akcích ve městě, a hlavně vyjíždějí k zásahům po celém Jindřichohradecku.

V roce 2022 oslavíme 150 let od založení sboru a tato rekonstrukce je již teď dárkem, kterého si dobrovolní hasiči nesmírně váží a děkují všem, kteří se na všech úkonech podíleli.

Fotografie zde

Ohlédnutí za prvním Jindřichohradeckým duatlonem

Ještě před tím, než začala platit přísná protiepidemická opatření, stihli organizátoři oblíbeného Jindřichohradeckého půlmaratonu uspořádat 1. Jindřichohradecký duatlon. Vzhledem ke zrušenému půlmaratonu měli sportovci možnost změřit síly v novém závodě, který se stane součástí sportovních událostí i v následujících letech. V sobotu 3. října se omezený počet závodníků utkal ve třech disciplínách kombinujících běh a jízdu na kole. První Jindřichohradecký duatlon slavnostně odstartoval starosta města Jan Mlčák.

Závod začal během na 7,7 km. Poté, co se běžci vrátili zpět do depa v parku pod gymnáziem, přesedli na kolo a pokračovali jízdou na 26 km dlouhém úseku. Poslední část závodu byl běh centrem Jindřichova Hradce dlouhý 2,2 km. Závod mohli absolvovat nejenom jednotlivci, ale především smíšené dvou či tříčlenné štafety. Této možnosti využili především rodiny, skupiny přátel nebo kolegů. Celý závod se konal za zpřísněných hygienických podmínek. Na každého závodníka čekala v cíli originální medaile, kterou navrhl místní rytec a zlatník Filip Šorš. Vítězové v jednotlivých kategoriích dostali krásné ceny od sponzorů závodu. Akce se konala za finanční podpory města Jindřichův Hradec.

Dobrovolní hasiči na této akci zajišťovali postavení nafukovací brány, asistenci na trati závodu a postarali se o občerstvení.

Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál

Turistickou sezónu v sobotu 12. září symbolicky uzavřel tradiční závod Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál. Pro účastníky byly připraveny tři cyklistické a jedna pěší trasa. Celkem se do závodu zaregistrovalo 589 lidí všech věkových kategorií. Během slunečného odpoledne byl pro všechny v parku pod gymnáziem připraven také bohatý doprovodný program a tombola, kde byly hned dvě hlavní ceny - koloběžka a jízdní kolo. Dobrovolní hasiči akci zajistili nejen technicky postavením stanů a nafukovací brány, ale zajistili i občerstvení. 

Fotografie zde

Požární asistence

V sobotu 29. srpna 2020 od 20,00 hodin se na III. nádvoří Státního hradu a zámku v Jindřichově Hradci odehrála opera italského hudebního skladatele Giuseppe Verdiho „Trubadúr“. Naši dva členové na této akci zajistili požární asistenci. 

Město dětem 2020

Loučení s prázdninami se uskutečnilo v jindřichohradeckém městském parku v sobotu 29. srpna. Město Jindřichův Hradec připravilo ve spolupráci s místními organizacemi zaměřenými na práci s dětmi tradiční veselé rozloučení s prázdninami, tentokrát nazvané „Město dětem aneb strašidla v parku“.

Jindřichohradečtí dobrovolní hasiči na této akci ukázali návštěvníkům akce ukázku práce hasičů v rámci výcviku s technikou. 

Dobrovolní hasiči na táboře v Dolním Radíkově

Dobrovolní hasiči každoročně navštěvují děti na dětském táboře v Dolním Radíkově pořádaný Městem Jindřichův Hradec. I o letošních letních prázdninách dobrovolní hasiči vyjeli do krásné přírody České Kanady a v pátek 21. srpna si pro děti připravili program.

Ty přivítali ukázkou techniky a povídáním s hasiči např. kam a jak jezdí členové JSDH na zásahy, kolik toho musí hasič unést atd. Někteří děti si vyzkoušeli zásahový oblek s dýchacím přístrojem na zádech. Našel se i odvážný chlapec, který si vyzkoušel zvednout rozbrušovací pilu a uběhnout s ní kolečko, aby věděl, jak to mají hasiči náročné. Poté se děti rozdělili po oddílech a soutěžili, kdo první uhasí připravené požáry pod dohledem hasičů. Zpestřením pro děti byla udělaná pěna se skluzavkou, na které si klouzali. Nezapomnělo se ani na vedoucí dětí, těm hasiči připravili soutěž, kdo rychleji smotá hadici. Po setmění se dobrovolní hasiči stali na chvíli strašidly a děti si vyzkoušely svojí odvahu na krátké stezce odvahy na blízké louce. Po zvládnuté stezce odvahy se členové jednotky s dětmi rozloučili a vrátili se zpět ke svým domovům.

Dobrovolní hasiči samozřejmě dětem přivezli i odměny. Drobné dárky s hasičskou tématikou za zvládnuté soutěže.

Fotografie zde.

Letní kino v parku pod gymnáziem

Ve dnech 27. - 30. července zavítal pod gymnázium kinematograf bratří Čadíků, aby po čtyři dny zpestřil nejen občanům, ale i návštěvníkům města kulturní nabídku. Promítací čas byl každý den od 21,30 hodin a na programu byly filmy Hodinářův učeň, Na střeše, Afrikou na pionýru a Poslední Asirokratka. Dobrovolní hasiči po čtyři dny zajišťovali na této akci občerstvení.

Svatba člena JSDH města Jindřichův Hradec a členky SDH Jindřichův Hradec

Velké přípravy začaly 20. června 2020, kdy se část členů JSDH města Jindřichův Hradec vydala do Dolního Skrýchova ke své člence SDH Lauře Heřmánkové a svému členovi zásahové jednotky Michalu Plucarovi. Před domem nevěsty jsme postavili svatební bránu, aby všichni v okolí věděli, že se koná velká sláva. Po postavení svatební brány jsme poseděli a šťastně popili.
Svatební den, kdy vstoupili do svazku manželského dva členové, nastal v sobotu 27. června 2020 ve 12,00 hodin. Své ano si řekli v kapli sv. Máří Magdaleny Laura Heřmánková a Michal Plucar. Ženicha samozřejmě z místa bydliště odvezla naše ,,Princezna" a nevěstu z místa bydliště odvezl náš ,,Méďa - Béďa." Cestu na svatební oslavu, která se odehrávala na Oboře si už novomanželé užili ve Scanii společně. Svatebního obřadu i svatební hostiny se zúčastnilo i několik členů našeho sboru.

Fotografie zde.

Slavnostní otevření nové hasičské zbrojnice v Kardašově Řečici

V sobotu 13. června 2020 proběhlo slavnostní otevření nové hasičské zbrojnice v Kardašově Řečici. Slavnostního otevření se zúčastnili i členové JSDH města Jindřichův Hradec.

Fotografie zde

KORONAVIRUS 2020 - Opětovný rozvoz dezinfekce pro města

Dnes (tj. 22.dubna) opět rozváželi od 8 hod. do 15 hod. členové Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec dezinfekci na městské úřady jakož jsou - Stráž nad Nežárkou, Nová Bystřice, Nová Včelnice, Deštná, Kardašova Řečice atd... Nově přibyla i spádová místa ČOV, které spadají pod firmu ČEVAK Jindřichův Hradec. Rozvezeno bylo 600 litrů.

KORONAVIRUS 2020 - Rozvoz dezinfekce pro města

Ve středu 15.dubna rozváželi členové Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec dezinfekci občanům měst Stráž nad Nežárkou, Nová Bystřice, Nová Včelnice, Deštná a Kardašova Řečice. Rozvezeno bylo 500 litrů.

Fotografie zde

KORONAVIRUS 2020 - Předávka dezinfekce seniorům

Poté co město Jindřichův Hradec zajistilo dezinfekční prostředky pro klíčová zdravotnická i sociální zařízení a složky IZS bylo dnes (tj. 8.dubna) přistoupeno k předávání dezinfekce seniorům k individuální potřebě. Předávku realizovali, stejně jako v případě opakované distribuci roušek, opět členové Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec před prodejnami potravin v době, která je vyhrazena seniorům k nákupu. Rozdáno bylo 400 ks dezinfekce.

Fotografie zde

KORONAVIRUS 2020 - Rozvoz roušek

Dnes (tj. 3.dubna) jsme opět rozdávali roušky před prodejnami potravin. Rozdáno bylo 400 ks roušek. Děkujeme nejen městu, ale i švadlenkám.

Fotografie zde.

KORONAVIRUS 2020 - Rozvoz roušek

Více jak dva týdny nakupuje město Jindřichův Hradec textilní roušky od lokálních zhotovitelů. Takto získaný materiál je pak distribuován místním zdravotnickým i sociálním zařízením, které pomáhají nejzranitelnějším skupinám obyvatelstva. Dnes (tj. 25.března) bylo přistoupeno k individuálním předávkám. Roušky rozdávali v době od 8:00 do 10:00 hod před čtyřmi největšími prodejnami potravin členové Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec. Rozdáno bylo 400 ks roušek. Roušky pro město Jindřichův Hradec ušila firma Oděva, za což jí moc děkujeme.

Fotografie zde.

Masopust 2020

V neděli 16. února se v centru Jindřichova Hradce konal tradiční masopustní průvod masek. I dobrovolní hasiči se zapojili do dění v centru města. Ve 13 hodin se průvod vydal ulicemi, za doprovodu kapely Ukrutanka, Na Příkopech, Husovou a Klášterskou na Masarykovo náměstí. Tam na přihlížející čekala krátká scénka. Po ní se veselý průvod vydal dál Panskou ulicí a skončil na náměstí Míru, kde vyvrcholil bohatý doprovodný program. Jeho součástí bylo například masopustní hodování a tancovačka. Odehrála se tu i již tradiční soutěž v pojídání jitrnice a pití piva. Mezi účastníky byli i dva zástupci dobrovolných hasičů. Prasečí hlavu za první místo vyhrál zástupce za dobrovolné hasiče Petr Řezáč. Na přípravě masopustního průvodu se podíleli také Obec baráčníků Kunifer a Divadelní společnost Jablonský.

Fotografie zde.