Jdi na obsah Jdi na menu

JEDNOTKA SBORU DOBROVOLNÝCH HASIČŮ

Zásahová jednotka

je zařazena v rámci plošného pokrytí jednotkami požární ochrany do kategorie JPO III/1. Toto zařazení určuje působnost i mimo katastrální území našeho zřizovatele, tedy města Jindřichův Hradec.

Na vyzvání Krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje musíme vyjet k události do 10 minut od vyhlášení poplachu a to každý den v roce, 24 hodin denně.

V současnosti má naše jednotka sboru dobrovolných hasičů (dále jen „JSDH“) 19 členů. Z toho je jeden velitel JSDH, tři velitelé družstev, devět strojníků, dva technici. Zbytek členů JSDH jsou hasiči, přičemž většina z nich jsou i nositelé dýchací techniky.

Každý člen zásahové jednotky se musí pravidelně účastnit specializačních kurzů podle svého zařazení v JSDH a zároveň i školení jednotky, které provádíme nejen na naší hasičské zbrojnici, ale i v terénu při praktickém výcviku.

JSDH v současnosti disponuje cisternovou automobilovou stříkačkou Scania CAS 20 – S2R z roku 2015, kterou nám zakoupilo město jako novou. Druhou cisternovou automobilovou stříkačkou je Tatra 815 CAS 32 – S3VH, z roku 1998, kterou nám zakoupilo město v roce 2023 od polských podnikových hasičů. Další zakoupené vozidlo je dopravní automobil Mercedes - Benz Sprinter DA, který byl vyroben v roce 2018 a pro naše účely upraven v  též roce 2018. Posledním přírůstkem do vozového parku je Renault Master DA v roce 2010 Dopravní automobil určen pro přepravu 6-ti osob.

Mimo tyto vozidla máme ve výbavě spousty dalších věcných prostředků, které využijeme u našich různorodých zásahů (Např.: hliníkový motorový člun, dýchací technika, motorové pily, plovoucí motorová čerpadla, ponorná kalová čerpadla, motorové kalové čerpadlo a samozřejmě hadice a několik druhů proudnic atd.). Pro maximální bezpečí členů naší JSDH je dále každý člen vybaven potřebnými ochrannými prostředky. Nákupem a obnovou věcných a ochranných prostředků se snažíme o zvyšování úrovně naší akceschopnosti a celkové bezpečnosti našich členů u zásahů všeho druhu.