Jdi na obsah Jdi na menu

Na Silvestra v Jindřišském údolí

I na Silvestra se vydala parta členů z jednotky na společný výlet Jindřišským údolím. Společně se vypravili vláčkem do obce Blažejov a poté se vydali zpět do J. Hradce přes Jindřišské údolí, kde si dali krátkou pauzu a malé občerstvení.
Každopádně pohovořili, popřáli si k Novému roku a myslím si, že se výlet vydařil.
 
Fotografie zde
 

Po roce opět výšlap

Po předešlé domluvě se na Štědrý den, vydala parta členů z jednotky na výšlap. Stanovený cíl výšlapu si vytýčili rozhlednu U Jakuba na Havlově hoře. V 11 hodin se sešli u hasičárny a vyrazili na cestu. S dětmi byla cesta sice náročnější, ale nakonec po delší době dorazili na rozhlednu U Jakuba na Havlově hoře, kde si dali krátkou pauzu a malé občerstvení. Každopádně se výšlap vydařil, neboť žádné dítko nikde nezapomněli, ani neztratili a všem účastníkům se výlet určitě líbil.

Fotografie zde

Čertovské odpoledne v KD Střelnice

Kulturní dům Střelnice ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec přichystal na neděli 5. prosince Čertovské odpoledne, a to od 15.00 hodin v divadelním sále KD Střelnice. Na děti čekalo zábavné odpoledne s Mikulášem, anděly a čerty. Pro všechny malé návštěvníky byl připraven dáreček. K tanci a poslechu hrál čertovskou diskotéku DJ Luboš Nosál. 

Fotografie zde 

Oslavy vzniku samostatného československého státu v Jindřichově Hradci

Ve čtvrtek 28. října, v den státního svátku, proběhla v Jindřichově Hradci tradiční vzpomínková akce. Vznik samostatného československého státu jsme si připomněli hned na třech místech. Nejprve u Památníku letců na nábřeží Ladislava Stehny, poté u pomníku plukovníka Švece u Švecovy koleje a hlavní pietní akt proběhl u památníku v Mertových sadech. 

Fotografie zde

Shromáždění delegátů

V sobotu 9. října se v Domě dětí a mládeže Jindřichův Hradec uskutečnilo Shromáždění delegátů Sborů dobrovolných hasičů z okresu Jindřichův Hradec.

Dobrovolní hasiči pro tuto akci připravili v pátek večer sál, kde především rozmístili stoly.

Požární asistence

V sobotu 9. října dva naši členové Lubomír Beran a Radek Hrubý zajišťovali požární asistenci ve společenském sálu kulturního domu Střelnice. Jednalo se o Benefiční koncert na podporu Běhu pro Kleofáše. Na koncertu hrál Swinging Saxophones.

Fotografie zde

Podzimní Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál

Také v letošním roce proběhlo loučení s turistickou sezónou ve znamení společného cyklistického výšlapu, jehož název je nejen Jindřichohradečákům již notoricky znám. Akce Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál se uskutečnil v sobotu 2. října a její start i cíl byl situován do prostor Sportcentra Bobelovka v místní části Otín. Jako první se ve 13.00 hodin vydali na trať účastníci nejdelšího z okruhů měřícího přibližně 28 km. Vyjeli z Bobelovky směrem na Jindřiš, Rodvínov, Matějovec, Vlčice, Střížovice, směrem k hrázi Krvavého rybníka a odtud do Hospříze, Blažejova, Jindřiše a zpět na Bobelovku. O půl hodiny později, tedy ve 13.30 hodin, se na startu sešli účastníci kratší cyklistické trasy a pěšího výletu. Kolaři vyrazili směrem na Šajbu, do Rodvínova, Jindřiše a zpět na Bobelovku. Trasa měřila zhruba 7 km.

Na účastníky pěšího okruhu čekala cca 5,5 km dlouhá vycházka na Šajbu, a dále po Jindrově naučné stezce do Jindřiše a kolem pískovny zpátky na Bobelovku.

Celkem na trasy vyrazilo 388 lidí všech věkových kategorií.

Podzimní Pedál nebyl ani letos ochuzen o doprovodný program. Ten se odehrával převážně pod taktovkou společnosti PartySaurus, která zajistila řadu atrakcí nejen pro nejmenší návštěvníky. S ukázkami své práce se představili například také členové Oblastního spolku Českého červeného kříže v Jindřichově Hradci.

Pro účastníky akce bylo opět nachystáno občerstvení, kterézajistili členové Sboru dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec. Hudbou a mluveným slovem provázel podzimní Pedál moderátor Michal Arnošt.

Jedním z důležitých bodů programu bylo samozřejmě i tentokrát losování tomboly, jejíž hlavní cenou bylo jízdní kolo. Předpokládaný čas zahájení losování byl v 16.00 hodin.

Akci Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál pořádalo město Jindřichův Hradec ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec a spolkem Bobeláček.

Partnery akce : Nadace Jihočeské cyklostezky, Bikemedic, Oblastní spolek Českého červeného kříže Jindřichův Hradec a Česká průmyslová zdravotní pojišťovna.

Mediální partneři : Rádiohouse, Jindřichohradecký deník.

Fotografie zde

Jindřichohradecký duatlon

První říjnovou sobotu se uskutečnil druhý ročník Jindřichohradeckého duatlonu pro širokou veřejnost. Závod začal během na 7,7 km, dále závodníci pokračovali na kolech 27 km a na závěr na ně čekal poslední běžecký úsek 2,2 km. Start a cíl závodu byl v parku pod gymnáziem V. Nováka.

Členové jednotky v rámci závodu zajišťovali uzavírky silnic na trasách a postavili nafukovací bránu.

Prohlídka zrekonstruovaných prostor požární zbrojnice SDH Jindřichův Hradec

V sobotu 11. září 2021 se v požární zbrojnici SDH Jindřichův Hradec uskutečnilo setkání u příležitosti prohlídky zrekonstruovaných prostor. Na 11,00 hodinu byli pozváni samotní členové SDH, od 13,00 hodin patřilo pozvání sborům, partnerům a hostům. Mezi sbory jsme mohli přivítat SDH Záhoří, SDH Český Rudolec, SDH Pluhův Žďár, SDH Dačice, SDH Nová Bystřice, SDH Nová Včelnice, SDH Číměř, SDH Dolní Skrýchov, SDH Polešovice z jižní Moravy a rakouský partnerský sbor FF Dobersberg.  SDH Políkno nám pro tuto příležitost zapůjčilo historickou stříkačku tzv. "koňku", za což srdečně děkujeme. Na začátku proběhlo přivítání všech zúčastněných starostou sboru panem Jaroslavem Chalupským, následně se slova ujal velitel jednotky Lubomír Beran, aby přítomné seznámil s informacemi o rekonstrukci a také programem akce. Dále byla předána Medaile za mezinárodní spolupráci III. stupně panu Erichu Gugelsbergovi, který se od roku 1989 aktivně podílí na všech společných akcí s hasiči z Jindřichova Hradce a Dobersbergu, ať už se jedná o námětová cvičení, odbornou přípravu, praktické výcviky, kulturní a společenské akce. Proběhlo předání darů, kdy z rakouské strany nám byl předán krásný vyřezávaný dřevěný sv. Florián, patron hasičů a od zástupců SDH Záhoří  úžasný a vynikající dort s fotografií samotné zbrojnice. Následovala prohlídka prostor, ve velkém sále po celou dobu běžela videoprojekce týkající se rekonstrukce a aktivit členů SDH - akce, zásahy, výcviky. Na nádvoří byla k vidění historická technika, SDH Záhoří se svojí historickou technikou předvedlo dynamickou ukázku v historických uniformách. Po celou dobu konání akce byla přítomna společnost Duffek s.r.o. se stánkem výstroje a výzbroje včetně možnosti vyzkoušení si AKU nářadí na vyprošťování. 
Počasí nám přálo, nálada byla výborná, děkujeme všem, kteří se akce zúčastnili. Po celou dobu bylo připraveno občerstvení - uzená kýta z grilu a staročeské bramboráky, za což patří díky členům SDH Jirkovi a Dušanovi. Dále velké poděkování patří moderátorovi akce a také členovi SDH Michalovi Arnoštovi, paní Vladimíře Linhartové za tlumočení a Daně Šiponové za výpomoc v karavanu s pitím. Velké díky patří všem členům, kteří se podíleli na přípravách a pomohli s hladkým průběhem akce. 

Fotografie zde

Mezinárodní cyklistický etapový závod Okolo jižních Čech 2021

Ve dnech 9. - 12.9.2021 proběhl již osmý ročník mezinárodního cyklistického etapového závodu Okolo jižních Čech 2021. Je součástí Světového poháru v silniční cyklistice a tedy v kategorii závodů mezinárodní cyklistické federace UCI 2.2. Jedná se o druhý nejvýznamnější závod v silniční cyklistice v České republice. 
Stejně jako v minulých letech, závodníci poměřovali síly ve čtyřech dnech. Závod zavítal celkem do sedmi startovních či cílových měst, kde se již tradičně konal dvouhodinový kulturní program, a to jak před startem, tak před příjezdem závodníků do cíle. První etapa - časovka týmů na městském okruhu o délce 1,1 km a cíl závěrečné čtvrté etapy byl v Jindřichově Hradci. Dobrovolní hasiči na této akci zajistili bránu s nápisem Město Jindřichův Hradec a asistovali při uzavírkách ulic v centru města. 

Fotografie zde

Město dětem 2021

V sobotu 28. srpna 2021 od 14,00 hodin proběhlo v městském parku zábavné odpoledne. Veselé rozloučení s prázdninami pro všechny děti a jejich rodiče pořádá Město Jindřichův Hradec. Dobrovolní hasiči si pro návštěvníky akce připravili ukázku techniky a herní dovednosti s hasičskou tématikou. 

Fotografie zde 

Požární asistence na opeře 

V sobotu 21. srpna 2021 od 20,00 hodin se na III. nádvoří jindřichohradeckého zámku uskutečnila opera Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta. Opera na zámku je už tradičním vrcholem jindřichohradeckého kulturního léta. V krásných prostorách místního zámku zahráli, zazpívali a zatancovali členové orchestru, sboru a baletu plzeňského Divadla Josefa Kajetána Tyla. 

Členové JSDHM Zdeněk Bušta a Michal Ambrož zajistili na této akci požární asistenci. 

Dobrovolní hasiči na táboře v Dolním Radíkově 

V pátek 20. srpna 2021 dobrovolní hasiči navštívili děti z nízkopříjmových rodin na táboře v Radíkově. Připravili si pro ně ukázku techniky a slaňování ze stromu. Ve večerních hodinách zajistili stezku odvahy. 

Fotografie zde

Ocenění dobrovolných hasičů za práci v Očkovacím centru 

V pondělí 16. srpna 2021 proběhlo v zasedací místnosti Městského úřadu Jindřichův Hradec předání děkovných listů a drobných dárků dobrovolným hasičům a zaměstnancům úřadu, kteří pomáhali při činnostech v Očkovacím centru Jindřichův Hradec. 

Členové Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec zajišťovali provoz parkoviště pro Očko. Celkem tady za každého počasí klientům centra pomáhalo třináct dobrovolných hasičů. Kromě děkovných listů - jako výraz ocenění za mimořádnou a obětavou činnost v Očkovacím centru Jindřichův Hradec v roce 2021 – převzali ocenění od starosty také poukázku do restaurace Viet House. Hasiči si navíc převzali ještě věcný dar v podobě lednice na nápoje do zásahového vozidla Scania CAS 20. 
 
Fotografie zde, zdroj Město Jindřichův Hradec. 

Letní kino v parku pod gymnáziem V. Nováka

Ve dnech 19. - 22. července 2021 zavítal do parku pod gymnáziem kinematograf bratří Čadíků, aby po čtyři dny zpestřil nejen občanům, ale i návštěvníkům města kulturní nabídku. Promítací čas byl každý den od 21.30 hodin a na programu byly filmy Meky, 3Bobule, Havel a Mlsné medvědí příběhy. Dobrovolní hasiči po čtyři dny zajišťovali na této akci občerstvení.

Jindřichohradecký pedál aneb Přes kopec na Hradec 

V sobotu 26.6. 2021 se uskutečnila v parku pod gymnáziem tradiční akce s názvem Jindřichohradecký pedál aneb Přes kopec na Hradec. Na dvě trasy cyklistické a jednu pěší se vydalo celkem 476 účastníků akce. 

V parku pod gymnáziem čekal na všechny účastníky doprovodný program, a to Agentury Duhovka - malování na obličej, airbrush tetování a fotokoutek, atrakce společnosti LEZETO, ukázky zdravovědy členů Oblastního spolku Českého červeného kříže Jindřichův Hradec a stánek partnera akce České průmyslové zdravotní pojišťovny.

O mluvené slovo i hudební doprovod se postaral Michal Arnošt.

Dobrovolní hasiči tuto akci technicky zajistili, a to postavením zázemí pro účastníky akce a zajistili také občerstvení. 

5.ročník Jindřichohradeckého půlmaratonu

Po loňské přestávce se letos uskutečnil již 5. ročník Jindřichohradeckého půlmaratonu.

Po loňské přestávce se v sobotu 19. června 2021 uskutečnil již 5. ročník této sportovní akce. V 16.00 hod byl odstartován rodinný běh, kterého se zúčastnili i naši dva členové Lukáš Bušta a Miroslav Bachorík. Od 17.00 hodin byl hlavní závod a štafeta. 

Vzhledem k současné pandemické situaci byl počet účastníků omezen.

Na každého účastníka všech běhů byla v cíli připravena na zakázku vyráběná medaile podle návrhu místního zlatníka a rytce Filipa Šorše.

Dobrovolní hasiči ráno připravili pro organizátory zázemí v podobě postavení stanů a nafukovací brány. Při samotných závodech provedli asistenci na trati.

Kromě uzavírání silnic na Jindřichohradeckém půlmaratonu měla jednotka Sboru dobrovolných hasičů ve večerních hodinách ještě výjezd na odstranění zlomené větve na sídl. Hvězdárna.

Fotografie zde

Dobrovolní hasiči upravili zeleň na ostrově rybníku Vajgar

V neděli 9. května si dobrovolní hasiči na žádost starosty města Jindřichův Hradec naplánovali brigádu na ostrově rybníku Vajgar. V rámci výcviku s motorovými pilami upravili zeleň na ostrově. Prořezali stromy, odstranili polámané větve a nálety. Pravidelnou údržbou prochází ostrov každý rok.

Kromě práce na ostrově měla jednotka Sboru dobrovolných hasičů v neděli 9. května v odpoledních hodinách ještě výjezd k požáru lesa v části obce Blažejov. Na místě zasahovala také jednotka HZS ÚO Jindřichův Hradec, JSDHO Kunžak, JSDHO Hospříz a JSDHO Oldřiš.

Fotografie zde