Jdi na obsah Jdi na menu

Uctění památky minutou ticha 

Dobrovolní hasiči ve středu 7. prosince v 15:00 hodin uctili minutou ticha památku kolegy, dobrovolného hasiče, který zemřel při zásahu u požáru v Novém Boru na Liberecku. Pieta proběhla vyjetím techniky před stanice a zbrojnice se zapnutým výstražným světelným zařízením (bez zvukového signálu) a nastoupením osádek v zásahovém stejnokroji. Na všech budovách HZS ČR byly vyvěšeny černé vlajky.

Fotografie zde 

Čertovské odpoledne v KD Střelnice

V neděli 4. prosince uspořádala Městská kultura ve spolupráci s dobrovolnými hasiči čertovské odpoledne v sále Kulturního domu Střelnice. Mikuláš s anděly rozdal dětem balíčky, děti se bavily, ale také i trochu bály. Byly připraveny hry - děti vyhrály přetahovanou s lanem nad hasiči, mohly si zahrát s čertíky pexeso, zaskákat v pytli, soutěžit na rychlost v namotávání dřevěných destiček s čertovskou tématikou. Čerti závěrem děti vyzvali ke společné jízdě na píseň Jede jede mašinka. Odpolednem provázel a diskotéku zahrál Luboš Nosál. 

Fotografie zde

Víkendová volnočasová činnost dobrovolných hasičů - basketbal a dohasná

V pátek 25. listopadu od 19:00 hodin jsme přijali pozvání jindřichohradeckých basketbalistů na utkání BK Lions JH versus Sršni Písek, abychom podpořili basketbalisty při utkání. Hasiči si oblékli své sportovní dresy a svou účastí podpořili skvělou atmosféru v hale při utkání. O poločase proběhla soutěž v hodu na koš, které se zúčastnil náš člen Lukáš Bušta. Také proběhlo poděkování od samotných basketbalistů a byl nám předán dárkový koš. 
Za fotografie děkujeme Lukášovi Šamalovi. 

fotografie zde 

V sobotu 26.listopadu se v podvečerních hodinách sešli dobrovolní hasiči na bowlingu, kde si nejprve zahráli na obou drahách a poté poseděli u dobrého jídla a pití - žebra, steaky, grilované hermelíny, miniřízečky, které připravil jak majitel bowlingu a hospody Kapr pod Hradem, tak restaurace Kozlovna Měšťan. Tímto jim moc děkujeme. Večerní a noční hodiny patřily zábavě a tanci. 

fotografie zde 

Oslavy vzniku samostatného československého státu v Jindřichově Hradci

V pátek 28. října v den státního svátku proběhla v Jindřichově Hradci tradiční vzpomínková akce. Vznik samostatného československého státu jsme si připomněli hned na třech místech. nejprve u Památníků letců na nábřeží Ladislava Stehny, poté u pomníku plukovníka Švece u Švecovy koleje a hlavní pietní akt proběhl u památníku v Mertových sadech.

Tohoto aktu se za náš sbor zúčastnili starosta sboru p. Chalupský a velitel jednotky p. Beran.

Fotografie zde

I. ročník Gulášfestu v Číměři

O víkendu 8 . října se v obci Číměř konal první ročník Gulášfestu. Vaření se zúčastnilo 16 družstev. Vítězství si odnesli domácí To víš, Maďaři. Na tuto akci byl pozván i náš sbor. Za naše hasiče se z vařením popralo tříčlenné družstvo zastoupené Jirkou Škrabálkem, Dušanem Beranem a Vladimírem Pavlíkem. I když se kluci snažili, tak si nakonec vyvařili 7. místo. 

Gratulujeme a věříme, že se v příštím ročníku vyvaří, až na MasterChefa.

Fotografie zde

Jindřichohradecký duatlon 2022

První říjnovou sobotu se uskutečnil třetí ročník Jindřichohradeckého duatlonu pro širokou veřejnost. Závod začal během na 7,7 km, dále závodníci pokračovali na kolech 26,8 km a na závěr na ně čekal poslední běžecký úsek 2,1 km. Start a cíl závodu byl v parku pod gymnáziem V. Nováka.

Členové jednotky v rámci závodu zajišťovali uzavírky silnic na trasách a postavili nafukovací bránu.

Svatováclavské slavnosti 2022

V sobotu 24. září se v centru Jindřichova Hradce uskutečnily Svatováclavské slavnosti, které byly bohaté na hudbu, dobré jídlo a hlavně dobré pití. Během celého odpoledne mohli diváci vidět vystoupení skupiny Babouci, Brass Avenue - dechový showband a Heglas. Celý den byly na náměstí Míru otevřené stánky s různými pochutinami, vínem, ale i suvenýry. Svůj stánek s občerstvením zde měli i naši hasiči.

Mezinárodní cyklistický etapový závod Okolo jižních Čech 2022

Ve dnech 8. - 11. září 2022 proběhl již devátý ročník mezinárodního cyklistického etapového závodu Okolo jižních Čech 2022, který je součástí Světového poháru v silniční cyklistice a tedy v kategorii závodů mezinárodní cyklistické federace UCI 2.2. Jedná se o druhý nejvýznamnější závod v silniční cyklistice v České republice. 
Stejně jako v minulých letech, závodníci poměřovali síly ve čtyřech dnech. Závod zavítal celkem do sedmi startovních či cílových měst, kde se již tradičně konal dvouhodinový kulturní program, a to jak před startem, tak před příjezdem závodníků do cíle. Závodníci IV. etapy odstartovali z Českých Velenic a po 152 najetých kilometrech dojeli do centra J. Hradce. Dobrovolní hasiči na této akci zajistili bránu s nápisem Město Jindřichův Hradec a asistovali při uzavírkách ulic v centru města. Tři naši členové asistovali při uzavírce silnice v obci Lásenice už 9. září při II. etapě, která vedla z Třeboně do Nové Bystřice.

Podzimní jindřichohradecký pedál

V sobotu 10. září 2022 připravilo město Jindřichův Hradec ve spolupráci s našim SDH akci Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál, která udělala tečku za letošní turistickou sezónou. Akce se konala v parku pod gymnáziem V. Nováka, kdy na dvě cyklistické trasy a jednu pěší se vydalo celkem 214 účastníků. V rámci doprovodného programu byl fotokoutek s tetováním či malováním na obličej od Agentury Duhovka z Třeboně a také malá i velká tombola. Hlavní cenou bylo jízdní kolo, které z rukou místostarosty města Radima Staňka převzala paní Irena Korimová. Svou prezentaci si ve svém stánku připravili i členové Červeného červeného kříže. Slovem doprovázel všem známí moderátor Michal Arnošt. Dobrovolní hasiči tuto akci v nepřízni počasí technicky zajistili, a to postavením stanů a nafukovací brány, zajištěním občerstvení.

Fotografie zde

Město dětem 2022

V sobotu 27. srpna jsme se rozloučili s prázdninami tradiční akcí s názvem Město dětem. V jindřichohradeckém městském parku pro děti všech věkových kategorií byl připravený zábavný program, který mimo jiné vytvořili členové sportovních oddílů, organizací pracujících s dětmi a mládeží a dalších společenských a kulturních organizací. Tyto organizace představily svoji činnost a nabídku volnočasových aktivit pro dětské návštěvníky i jejich rodiče. Děti si také mohly nechat vytvořit malbu na obličej nebo efektní „tetování“ a mnoho další zábavy.

Dění v parku doplnilo vystoupení BibiBum. Program pro děti začal již v ranních hodinách dětskými rybářskými závody na řece Nežárce.

Fotografie zde

Dobrovolní hasiči na táboře v Dolním Radíkově

Dobrovolní hasiči každoročně navštěvují děti na dětském táboře v Dolním Radíkově pořádaný Městem Jindřichův Hradec. Letos se návštěva uskutečnila v pátek 19. srpna. 
Hasiči si pro táborníky připravili ukázku techniky a povídáním s hasiči. Poté byla pro děti připravena opičí dráha, kde si děti vyzkoušeli různé překážky, které hasiči musí zvládnout.  Po setmění vypomohli dobrovolní hasiči na stanovištích při stezce odvahy v blízkém lese. 
Dobrovolní hasiči samozřejmě dětem přivezli i odměny. Sladké dobroty a a svíticí náramky za zvládnutí stezky odvahy.

Fotografie zde

Požární asistence na Chalupa Cupu

V sobotu 13. srpna se na rybníku Vajgar konal 30. ročník veslařských závodů Chalupa Cup. Dva členové z naší jednotky na závodech prováděli dohled a veslaře jistili ze člunu přímo z vody. Jednomu ze závodníků pak pomáhali z převrácené lodi zpátky k veslům.

Fotografie zde

Letní kino v parku pod gymnáziem V. Nováka

Ve dnech 31. července - 3. srpna 2022 zavítal do parku pod gymnáziem kinematograf bratří Čadíků, aby po čtyři dny zpestřil nejen občanům, ale i návštěvníkům města kulturní nabídku. Promítací čas byl každý den od 21.30 hodin a na programu byly filmy Cesta domů, Gump, Prvok, Šampón, Tečka a Karel, Příšerákovi 2.

Dobrovolní hasiči po čtyři dny zajišťovali na této akci občerstvení.

Požární asistence

V sobotu 9. července naši dva členové zajistili požární asistenci na III. nádvoří Státního hradu a zámku v J. Hradci na letním představení - Strašidlo na zámku.

Fotografie zde

Kácení dvou topolů u hasičské zbrojnice

Článek bude vložen.

Požární asistence

V neděli 19. června naši dva členové Miroslav Bachorík a Lubomír Beran zajistili požární asistenci v Rytířském sále Španělského křídla na Státním hradě a zámku J. Hradec na letním koncertě Jindřichohradeckého symfonického orchestru.

Fotografie zde

Jindřichohradecký lev

V sobotu 18. června se v areálu vojenského cvičiště 44. lehkého motorizovaného praporu v Jindřichově Hradci uskutečnil  přes 6 kilometrů dlouhý extrémní překážkový závod ,, Jindřichohradecký lev ,,. Na této akci postavili dobrovolní hasiči nafukovací bránu s nápisem Město Jindřichův Hradec a stany v prostorách cíle. Dále z vozidla CAS 20 Scania naplnili vodou jednu z překážek tohoto závodu.

Fotografie zde

Hasičské oslavy - 150 let SDH Jindřichův Hradec a 50 let HZS JčK ÚO Jindřichův Hradec

V sobotu 11. června 2022 se uskutečnily oslavy dvou velkých výročí. Spanilá jízda městem historickou a novodobou hasičskou technikou započala program oslav na náměstí Míru s ukázkami ochranných obleků, ukázkou TFA - nejtvrdší hasič přežije, požárního útoku od Soptíků z Hamru a také  zásahy historickou technikou SDH Záhoří a SDH Maršov. K vidění také byla historická stříkačka SDH Políkno, současná technika dobrovolných a profesionálních hasičů, od firmy SCANWEST Plzeň jsme na oslavách měli zapůjčené vozidlo SCANIA. Odpolední program pokračoval na požární stanici, který začal ukázkou zásahu Soptíků z Hamru, následovalo slavnostní zahájení oslav. SDH Jindřichův Hradec na svůj prapor obdržel tři nové stuhy, a to od místopředsedy PS pana Ing. Jana Bartoška, od ředitele HZS Jihočeského kraje plk. Ing. Lubomíra Bureše a od starosty Krajského sdružení hasičů Mgr. Jiřího Žižky. Žehnání provedl páter Miroslav Štrunc. Následovaly ukázky požárního sportu, lezeckého vybavení, slaňování, záchrany osob, TFA - nejtvrdší hasič přežije, ukázka chemicko-technická - připravenost na zásah na nebezpečnou látku, vyprošťování osob z havarovaných vozidel, hašení hořícího vozidla a jistě zajímavá byla ukázka s hořící pánví. Pro děti byly připraveny stanoviště OS ČČK Jindřichův Hradec s maskováním a ukázkami první pomoci, zdravotní pojišťovna měla také připraveno své stanoviště, skákací hrad a projížďka na maketě hasičského vozidla TATRA s možností stříkání. Občerstvení zajistili dobrovolní hasiči, počasí nám přálo, moderátor akce Michal Arnošt ve spolupráci s příslušníky HZS se zasloužili o komentované ukázky zásahů. Děkujeme všem zúčastněným, co se na oslavách podíleli. 

Fotografie zde

Dny města 2022

První červnový víkend se na náměstí Míru a v Husových sadech v Jindřichově Hradci odehrály městské slavnosti nazvané „Dny města Jindřichův Hradec 2022“, které pro obyvatele našeho města i jeho návštěvníky připravilo město Jindřichův Hradec. Dobrovolní hasiči v sobotu na této akci v Husových sadech zajistili občerstvení.

Slavnostní pozvání do Studené

V sobotu 28. května byli naši členové SDH slavnostně pozváni do Studené. Za krásného počasí se tu slavnostně předával nový hasičský vůz (zn. Scania) Sboru dobrovolných hasičů Studená. Na této slavnostní příležitosti se mimo jiné sešli i místní rodiny s dětmi, přátelé a hlavně ti, kteří toto auto budou využívat.

Hasičům z SDH Studená přejeme, aby těch ostrých výjezdů bylo co nejméně, a aby jim nová Scania šlapala jako hodinky.

Fotografie zde

Přes kopec na Hradec - jarní

Novou turistickou sezónu 2022 jsme v Jindřichově Hradci zahájili tradičním cyklistickým výšlapem. V sobotu 21. května se na tři různě dlouhé trasy vydalo dohromady 556 účastníků, ať už pěšky, nebo na kole.  

Start i cíl jarního Pedálu byl v parku pod gymnáziem, kde na sportovce po návratu čekal jak bohatý doprovodný program, tak spousta krásných cen v malé i velké tombole. Hlavní cenu, jízdní kolo, si domu odvezl pan Milan Vaněček.

Na výběr měli z cyklo trasy dlouhé 40 km a 20 km, pěší okruh dlouhý 3,5 km.

V rámci doprovodného programu si mohli účastníci vyzkoušet jízdu na šlapacích motokárách a dalších vozítkách, včetně dřevěného kola, které pro ně zařídil Cyklo klub Znojmo. O parádní podívanou se postarali akrobaté ze Slack show, kteří předvedli nejrůznější triky na speciálním plochém laně. Ukázky ošetření zranění a zdravovědu, o které se postarali členové Oblastního spolku Českého červeného kříže Jindřichův Hradec. Nechybělo ani občerstvení, které zajistili dobrovolní hasiči. Celou akci moderoval a hudbou provázel DJ Michal Arnošt. 

Akce Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál byla podpořena z grantového programu Nadace Jihočeské cyklostezky.

Hlavním pořadatelem bylo město Jindřichův Hradec ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec.

Autor fotografií : Michal Žoudlík   Fotografie zde 

Požární asistence

Ve čtvrtek 19. května náš člen Miroslav Bachorík zajistil požární asistenci v KD Střelnice na dětském představení Štístko a Poupěnka - Bylo, nebylo...

Fotografie zde 

Oslavy Dne vítězství 

V neděli 8. května uplynulo přesně 77 let od konce 2. světové války. Tento den si tak připomínáme Den vítězství. Město Jindřichův Hradec spolu s dalšími místními organizacemi tradičně pořádá pietní akce na několika místech. Letos si oběti války připomněli hned při sedmi zastaveních. Hlavní pietní událost se odehrála u pomníku prvního, druhého a třetího odboje v Mertových sadech. Vzpomínkových aktů se zúčastnili i členové SDH města Jindřichův Hradec. 

Autor fotografií : Město J.Hradec   Fotografie zde

Požární asistence

V neděli 1. května naši dva členové Miroslav Bachorík a Zdeněk Bušta zajistili požární asistenci v KD Střelnice na dětském představení Bambulková show - Kája a Bambuláček.

Fotografie zde

Čarodějnice 2022

Čarodějnice a čarodějové se v sobotu 30. dubna večer slétli do parku pod gymnáziem v. Nováka. Po dvou letech se tu opět konalo tradiční pálení čarodějnice. Samozřejmě nechyběla ani vatra, kterou v dopoledních hodinách postavili naši členové SDH. Počasí akci s bohatým programem přálo a nenechaly si jí ujít stovky lidí. Především pro děti v parku byli připravené zábavné hry a soutěže, do tance na diskotéce Michala Arnošta se zapojili i mnozí dospělí a u ohniště se opékaly buřty. O občerstvení se postarali naši členové. Navíc každý, kdo přišel v kostýmu, dostal malý dárek. Po setmění pak starosta města společně s našimi členy zapálili vatru i s čarodějnicí, kterou sami vyrobili a oblékli.

Fotografie zde

Hasiči hasičům - sbírka materiálu pro ukrajinské hasiče

Od vypuknutí války na Ukrajině začali dobrovolní hasiči, obce a občanská sdružení působící na úseku požární ochrany nabízet pomoc určenou speciálně pro ukrajinské hasiče.
Hasičský záchranný sbor České republiky se rozhodl uvedené prostředky soustředit a díky kontaktům se zástupci vedení hasičů na Ukrajině je schopen zajistit přepravu a předání. 
Momentálně je prioritní zájem o osobní ochranné prostředky – použitelné zásahové třívrstvé oděvy a přilby, nové zásahové boty a rukavice, kompletní funkční dýchací techniku, hadice bez půlspojky, svítilny s akumulátory a lékárničky typu II a III.

Po projednání se zřizovatelem bylo vyčleněno pro tyto účely od Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec následující:

  • tři zásahové obleky
  • tři zásahové přilby
  • hadice bez půlspojky
  • proudnice
  • opasky

Výše uvedené věci byly předány velitelem jednotky ve středu 16.3.2022 na sběrné místo, a to do Skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR Hluboká nad Vltavou.

Fotografie zde
 

Pomoc Ukrajině z Jindřichova Hradce 

Po celé zemi se konají materiální sbírky na pomoc lidem přímo na Ukrajině i těm, kteří před válkou odešli do Česka. Do pomoci se zapojuje stát, kraje a města, firmy, školy, spolky i jednotlivci. V našem městě jde pomoc přímo do spřáteleného města Starý Martyniv na Ukrajině. Dobrovolní hasiči se připojili s materiální sbírkou společně s Městem Jindřichův Hradec a Nemocnicí Jindřichův Hradec. Darovali hygienické potřeby, dětské pleny, vlhčené ubrousky, kojenecké výživy - přesnídávky, sunary, balené vody, teplé deky. 
V úterý 7.3. v brzkých ranních hodinách odvezli dva členové Lubomír Beran a Vladimír Pavlík se zaměstnanci úřadu dvěma auty potřebný materiál na polsko - ukrajinské hranice, kde si dar převzala přímo starostka spřáteleného města. 

Fotografie zde

Výlet dobrovolných hasičů do muzeí v Kopřivnici

V neděli 6. března absolvovali dobrovolní hasiči exkurzi do muzeí ve městě Kopřivnice. Nejprve jsme navštívili Muzeum nákladních automobilů Tatra, konkrétně v rámci komentované prohlídky Slovenskou strelu, unikátní železniční motorový vůz a poté v samotném muzeu jsme shlédli nejucelenější sbírky kopřivnické automobilky TATRA. Viděli jsme unikátní expozici nákladních automobilů ze všech etap výroby, dále podvozky, motory, modely, trofeje ze sportovních klání, různé rarity a fotografie. Následoval přesun do Technického muzea Tatra, kde jsme viděli osobní automobily Tatra a také Expozici Emila a Dany Zátopkových. 

Fotografie zde