Jdi na obsah Jdi na menu

Garanční prohlídka nástavby vozidla CAS 20 SCANIA

Dne 7.12.2017 byla naše CAS 20 SCANIA s hlavním strojníkem Vladimírem Pavlíkem a velitelem jednotky Lubomírem Beranem na garanční prohlídce nástavby vozidla v Napajedlech.

Fotografie zde

Požární asistence na rozsvícení vánočního stromu
První adventní neděli 3.12.2017 naši čtyři členové ve složení Vladimír Pavlík, Jiří Škrabálek, Lukáš Bušta a Jan Zavadil provedli požární asistenci na náměstí Míru při rozsvícení vánočního stromu.

Fotografie
zde

Poslední rozloučení s Václavem Sedláčkem

Ve čtvrtek 16.11.2017 se členové SDH Jindřichův Hradec zúčastnili posledního rozloučení s dlouholetým členem SDH Jindřichův Hradec panem Václavem Sedláčkem, který zemřel  dne 14.11.2017 ve věku nedožitých 69 let po dlouhé těžké nemoci. Lubomír Beran a Vladimír Pavlík drželi u rakve čestnou stráž. Čest jeho památce!

Požární asistence

V neděli 22.10.2017 naši dva členové Vladimír Pavlík a Jiří Škrabálek zajistili požární asistenci na koncertě Jindřichohradeckého symfonického orchestru v Rytířském sále Státního hradu a zámku Jindřichův Hradec.

Fotografie zde

Garanční prohlídka CAS 20 Scania

Ve dnech 6. a 7.10. 2017 byla naše CAS 20 Scania objednaná na pravidelnou garanční prohlídku ve specializovaném servisu SCANIA -Scanwest Plzeň spol. s r.o., pobočka Domažlice. Při návštěvě měli naši dva členové Lubomír Beran a Vladimír Pavlík možnost shlédnout a byla jim umožněna i jízda se Scanií LB80 S 34, rok výroby 1972. Plně funkční požární a záchranné vozidlo v původním stavu bylo do roku 2009 v aktivní službě ve Švédsku a výše uvedená společnost je vlastníkem vozidla.

Fotografie zde

Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál
 
Také v letošním roce proběhlo loučení s turistickou sezónou ve znamení společného cyklistického výšlapu, jehož název je nejen Jindřichohradečákům již notoricky znám. Akce Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál se uskutečnila v sobotu 30. září a její start i cíl byl situován do prostor Sportcentra Bobelovka v místní části Otín. Jako první se ve 13.00 hodin vydali na trať účastníci nejdelšího z okruhů měřícího přibližně 29 km. O hodinu později, tedy ve 14.00 hodin, se na startu sešli účastníci kratší trasy o délce 6 km. Ve stejný čas jako zájemci o kratší okruh (ve 14.00 hodin) vyrazí do terénu i účastníci pěšího výletu. Vycházka je situována směrem na Jindřiš a dále do části půvabného Jindřišského údolí a zpět.

Podzimní Pedál nebyl ani letos ochuzen o doprovodný program - frisbee, stolní tenis či badminton. Připraven byl rovněž tubing, tedy sjezd na speciálních duších na volné dráze pro malé i velké závodníky. S ukázkami své práce se představily malé házenkářky. Zdravotnickou techniku bude prezentoval spolek Promedic.

Pro účastníky akce bylo opět nachystáno občerstvení, které zajistili členové Sboru dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec. Hudbou a mluveným slovem orámoval podzimní Pedál moderátor Michal Arnošt. Jedním z důležitých bodů programu bylo samozřejmě i  losování tomboly, jejíž hlavní cenou zůstává jízdní kolo.
Akci Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál pořádá město Jindřichův Hradec ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec a spolkem Bobeláček.

  Fotografie zde

Svatováclavské slavnosti 2017

V sobotu 23. září od 10.00 do 17.00 hodin na náměstí Míru si mohli návštěvníci akce zpříjemnit den posezením s koštem vín různých vinařů a občerstvením. Chybět samozřejmě nemohla ani ochutnávka letošního burčáku. Dobrovolní hasiči si připravili vepřové kýty, tradiční hasičské bramboráky a nakládané utopence. K poslechu zahrála cimbálová muzika Varmuža, jihočeská dechová kapela Babouci a trio Pragtet. Nemohla chybět ani pojízdná pekárna, ve které přímo na místě pod rukama šikovných pekařů vznikaly vynikající štrůdly. Na tradičním českém jarmarku si zájemci mohli koupit medovinu, keramiku, koření, uzeniny, marmelády, perníčky, dále suché vazby, věnce, drátkové šperky nebo hračky. Hospodyňkám určitě přišel vhod stánek s textilem, kde nakoupily např. chňapky, utěrky a další potřebné věci do domácnosti.

Fotografie zde

Asistence při cyklozávodech Okolo jižních Čech

Ve středu 30.8.2017 a v neděli 3.9.2017 dobrovolní hasiči asistovali při cyklozávodech, a to postavením brány a rozmístěním po stanovištích v rámci uzavírek po městě.

Požární asistence

V sobotu 26. srpna 2017 se od 20,00 hodin na třetím nádvoří Státního hradu a zámku v Jindřichově Hradci konalo operní představení Giuseppe Verdiho AIDA v nastudování umělců Divadla J. K. Tyla v Plzni a sólistů Národního divadla Praha. V jedné z hlavních rolí vystoupila jedna z nejvýznamnějších českých operních pěvkyň a sopranistek Eva Urbanová.  Michal Ambrož a Lukáš Bušta na tomto představení zajistili požární asistenci.

Město dětem aneb cirkus v parku

V sobotu 26. srpna 2017 se dobrovolní hasiči zúčastnili akce Město dětem aneb cirkus v parku, kde si pro malé návštěvníky připravili stříkání z proudnic na kuželky zavěšené mezi stromy a opičí dráhu - skákání panáka, házení kroužků na terč, prohazování míčků dřevěným Méďou a Soptíkem...

Fotografie
zde

 

Dobrovolní hasiči na táboře v Dolním Radíkově

V pátek 18. srpna 2017 navštívili dobrovolní hasiči výchovně rekreační tábor pro děti z nízkopříjmových rodin na Turistické základně DDM Jindřichův Hradec v Dolním Radíkově. Pro děti si připravili ukázku techniky, opičí dráhu, ohniště k opékání vuřtů, které si sami také opekli a poté připravili stezku odvahy ve zvířátkových kostýmech.

Fotografie
zde

150. výročí ve Zwettlu

V pondělí 14. srpna 2017 se na náměstí v partnerském městě Zwettl uskutečnila další slavnost, a to oslava 150. výročí založení dobrovolných hasičů. Této akce se také zúčastnila delegace z řad jindřichohradeckých dobrovolných hasičů ve složení Lubomír Beran, Vladimír Pavlík, Dušan Beran, Lukáš Bušta, David Bušta, Michal Ambrož a Kateřina Svobodová. V rámci doprovodného programu měli možnost účastníci zhlédnout vystavenou hasičskou techniku a poslechnout si hudbu. Večer se pak uskutečnil přípitek a slavnostní ceremonie k tomuto významnému jubileu. Veliteli byl předán dárek v podobě hasičského žebříku naplněného jindřichohradeckým Tuzemákem.

Fotografie zde

Požární asistence

V rámci TOP týdne dobrovolní hasiči zajistili požární asistenci v sobotu 29. července 2017 na náměstí Míru při akrobatické show, která se odehrávala cca 40 m nad hlavami diváků. Show následovala po koncertě Beatles Revival, který začal na náměstí Míru od 20:30 hodin. 

Výlet do Rakouska

Na pozvání od hasičských přátel z Dobersbergu se v neděli 9. července 2017 vydala početná výprava jindřichohradeckých dobrovolných hasičů na Dobersbergský Volkfest spojený se slavnostní mší a vysvěcením hasičského vozu.

Fotografie zde

Jindřichohradecký půlmaraton

Dne 24. června 2017 se konal druhý ročník jindřichohradeckého půlmaratonu. Organizátoři připravili rodinný běh, který byl dlouhý přes dva kilometry, a trasa běhu vedla přes město Jindřichův Hradec. Kdo si nevěřil na trasu půlmaratonu, mohl se zúčastnit štafety. A samozřejmě, ty odvážnější se v sedmnáct hodiny vydali na trasu dlouhou dvacet jedna kilometrů. Novinkou byl i tzv. Rebel run. Tohoto běhu se účastnili žáci a učitelé základních škol v Jindřichově Hradci.

Dobrovolní hasiči organizátorům akce pomohli již od ranních hodin, kdy v parku pod Gymnáziem Vítězslava Nováka postavili stany a modro žlutou bránu Města Jindřichův Hradec. Poté, během všech závodů, členové Sboru dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec pomohli na trati s uzavírám silnic. Z důvodu vysokých teplot byla v obci Buk pro závodníky připravená studená sprška, kterou zajistili dobrovolníci se svou Scanií. 

Jindřichohradeckým dobrovolným hasičům vypomohli čtyři dobrovolníci z SDH Buk. 

Požární asistence

V neděli 18. června 2017 se na Státním hradu a zámku v Jindřichově Hradci konal Festival klasické hudby. Michal Ambrož a Dušan Beran na tomto koncertě zajistili požární asistenci.

Živý Hradec

V termínu 16. a 17. června se v Jindřichově Hradci konal multižánrový hudební festival Živý Hradec. Tento festival se konal v park pod gymnáziem v Jindřichově Hradci. Během dvou dnů vystoupili významní hudebníci z jazzového světa, ale zazněla i hudba v rytmu reggae. Pro tuto akci dobrovolní hasiči v pátek odpoledne postavili stan a následně ho v neděli opět uklidili. 

Krajské soutěže

Dne 10. června 2017 se v Jindřichově Hradci konala Krajská soutěž družstev mužů a žen Sboru dobrovolných hasičů Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v požárním sportu. V neděli 11. června se konala Krajská soutěž dorostu.

Závody se konaly na sídlišti Vajgar na sportovním stadiónu. Členové Sboru dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec zde pomohli s rozmístěním překážek, měli na starost doplňovaní vody do kádí během požárních útoků.

Dny města

O víkendu 2. - 4. června 2017 se v Jindřichově Hradci konaly Dny města Jindřichův Hradec 2017. Víkendový program začal v pátek na Státním hradu a zámku v Jindřichově Hradci, kde na III. nádvoří vystoupila kapela Inflagranti s hostem Josefem Vojtkem. V sobotu na návštěvníky čekal bohatý program. Zhlédnout mohli ukázku dravých ptáků nebo cirkus, zúčastnit se tvořivé dílny, her a soutěží. Na III. nádvoří bylo připraveno několik koncertů. Nejen pro děti vystoupil Maxim Turbulenc, pokračoval Adama Mišík s kapelou, Javory. Velkým lákadlem byla Olga Lounová či Petr Kolář.

Dobrovolní hasiči během pátečních a sobotních koncertů zajistili požární asistenci. Kapelám a zpěvákům pomohli s nošením aparatury a zajistili  jejich bezpečnost. 

Fotografie zde

Den dětí na sídlišti Vajgar

Ve středu 31. 5. 2017 se na sídlišti Vajgar konal Den dětí. Tuto akci pro děti připravil Okresní výbor KSČM. Dobrovolní hasiči si pro děti připravili soutěže a kvízy. Odměnou byly sladkosti a drobné dárky. 

Fotografie zde

Den IZS

Dne 27. května 2017 od 13 hodin se na letišti v Jindřichově Hradci konala mezi občany oblíbená akce s názvem Ukázky práce složek IZS, letos se uskutečnil již sedmý ročník.

Dobrovolní hasiči z Jindřichova Hradce se sešli již v ranních hodinách, aby připravili vše potřebné pro tuto akci – občerstvení, zábrany na letišti, lavice apod.

Ve třináct hodin moderátor Michal Arnošt zahájil akci. Přivítal čestné hosty. Všechny přítomné pozdravil starosta města Ing. Stanislav Mrvka.

Program zahájili malí hasiči – Soptíci z Hamru svou ukázkou. Jednalo se o zásah na leteckou havárii spojenou s nálezem nebezpečného chemického nákladu. Velkým lákadlem byla ukázka vysazení pomocí padáku, následovala dynamická ukázka taktiky malých jednotek a dynamická ukázka bojové techniky 44. Imopr Jindřichův Hradec.  Poté všichni přítomní zhlédli ukázku dopravní nehody autobusu s kamionem a osobním automobilem. Jednalo se o komentovanou ukázku, kdy došlo k vyproštění, třídění a ošetření raněných osob na místě mimořádné události. Program ukončila ukázka kynologických činností.

Během celého odpoledne bylo pro návštěvníky akce připraveno mnoho ukázek, soutěží, techniky a zajímavostí. Nejen děti ale i dospělí se mohli dozvědět mnoho užitečných informací.

Dobrovolní hasiči během akce zajistili občerstvení pro návštěvníky. Během celého dne panovaly tropické teploty a i přesto se na letišti v Jindřichově Hradci, kde nenajdete kousek stínu, sešlo mnoho návštěvníků.


Fotografie zde

Zahájení turistické sezóny

Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál je mezi občany Jindřichova Hradce i návštěvníky města oblíbená a již tradiční akce. Turistická sezóna se v Jindřichově Hradci zahájila 20. května 2017. Zázemí pro tuto akci se tentokrát přestěhovalo na Tyršův stadion do centra města. Na trasu měřící cca 28 kilometrů se vydali cyklisté v půl druhé odpoledne, následovali je účastníci pěší tříkilometrové trasy přes město Jindřichův Hradec. Celkově se zúčastnilo 455 účastníků.

V cíli byl pro všechny účastníky připraven doprovodný program. Všichni se však těšili na losování účastnických diplomů. Hlavní cenou bylo opět cyklistické kolo, které předal starosta města Ingr. Stanislav Mrvka společně s Ing. Bohumilem Komínkem a Ing. Petrou Blížilovou. Rozdalo se však mnoho dalších cen.

Sbor dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec zajistil občerstvení během této akce.

Jak se vaří zdravě

V sobotu 13. května se na Tyršově stadionu v Jindřichově Hradci konala akce s názvem „Jak se vaří zdravě“. Pro tuto akci dobrovolní hasiči postavili modro-žlutou městskou nafukovací bránu.

Uctění památky padlých

V pondělí 8. května 2017 se ve městě uskutečnily pietní akty k 72. výročí ukončení druhé světové války. Oslavy Dne vítězství začaly pověšením kytic k pamětní desce v Panské ulici, poté následovalo položení kytic u Památníku letců na nábřeží L. Stehny a na rodném domku Františka Peltána ve Zbuzanech.

Hlavní vzpomínkové akty se konaly u památníku prvního, druhého a třetího odboje v Mertových sadech za doprovodu Pěveckého sboru Smetana a u hrobu Rudoarmějců na městském hřbitově.

Akci pořádalo město Jindřichův Hradec ve spolupráci se 44. lehkým motorizovaným praporem, Klubem historie letectví, Československou obcí legionářskou – Jednotou bratra Stanislava Berana, Klubem výsadkových veteránů při 44. lehkém motorizovaném praporu a Pěveckým sborem Smetana.

Vzpomínkových aktů se zúčastnili i členové Sboru dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec.

Text - www.jh.cz

Asistence na lampiónovém průvodu

Město Jindřichův Hradec a Kulturní dům Střelnice uspořádaly dne 5. května 2017 lampiónový průvod. Účastníci se sešli u obchodní akademie v Jindřichově Hradci. Ve 21 hodin se především děti s barevně svítícími lampióny a jejich rodiče vydali na průvod městem. Po procházce večerním městem se účastníci průvodu rozmístili na Nábřeží Ladislava Stehny a sledovali krásný ohňostroj nad rybníkem Vajgar.

David a Lukáš Bušta zajistili požární asistenci během celého večera.

Fotografie zde

Svatý Florián

I letos, dne 4. května, dobrovolní hasiči z Jindřichova Hradce uctili památku Svatého Floriána. Socha Sv. Floriána se nachází v obchodně – medicínském centru v Růžové ulici. Starosta Sboru dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec Jaroslav Chalupský společně s velitelem Jednotky SDH Lubomírem Beranem za přítomnosti dalších členů sboru položili kytici k soše Sv. Floriána. 

Fotografie zde

Čarodějnice

K datu 30. května neodmyslitelně patří pálení čarodějnic. A tato akce v Jindřichově Hradci v parku pod gymnáziem patří již k tradičním a mezi veřejností je oblíbená. Město Jindřichův Hradec společně se Sborem dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec připravilo akci se stejným programem jako v letech minulých. Nutno podotknout, že do parku přilákal mnoho návštěvníků.

Pro dětské návštěvníky byla připravená dětská diskotéka, průvod dětských čarodějnic a čarodějů, pro každé dítě v kostýmu drobný dárek. Děti si mohly zasoutěžit či si se svými rodiči opéct na ohýnku něco dobrého. Ve 20 hodin pro všechny přítomné zapálil připravenou čarodějnici starosta města Ing. Stanislav Mrvka.

Jak již bylo zmíněno, program byl totožný s tím loňským. Návštěvníci této akce přeci jen mohli vidět něco nového. A tím byl pojízdný karavan s občerstvením. Novinka, která se u dobrovolných hasičů objevila po zimní pauze. Dobrovolní hasiči se přes zimu scházeli, aby z jara přišli s něčím novým – a především lepším.

Sbor dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec děkuje všem návštěvníkům akce.

Fotografie zde

Přezutí automobilu

Zimní měsíce jsou za námi a mrazivé počasí nás snad na několik měsíců nadobro opustilo. Proto se v pondělí 3. dubna v odpoledních hodinách někteří členové sešli v klubovně. Následně přezuli Renault Mastera ze zimních do letních pneumatik. Během práce u šálku kávy prohodili několik slov o tom, co je nového.

 

Po zimě se dobrovolní hasiči začínají scházet


Dobrovolní hasiči se po zimním spánku pomalu začínají probouzet, scházet se a připravovat na novou sezónu. V sobotu 11. března se po ránu několik dobrovolníků sešlo v hasičárně.

Strojníci – Michal Ambrož, Miroslav Bachorík, Jaroslav Neubauer a Vladimír Pavlík dopolední čas vyplnili kondičními jízdami. Projeli město Jindřichův Hradec, Buk, Matnou, Děbolín, Velký Ratmírov, Studnice, Drahýšku, Radouňku, Otín. Se Scanií se vydali i na Frankův Dvůr nebo na Rýdův kopec k rozhledně, kde vzniklo několik hezkých fotek.

Jiří Škrabálek, Lukáš Bušta, Laura Heřmánková a Milan Mikulec se postarali o úklid automobilu Renault Master. Umyli ho, vytřeli. U sportovního vozíku nafoukali kola. Připravili si sportovní hadice.

Během dopoledne proběhla také zkouška agregátu. 

 

Otínský masopust


O týden později než v centru Jindřichova Hradce, tedy v sobotu 4. 3. 2017, se konal Masopustní průvod v místní části Otín. Této tradiční akce se zúčastnilo i několik dobrovolných hasičů z Jindřichova Hradce. Mezi nimi nechyběla partička odborných lékařů, „ptačí chřipka“ či čert. Během průvodu se dobrovolní hasiči zapojili do tradiční tancovačky.

 

Masopust


Poslední únorovou neděli se v Jindřichově Hradci konal tradiční masopustní průvod masek. I dobrovolní hasiči se zapojili do dění v centru města. Ve 13 hodin vyšel průvod od baráčnické rychty Klášterskou ulici ke Kulturnímu domu Střelnice. Zde se průvod na několik minut zastavil a všechny účastníky i přihlížející čekala krátká kulturní scénka.

Poté všichni pokračovali na náměstí Míru. Zde se konala soutěž v pojídání jitrnice a pití piva. Mezi účastníky byli i dva zástupci od dobrovolných hasičů. Prasečí hlavu za první místo si však letos dobrovolní hasiči neodnesli. Následoval program s hudbou a zpěvem, tancem. Nechybělo ani drobné občerstvení.

Dobrovolní hasiči i letos měli krásné masky, nechyběl Ivánek a Marfuša, pohádkové Jů a Hele, parta doktorů, vodník, popelář, skupinka zvířátek a samozřejmě hasičský soptík.

 

Fotografie zde

Shromáždění delegátů


V sobotu 28. ledna 2017 se v Domě dětí a mládeže Jindřichův Hradec uskutečnilo Shromáždění delegátů Sborů dobrovolných hasičů z okresu Jindřichův Hradec.

Dobrovolní hasiči pro tuto akci připravili v pátek v podvečer sál, kdy především rozmístili stoly.

 

Novoroční setkání vedení města a složek IZS


V pondělí 23. ledna 2017 se dopoledne v zasedací místnosti městského úřadu uskutečnilo novoroční setkání vedení města se složkami integrovaného záchranného systému.

Toto setkání uspořádalo vedení města Jindřichův Hradec již podruhé jako poděkování všem složkám integrovaného záchranného systému za jejich činnost a aktivity v uplynulém roce. Pro všechny zúčastněné je ochrana obyvatel jednou z věcí, které je třeba věnovat trvalou pozornost, a proto si účastníci akce také vzájemně předali informace o novinkách a změnách v jednotlivých složkách. Zároveň se také všichni přítomní rozloučili s Janem Všetečkou, ředitelem profesionálních hasičů, který 31. března končí ve své funkci a odchází do zasloužilého důchodu.

 

Text - www.jh.cz

 

Novoroční ohňostroj


Dne 1. ledna 2017 se tradičně v Jindřichově Hradci, na náměstí Míru, konal Novoroční ohňostroj. V 17 hodin pronesl slavností proslov starosta města Ing. Stanislav Mrvka. Zhodnotil rok uplynulý a všem přítomným popřál vše nejlepší do roku nového. Následovalo video s názvem „Takoví jsme byli v roce 2016“. V tomto krátkém sestřihu mohli návštěvníci shlédnout nejdůležitější a nejzajímavější momenty za uplynulý rok. Program zakončil očekávaný ohňostroj, který byl odpálen z městské věže.

Během této akce dobrovolní hasiči zajistili požární asistenci a společně s Městkou policií Jindřichův Hradec a Policií ČR uzavírali silnice.

 

Fotografie zde