Jdi na obsah Jdi na menu

Sezóna 2014 v kostce

 

V roce 2014 se sportovní družstvo mužů zúčastnilo 12ti soutěží. Sezónu zahájilo družstvo brzy, již 19. dubna se zúčastnilo soutěže ve Zdešově, naopak poslední soutěží byla soutěž v Horním Meziříčku.

 

Mnoho soutěží pro sportovní družstvo mužů skončilo úspěšně. Třikrát naši hoši zvítězili – v Mostech na noční soutěži, v Nové Bystřici a v Zahrádkách, kde soutěž byla rozdělena na ligová a neligová družstva. V Kardašově Řečici a na domácí soutěži v Dolním Skrýchově skončili na krásném druhém místě. V Kardašově Řečici si tým mužů vytvořil rekord tratě s časem 24,31. Ve Lžíně, kam se Jindřichův Hradec v roce 2014 vypravil vůbec poprvé, obsadil třetí příčku – o toto umístění bojovalo několik týmů a hradečtí hasiči si v nervy drásajícím závěru oddychli a radovali se. V Kunžaku, Zahrádkách a Dolním Žďáře hoši útoky odběhli a dokončili. V září ve Stráži nad Nežárkou si jindřichohradečtí připsali pátou příčku. Zde soutěž probíhala specificky, soutěžilo se i včetně přípravy a po dokončení útoku i úklidu hadic zpět na plato. Bohužel přišly i takové soutěže, které se sportovnímu družstvu vůbec nepovedly. Na první, velikonoční, soutěži ve Zdešově se ve velké konkurenci naši borci s nikým měřit nemohli, útok nedokončili. Buk je pro jindřichohradecký tým zakletý. Ani letos v červnu se na několikátý pokus nepodařilo našemu družstvu obsadit jakoukoliv příčku, která označuje útok za dokončený. Jako každý rok byl tým diskvalifikován pro nenašroubování koše. Poslední soutěž sezóny, soutěž v Horním Meziříčku byla jak přes kopírák se soutěží v Buku. Dvě kola a dvakrát diskvalifikace za nenašroubovaný koš. I takové smolné dny ke sportu, i k požárnímu, patří. I přesto, že jsou tři soutěže označeny jako nepovedené, tak celá soutěžní sezóna se dá ohodnotit pozitivně. Největší konkurence na naše hasiče čekala na první soutěži ve Zdešově, zde se sešlo celkem 40 družstev, za zmínku stojí i druhá největší konkurence v Zahrádkách, kde soutěžilo celkem 19 týmů mužů. Nejmenší počet protivníků Jindřichův Hradec potkal v Mostech na noční soutěži, kde se sjelo pouze pět týmů.

 

Sportovní družstvo žen, které bohužel za celou sezónu nebylo ani jednou kompletní, tedy v počtu sedm, se zúčastnilo šesti soutěží. Děvčata na soutěžích neměla vždy tolik konkurence jako muži, někdy dokonce byly jediné ženy na soutěži. Dvě první místa, dvě druhá místa, jedno třetí místo a jedno čtvrté místo. V Zahrádkách, kde děvčata vyhrála, si vytvořila rekord tratě s časem 26,62. Jindřichohradecká děvčata se zúčastnila i soutěží, které byly zařazené do Jindřichohradecké hasičské ligy. Jedná se o soutěž v již zmíněných Zahrádkách, kde děvčata skončila na třetím místě, a soutěž v Kunžaku, kde dívky obsadily místo druhé. 13. září byla v Dolním Žďáře oceněna za krásné 4. místo v této lize. Taková je bilance našich děvčat, která byla často doplňována Jiřím Škrabálkem a dalšími hochy, kteří se jako nováčci u holek učili nebo hochy, kteří zkrátka holkám chtěli pomoci.

 

Soutěž v Dolním Žďáru

 

V sobotu 13. 9. 2014 se konaly poslední závody, které se započítávaly do Jindřichohradecké hasičské ligy (JHHL), do níž byla přihlášena děvčata našeho soutěžního družstva. Na každé zúčastněné soutěži mohli získat určitý počet bodů a to za umístění, kterého dosáhli v daném kole. Soutěž byla otevřená i pro další družstva SDH a tak se body přidělovaly i mezi tyto další zúčastněné a to se odrazilo i v celkovém hodnocení JHHL. Proto se chlapi z našeho soutěžního družstva  rozhodli, že se do této soutěže přihlásí a přijedou zúčastnit po netradiční soutěži, která se konala ve stejný den na oslavách 140 let od svého založení ve Stráži nad Nežárkou.

V celkovém hodnocení JHHL se naše děvčata umístila na krásném 3. místě.

 

 

14_jhhl_vysledky.jpg

 

Soutěž a oslavy 140. výročí založení SDH Stráž nad Nežárkou

 

V sobotu 13.září 2014 navštívili členové a členky SDH Jindřichův Hradec Stráž nad Nežárkou, kde byl velký den, místní sbor dobrovolných hasičů slavil  140 let od založení svého sboru. Program byl nabitý po celý den až do večerní zábavy. V devět hodin začala ukázka hasičské techniky značky Tatra a ukázka policejních vozidel. Během prohlídky vozidel měl návštěvník možnost shlédnout ukázku nejmladších hasičů z Hamru i ze Stráže, starších žáků ve štafetě požárních dvojic, nebo dětské opery Karkulka pěveckého sboru místní ZŠ. Kolem poledne místní SDH Stráž nad Nežárkou slavnostně světil a zavěšoval nový zvon do zvonice ve své zbrojnici. V odpoledních hodinách probíhala již několikátý rok soutěž v netradičním požárním útoku kde se zúčastnilo i naše soutěžní družstvo mužů. Protože celý den probíhal program setkání měst a obcí Stráž, na jehož zajištění se podíleli hlavně strážští turisté, pak před taneční zábavou vyvrcholil právě představováním hostů z ostatních Stráží. K tanci a poslechu hrála kapela Klaret, kterou doplnila produkce velmi atraktivní LASER show.

 

Soutěž v Nové Bystřici

 

V sobotu 23. srpna se v Nové Bystřici uskutečnila soutěž v požárním útoku. Jindřichohradecké družstvo mužů na této soutěži zvítězilo a tím dosáhlo zlatého hattricku po úspěších v Mostech a Zahrádkách.

 

Časy:
Jindřichův Hradec 37:34 s.
Horní Olešná 44:50 s.
Nová Bystřice A 57:50

 

Soutěže se zúčastnili: M. Bachorík, D. Bušta, L. Bušta, J. Dvořák, M. Mikulec, J. Mužík, J. Neubauer, J. Škrabálek.

 

Děvčata ve své soutěži dosáhla času 53,13 s.

 

Děvčata byla v následující sestavě: P. Bendová, L. Heřmánková, K. Mottlová, I. Maryšková, Š. Řežábková, M. Velíšková.

 

 

Soutěž v Zahrádkách

 

Opět první v neligové soutěži

V sobotu 16. srpna 2014 sesportovní družstvo mužů a žen zúčastnilo soutěže v obci Zahrádky. Do Zahrádek přijelo 18 družstev mužů a 5 družstev žen.

Po prvním kole jindřichohradečtí doběhli s časem 27,46. Toto kolo se běželo v rámci JHHL (Jindřichohradecké hasičské ligy) a jindřichohradečtí muži tak skončili na krásném 10. místě. Jelikož jindřichohradečtí muži nejsou zařazeni v žádné lize vyhodnocovali se i nekvalifikované družstva kde jim patřilo první místo z pěti družstev.

Ve druhém kole se jindřichohradečákům už tak nedařilo a útok dokončili s časem 40,07. Toto kolo se běželo o sponzorské ceny. V tomto kole se pozměnila sestava našich mužů a svůj útok na takzvanou rozhazovanou poprvé zaběhl Míra Bachorík. Jindřichohradečtí muži v tomto kole skončili na posledním místě tedy 18-tý.

Nesmíme zapomenout i na naše ženské družstvo. Jindřichohradecké ženy chtěli navázat na úspěch našich mužů. V prvním kole doběhly ženy s časem 29,22. Toto kolo jak už jsme psali bylo zařazené do JHHL a ženy z Jindřichova Hradce skončili na krásném 3. místě. Jelikož i ženy nejsou zařazeny v žádné lize vyhodnocovali se i tými nekvalifikovaný, kde si vybojovali krásné 1. místo.

Ve druhém kole o sponzorské ceny jindřichohradecké ženy zapracovaly a překonaly tak vlastní rekord s překvapujícím časem 26,62. Tento čas je zařadil na krásné 2. místo.

 

Fotografie ze soutěže zde

 

Noční soutěž v Mostech

 

V sobotu 19. srpna 2014 se sportovní družstvo mužů vydalo na noční soutěž do Mostů. V Mostech se sešlo pouze 5 družstev mužů a jedno družstvo žen a to ze Slavonic. Jak už v této obci bývá zvykem, soutěž se konala dvoukolově. Časy z obou kol se sčítaly. Nakonec se uskutečnilo ještě superfinále.

Právě v Mostech si naši kluci věřili a užili pořádný kopec štěstí. První útok zaběhli s časem 34,52, který byl po družstvu žen ze Slavonic nejlepším v úvodním kole.

Druhé kolo ovšem začalo tak, jak by ne každý čekal. Časy jednotlivých týmů byly vyšší, než z prvního kola. Naši kluci šli do druhého útoku s odhodláním zaběhnout co nejlepší čas, protože by se po předchozích nezdarech svých soupeřů mohli vyšplhat na vyšší celkové umístění. Čas 26,99 byl nejlepší v druhém kole. Po sečtení obou časů naše družstvo zvítězilo a skončilo tak na prvním místě. 
Soutěž vyhrálo družstvo z Jindřichova Hradce, druzí skončili hasiči ze Zahrádek a třetí příčku si vybojoval Lipolec. 
Po skončení dvoukolové soutěže než se připravovali ceny a napsali diplomy, proběhlo superfinále o ceny. Superfinále se zúčastnilo 6 týmů. Jindřichohradeckým se čas útoku zastavil na 36,84. Superfinále vyhrálo družstvo Zahrádek s časem 25,20.

Jak bývá zvykem, v Mostech panovala velmi dobrá a přátelská nálada. 

 

Fotografie ze soutěže zde

 

Soutěž v Kunžaku

 

V sobotu 12. července odjela obě sportovní družstva na soutěž do Kunžaku. Soutěž se běhala dvoukolově, přičemž první kolo bylo součástí Jindřichohradecké hasičské ligy. V kole druhém se soutěžilo o sponzorské ceny.
Muži si pro tuto soutěž museli půjčit kratší savice, které byly určeny pravidly. Tyto savice ale s našimi hochy nechtěly spolupracovat a doplatil na to konečný čas - 37,21.S tímto časem se chlapy v ligovém kole umístili na 13. místě. První místo obsadil Mrákotín (22,65), druhé místo domácí Kunžak (23,17) a třetí příčka připadla Valtínovu (23,47).
Druhé kolo o ceny se vydařilo lépe. S časem 29,26 si jindřichohradečtí dobrovolní odvezli mnoho cen za hezké šesté místo. Na prvním místě skončilo družstvo z Horních Němčic (20,36), druzí skončili hasiči z Kunžaku (22,56), třetí Horní Pole (24,77).
I první kolo žen patřilo do jindřichohradecké ligy. A hradecké ženy překvapivě skončily na druhém místě, když dva ze čtyř týmů útok nedokončily. První místo obsadilo družstvo z Dolního Žďáru (28,31), druhé místo Jindřichův Hradec (54,82).
Ve druhém kole byly hradecké slečny o téměř 20 vteřin rychlejší, ale jejich soupeřky se také polepšily, a proto na Jindřichův Hradec zbyla čtvrtá příčka (33,69). V kole o sponzorské ceny zvítězilo družstvo ze Studené (28,34), druhou příčku obsadil tým z Valtínova (28,89) a třetí skončily ženy z Dolního Žďáru (30,17). 
Ženské družstvo doplňoval Miroslav Bachorík na rozdělovači a strojník Jiří Škrabálek. Ve druhém kole musel za zraněnou Petru Bendovou, která si v prvním kole pochroumala kotník pádem u plata, naskočit proudař Lukáš Bušta. I ten se v kaluži vody před platem nehezky "rozplácl" do bahna. Oba jsou s pár modřinami v pořádku.

Autorka tohoto článku je naše členka Šárka Michalová.

 

Fotografie ze soutěže zde 

 

Soutěž O pohár starosty města Jindřichův Hradec

 

V sobotu 5. července náš Sbor dobrovolných Hasičů města Jindřichův Hradec uspořádal soutěž v požárním útoku O pohár starosty města. Na louku u řeky Nežárky v Dolním Skrýchově se sjelo 13 mužských a 2 ženská družstva.
Ve 13 hodin zahájil soutěž svým proslovem starosta města Stanislav Mrvka. Slavnostního nástupu se zúčastnil i místostarosta Pavel Vejvar. Zástupci města předali dobrovolným hasičům patřícím pod město Jindřichův Hradec věcné dary. Jednalo se o SDH z Buku, Dolního Skrýchova, Políkna a Jindřichova Hradce. Po nástupu už následovala samotná soutěž. Jako první se na startovní čáru postavili naši muži z SDH Jindřichův Hradec. Jejich čas se zastavil na 37,50 , tento čas nastavil vysokou příčku pro další týmy. Z dalších 12 družstev všichni útok dokončili, ať už s časem lepším či horším. Muži z SDH Dolní Skrýchov byli jako jediný tým, bohužel, diskvalifikováni pro porušení pravidel, jejich čas by jim zajistil třetí příčku. Obhájcům titulu z SDH Horního Meziříčka se tentokrát útok nepovedl, ale musíme ocenit jejich snahu a dokončení útoku. V kategorii mužů vyhrálo družstvo z SDH podniku Kasalova Pila s časem 36,70 , druhé bylo domácí družstvo SDH Jindřichův Hradec s časem 37,50 , a třetí skončilo družstvo z SDH Horní Pole s časem 39,40.

Složení domácího družstva mužů SDH Jindřichův Hradec : Jiří Škrabálek (stroj), Jakub Mužík (koš), Jaroslav Neubauer (savice - spoj), Jan Dvořák (rozdělovač), Milan Mikulec (béčka - pomocník), David Bušta (pravý proud), Lukáš Bušta (levý proud).

Program pokračoval soutěží žen. V kategorii žen začalo družstvo z SDH Stráž nad Nežárkou. Jejich čas 60,60 jim přisoudil druhou příčku. Poté se na startovací čáru postavily ženy z SDH Jindřichův Hradec doplněny proudařem - nováčkem Martinem Hercogem a strojníkem Jiřím Škrabálkem. Čas 39,00 zajistil domácím ženám z SDH Jindřichův Hradec první příčku.

Složení domácího družstva žen SDH Jindřichův Hradec : Jiří Škrabálek (stroj), Martina Velíšková (savice - spoj), Laura Heřmánková (koš), Šárka Řežábková (béčka - pomocnice), Kristýna Mottlová (rozdělovač), Petra Bendová (levý proud), Martin Hercog (pravý proud). Ceny vítězům předal jindřichohradecký místostarosta Bohumil Komínek.

Po oficiálním skončení soutěže si to mezi sebou ještě ,,rozdali" borci z SDH Jindřichův Hradec a chlapi z SDH Dolní Skrýchov. Soutěž byla zpestřena tím, že na startu musel každý soutěžící člen vypít kelímek perlivé vody a až poté mohl Vyběhnout. Útok, v kterém se rozhazovaly hadice, dokončily oba týmy s časy : SDH Jindřichův Hradec 1 min 22 a SDH Dolní Skrýchov 1 min 18.

Sobotní tečkou za soutěží uzavřel požární útok ,,starších" takzvané ,,staré gardy SDH Jindřichův Hradec,,. Tohoto útoku se zúčastnili : Zdeněk Bušta (koš), velitel SDH Jindřichův Hradec Lubomír Beran (rozdělovač), Jiří Škrabálek (levý proud), Vladimír Pavlík ml. (stroj), starosta SDH Jindřichův Hradec Jaroslav Chalupský (pravý proud), Josef Lamač (béčka - pomocník), Jaroslav Neubauer (savice - spoj). Tento útok byl dokončen bez újmy na zdraví všech zúčastněných s časem 47,43.

I přes hrozbu bouřek a deště počasí vyšlo všem zúčastněným družstvům, divákům, fanouškům a hlavně sponzorům. 

Jménem všech členů SDH Jindřichův Hradec chci poděkovat všem zúčastněným družstvům, městu Jindřichův Hradec a hlavně sponzorům, kteří přispěli dary do hasičské soutěže "O pohár starosty města Jindřichův Hradec". Seznam sponzorů uvádím na konci článku. Kromě sponzorů děkuji i občanům Jindřichova Hradce, Dolního Skrýchova a samozřejmě i hasičům ze sboru. Hasičská soutěž se vydařila, také díky bohatým cenám, a budeme se těšit na další ročník v roce 2015 !

Seznam sponzorů :

  • Město Jindřichův Hradec
  • JVPO spol. s.r.o České Budějovice
  • Husqvarna - Jana Dvořáková, Jindřichův Hradec
  • SOME Jindřichův Hradec s.r.o
  • Zahradní centrum s.r.o Jindřichův Hradec
  • Cukrárna u Doskočilů, Jindřichův Hradec
  • Zemplast Nová Bystřice
  • Music club Meloun, Nová Bystřice
  • VM Nábytek Jindřichův Hradec
  • Truhlářství Marušák

 

Fotografie ze soutěže zde

 

Soutěž v Buku

 

Dne 28. června 2014 jsme se ještě zúčastnili soutěže v požárním sportu. Byli jsme pozváni do Buku, kde tamější dobrovolní hasiči uspořádali soutěž. Sjelo se 10 družstev. Naši na konec skončili na posledním místě po chybě košaře (spadlý koš). Zvítězilo družstvo mužů ze Stajky, druhý skončili muži z Vydří a třetí muži z Dolního Žďáru. Po soutěži přišly na řadu ženy. Naši ženské družstvo bylo smíšené. Bylo postaveno ze čtyř děvčat a dvou kluků. Děvčata doplnili dva nový členové kteří si na této soutěži odbyli svou premiéru. Byli to členové Miroslav Bachorík a Filip Kubíček. Naše smíšené družstvo taktéž skončilo na posledním místě jak naši muži. Stejná chyba košařky (spadlý koš). Našim mužům a ženám se v této obci vůbec nedaří uspět. Asi zakletá obec, ale naši muži a ženy ze soutěžního družstva neztrácejí naději a neházejí flintu do žita, vždyť je čeká 5. července soutěž ,,O Pohár starosty města Jindřichův Hradec,, na domácí půdě. Držme jim palce, ať si ten Buk vynahradí.
Po skončení celé soutěže následovala večerní zábava. K tanci a zábavě hrála skupina WEGETT.

 

Fotografie ze soutěže zde

 

Soutěž ve Lžíně

 

V sobotu 28. června 2014 se naše soutěžní družstvo sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec zúčastnilo hasičské soutěže v požárním sportu v obci Lžín. Zdejší Sbor dobrovolných hasičů Lžín oslavoval 115. výročí od svého založení. Soutěže se zúčastnilo celkem 12 družstev. Naše soutěžní družstvo bylo v této obci soutěžit poprvé. Naši borci skončili na 3. místě s časem 31,76. Po této soutěži odjelo jindřichohradecké soutěžní družstvo do obce Buk na další soutěž.

 

Fotografie ze soutěže zde

 

Soutěž v Kardašově Řečici

 

Dne 21.června 2014 jsme se zúčastnili další soutěže v požárním sportu. Byli jsme pozváni do Kardašova Řečice, kde tamější dobrovolní hasiči uspořádali soutěž. Sjelo se zde 11 mužských družstev, 5 ženských a také si za závodili 4 družstva dětí, která se s chutí pustila do soutěže v požárním útoku, který prověřil jak jejich techniku, tak šikovnost i rychlost. A bylo se na co dívat. Ti, kteří neuspěli v požárním útoku, měli možnost vylepšit své výsledky v pivní štafetě, v případě dětí v limonádové štafetě. Ti nejlepší pak převzali ceny a poháry věnované Městem Kardašova Řečice. V našem soutěžním týmu se poprvé představil nový člen družstva Martin Hercog. Naši borci na konec skončili na 2. místě s časem 24,86. Zvítězilo družstvo mužů ze Stajky s časem 21,90. V soutěži žen skončili naše děvčata na 3. místě s časem 33,55. Zvítězilo družstvo žen z Příbraze s časem 32,78.

 

VÝSLEDKY HASIČSKÉ SOUTĚŽE V K. ŘEČICI
 
POŽÁRNÍ ÚTOK MUŽI
 
POŽÁRNÍ ÚTOK ŽENY
1.
SDH Stajka
21,90
 
1.
SDH Příbraz
32,78
2.
SDH J. Hradec
24,86
 
2.
SDH Lžín
32,92
3.
SDH Polště
25,65
 
3.
SDH J. Hradec
33,55
4.
SDH Vydří
26,68
 
4.
SDH K. Řečice
35,91
5.
SDH K. Řečice
28,63
 
5.
SDH Mnich
78,63
6.
SDH Mnich
29,24
 
 
 
 
7.
SDH Pleše
31,47
 
POŽÁRNÍ ÚTOK DĚTI
8.
SDH Klenov
33,01
 
1.
SDH Klenov
37,45
9.
SDH Dírná
34,53
 
2.
K. Řečice B
54,80
10.
Oberdissbach
35,01
 
3.
K. Řečice C
62,33
11.
SDH Lžín
42,84
 
4.
K. Řečice A
N
12.
SDH Záhoří
N
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PIVNÍ ŠTAFETA MUŽI
 
PIVNÍ ŠTAFETA ŽENY
1.
SDH Lžín
18,16
 
1.
K. Řečice A
41,75
2.
SDH K. Řečice
21,22
 
2.
K. Řečice B
42,72
3.
SDH Klenov
22,25
 
3.
SDH Lžín
57,59
4.
DH Pleše
26,63
 
 
 
 
5.
SDH Záhoří
32,00
 
LIMONÁDOVÁ ŠTAFETA
6.
SDH Mnich
37,16
 
1.
SDH Klenov
54,81
7.
SDH Dírná
37,35
 
2.
SDH K. Řečice
1:13,59
8.
Oberdissbach
45,62
 
 
 
 
9.
SDH Polště
48,18
 
 
 
 

 

Fotografie ze soutěže a z tréninku zde

 

Velikonoční soutěž ve Zdešově

 

Po několika týdnech tréninků, kdy se na naší cvičební louce v Dolním Skrýchově rozléhala věta : "Připravit, pozor, teď. Jedem, jedem", konečně přišel den, aby se i naše soutěžní družstvo mužů předvedlo v soutěži požárního útoku, které se letos konala v sobotu 19. dubna 2014 ve Zdešově.
Bohužel, našemu družstvu požární útok nevyšel podle představ (po chybě pravého útoku) byl útok nedokončen. Naše družstvo nebylo samo a s námi nedokončilo útok dalších šest družstev. Vítězem II. ročníku Velikonoční soutěže v požárním útoku se stalo družstvo SDH Bohdalín s časem 15:17, druhé místo obsadilo družstvo SDH Žďár u Nové Včelnice s časem 15:24 a třetí příčka připadla SDH Křemže "B" s časem 15:42. Na tomto II. ročníku Velikonoční soutěže se zúčastnilo 40 družstev mužů a 7 družstev žen. Naše soutěžní družstvo se této soutěže nezúčastnilo. Výsledky všech soutěžních družstev naleznete na jedné z fotografií, které jsou vloženy níže.

 

Fotografie ze soutěže zde