Jdi na obsah Jdi na menu

Vyhlášení JHHL v Mrákotíně

V sobotu 28. října 2017 se v Mrákotíně uskutečnilo slavnostní vyhlášení 4. ročníku Jindřichohradecké hasičské ligy. Družstvo jindřichohradeckých mužů z účasti třech soutěží JHHL s počtem 6 bodů se umístilo na 11. místě z celkových 26 družstev mužů. Vyhlášení se zúčastnil Jiří Škrabálek.

Fotografie zde

Pěkné časy v Zahrádkách


V sobotu 26. srpna se dobrovolní hasiči z Jindřichova Hradce zúčastnili desátého kola Jindřichohradecké hasičské ligy v Zahrádkách. Na šestém ročníku soutěže O pohár starosty obce Zahrádky se sjelo 15 týmů mužů, samozřejmě nechyběla ani družstva žen.

První kolo, které bylo zařazeno do JHHL, jindřichohradečtí doběhli s časem 22,11. S tímto časem obsadili osmé místo a připsali si i body na své konto do konečného pořadí. Druhé kolo pro hradecké dobrovolné hasiče dopadlo ještě lépe. Čas 21,76 chlapce posunul na krásné šesté místo a ti si odvezli hezké sponzorské dary.

Bohužel se dobrovolní hasiči z Jindřichova Hradce nesešli v kompletní sestavě a museli si vypůjčit členy z jiných týmů. Tímto děkujeme za pomoc. 

První místo v Lodhéřově

V sobotu 19. srpna 2017 se sportovní družstvo dobrovolných hasičů z Jindřichova Hradce zúčastnilo prvního ročníku soutěže v požárním útoku v Lodhéřově.  Jindřichohradečtí svůj útok dokončili s časem 21,23 a tímto časem si doběhli pro zlatý pohár. Nutno podotknout, že dosažený čas, je novým nejlepším časem jindřichohradeckých chlapců. 


Fotografie zde

Soutěž v Kunžaku

O pohár starosty města Jindřichův Hradec


První červencovou sobotu dobrovolní hasiči z Jindřichova Hradce uspořádali soutěž v požárním útoku. Do Dolního Skrýchova, kde se konala soutěž k 145. výročí založení sboru, přijelo deset týmů. Soutěž zahájila místostarostka města Ing. Petra Blížilová, ta soutěžícím popřála hodně štěstí během svých útoků.

První kolo je pro jindřichohradeckou soutěž typické tím, že se saje z vodního zdroje, tedy z řeky Nežárky. Pokud se toto týmu podaří, pak je ještě nutné naplnit desetilitrové terče. Na této konečné fázi v letošním ročníku několik týmu „vyhořelo“ a naplňování terčů jim trvalo déle než si představovaly. Putovní pohár a cenu starosty města Jindřichův Hradec si odvezlo družstvo Mrákotína, který svůj útok dokončilo s časem 32,24. Druhé místo obsadilo družstvo Dolního Skrýchova (37,05) a třetí místo Kasalova pila (43,60). Krásné čtvrté místo obsadili chlapci z Buku (45,24). Jindřichohradeckým chlapcům se během útoku pokazilo, co mohlo a svůj útok nedokončili. Obsadili poslední, desáté, místo. Ceny a poháry za první kolo předal starosta města Ing. Stanislav Mrvka.

Během přestávky mezi prvním a druhým kolem vystoupili dobrovolní hasiči z SDH Záhoří se svou ukázkou s historickou technikou.

Druhé kolo se běželo již tradičně, kdy družstvům byla k dispozici klasická káď s vodou. Pro prvenství si opět doběhli chlapci z SDH Mrákotín (37,78), druhé místo obsadilo družstvo z Telče (38,27) a ceny za třetí místo si odvezli hasiči z Pístiny (39,97). Jindřichohradečtí, kteří svůj útok nezaběhli bezchybně, obsadili čtvrtou příčku (40,23). Ceny za druhé kolo předal starosta sboru pan Jaroslav Chalupský.

Během slavnostního vyhlášení byly předány i individuální ceny a to jediné ženě, která se zúčastnila soutěže z SDH Políkno. Dále nejstaršímu zúčastněnému hasiči – SDH Kasalova Pila a nejmladšímu hasiči – SDH Políkno. Oceněný byl i nejrychlejší proudař a to z SDH Telč.

Sbor dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec děkuje všem sponzorům, zúčastněným týmům i divákům. 

Fotografie zde

3.kolo Jindřichohradecké hasičské ligy


Po soutěži v Kardašově Řečici dne 17. června se dobrovolní hasiči z Jindřichova Hradce vydali na třetí kolo Jindřichohradecké hasičské ligy do Horního Pole. V Horním Poli se sjelo sedm týmů žen a třináct týmů mužů. Po příjezdu strojník družstva Jiří Škrabálek uvedl, „přijeli jsme to zkusit“…

Jindřichohradečtí muži se na startovní čáru postavili jako předposlední ze všech zúčastněných týmů. Při nástupu na start bylo komentátorem soutěže řečeno, že u chlapců z Jindřichova Hradce je plno novinek a všichni jsou zvědaví na konečný čas. Jindřichohradeckým se útok povedl a dokončili ho s časem 21,45, což je nový nejlepší čas družstva. Tímto časem hoši možná některé zúčastněné překvapili. V prvním kole, ve kterém se soutěžilo o ceny, družstvo Jindřichova Hradce v silné konkurenci obsadilo krásné šesté místo. První kolo vyhrálo družstvo z Horního Meziříčka „A“ s krásným časem 17,44, druhé skončilo družstvo Horních Němčic (18,47) a ceny za třetí místo zůstaly domácím borcům z Horního Pole. V kategorii žen vyhrály ženy z Horního Meziříčka.

Do druhého kola nastupovali hoši s odhodláním získat nějaké body do konečného hodnocení Jindřichohradecké hasičské ligy. Svůj útok rozběhli výborně. Levý proudař terč zdolal v čase 21,15 a s tímto časem by se dalo pomýšlet na velmi krásné umístění. Bohužel malá chyba se stala u pravého proudaře…. Nakonec však tým z Jindřichova Hradce byl ve druhém kole diskvalifikován pro chybu na koši. Týmu se zkrátka koš ve vodě rozpadl a po dokončení útoku nejstarší člen týmu vytáhl z vody savice bez nasazeného koše. I když měl tým z Jindřichova Hradce slibně rozběhnutý útok, na žádné body nedosáhl. Body za první místo si připsali hoši z Kunžaku (19,63), druhé místo obsadili muži z Horních Němčic (19,89) a třetí místo patřilo Hornímu Meziříčku „B“.

Jindřichohradečtí se přesvědčili, že dokážou zaběhnout výborný čas a věříme, že se vydají na další soutěže zařazené do Jindřichohradecké hasičské ligy. 

Fotografie zde

V Kardašově Řečici zklamání

V sobotu 17. června se sportovní družstvo Sboru dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec vydalo na soutěž do Kardašovi Řečice. Jindřichohradečtí na fotbalové hřiště do Kardašovi Řečice jeli obhájit své prvenství z loňského roku.

Na soutěži se sjelo tentokrát pět týmů dětí a osm týmů mužů. Soutěžit začaly děti a následovala i tradiční doplňková soutěž v limonádové štafetě.

Poté se již na startovní čáru postavili první muži, soutěž zahájili domácí. Jindřichohradečtí chlapci se na start postavili jako čtvrtí. Hoši se věřili a chtěli zopakovat krásný výsledek z loňska, to se však nepovedlo. Na základně došlo ke špatnému spojení hadic jednoho z proudařů k rozdělovači. Po této chybě družstvo Jindřichova Hradce dokončilo svůj útok s časem 31 vteřin, tento čas stačil až na páté místo. I u mužů se konala doplňková soutěž – pivní štafeta. Této se jindřichohradečtí hasiči nezúčastnili.

Konečné pořadí soutěže:

1. Roseč – 25:35

2. Kardašova Řečice – 27:03

3. Klenov – 29:73

4. Mnich – 30:80

5. Jindřichův Hradec – 31:00

6. Hamr – 31:53

7. České Budějovice – 37:80

8. Polště – 38:33

Chlapce i přes celodenní veselou náladu konečné pořadí mrzelo, výsledek však brali sportovně. Po soutěži v Kardašově Řečici většina týmu odjela do Buku na fotbalové utkání domácích proti Rapšachu, kde povzbudili domácí borce. Poté se sportovní družstvo odjelo zúčastnit třetího kola jindřichohradecké hasičské ligy do Horního Pole.


Fotografie zde

Zlatý pohár z Buku


V sobotu 10. června 2017 vyrazilo sportovní družstvo Sboru dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec na soutěž do místní části Buk. V předešlých letech, pokud se družstvo této soutěže účastnilo, tak nikdy svůj útok úspěšně nedokončilo. Důvodem byl vždy utopený koš. Družstvo však tentokrát do Buku přijelo bojovat o co nejlepší umístění i když v podvědomí problémy z minulých let byly.

V Buku se bohužel sjelo pouze pět týmů. První soutěž se běžela dvoukolově, časy z obou kol se sčítaly. V prvním kole, sálo se z podúrovňové studny, jindřichohradečtí dosáhli času 26,32. Druhé kolo, kdy se sálo z kádě, doběhli hradečtí s časem 27,01. Celkový čas byl tedy 53,33 a Jindřichův Hradec si z Buku odvezl zlatý pohár. Na druhém místě skončilo družstvo z Vydří s celkovým časem 60,35 (29,38 a 30,97), třetí místo vybojovali hoši z týmu Buk II s časem 69,52. Týmy Buk I a Horní Pěna druhé útoky nedokončily.

Do druhé soutěže se pozice v jednotlivých týmech vyměnily. Bylo tedy možné, že proudař běžel koš a naopak košař během tohoto útoku mohl být na rozdělovači. Pouze stojníci zůstali u svých mašin. I v tomto útoku se jindřichohradeckým chlapcům dařilo a s časem 33,72 dosáhli na první místo. Druhé místo obsadili hoši z Vydří a třetí byli kluci z týmu Buk II.

Po soutěži následovala taneční zábava se skupinou Scarlet. I na tuto zábavu většina družstva v Buku zůstala a členové si společně užili příjemný večer. 


Fotografie zde

Soutěž ve Vydří


V sobotu 3. června se sportovní družstvo Sboru dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec zúčastnilo soutěže ve Vydří. Soutěže se zúčastnilo 10 týmů mužů a jeden týmů dětí z Polště.

Jindřichohradečtí přijeli hned s několika novinkami. Nové dresy a přilby vyzkoušeli již na soutěži ve Zdešově. Ve Vydří se dobrovolní hasiči z Jindřichova Hradci představili s novou mašinou i hadicemi. Změny byly také v sestavě. Na koši se ukázal Josef Lamač, na rozdělovači vypomohl Marek Augustin.

Soutěž zahájili domácí a hned s výborným časem 18:36, následovala je Stajka s časem 18:14. Začátek soutěže okomentoval Lukáš Bušta, levý proudař družstva: „Když jsme viděli úvodní časy týmů, řekli jsme si s klukama, že musíme jít na riziko. Nakonec náš čas špatný nebyl, ale čekali jsme lepší. V útoku se objevily i drobné chybky.“ Jindřichohradečtí dobrovolníci ukončili svůj útok s časem 23:02 a obsadili šesté místo.

Součástí soutěže byla i doplňková soutěž v hodu rozdělovačem na cíl. Bohužel, ani jednomu z jindřichohradeckých hochů se nepodařilo trefit cíl. Doplňkovou soutěž vyhráli muži z Vydří – Old boys.

Soutěž velmi krátce zhodnotil i Jiří Škrabálek: „Počasí bylo krásné.“

Výsledky soutěže:

1. Stajka – 18:14

2. Vydří – 18:36

3. Polště – 1921

4. Mnich – 19:76

5. Roseč – 20:63

6. Jindřichův Hradec – 23,02

7. Old boys – Vydří – 23:22

8. Příbraz – 25:19

9. Horní Pěna – 29:50

10. Buk – 33:67

Fotografie zde

Zahájení sezóny ve Zdešově

Po několika trénincích, zkoušení různých variant v sestavě týmů a několika desítek zkušebních útoků se jindřichohradečtí dobrovolní hasiči dočkali.

V sobotu 15. dubna se vydali do Zdešova na již tradiční Velikonoční soutěž v požárním útoku. Ve Zdešově se jako vždy sjelo mnoho družstev, někteří hasiči a hasičky museli v autě strávit i několik hodin než na soutěž dorazili.

Jindřichohradečtí dobrovolní hasiči přes zimní přestávku vyměnili své dresy a přilby. Na startovní čáru se postavili v pořadí patnáctí ve svých nových dresech, ale v netradiční sestavě. Zkušený strojník Jiří Škrabálek zaujal pozici rozdělovače, u mašiny ho vystřídal Jaroslav Neubauer. Milan Mikulec se přemístil ke koši vedle Miroslava Bachoríka. Zbytek sestavy zůstal zachován z loňské sezóny. Hradečtí svůj útok dokončili po drobné chybě na rozdělovači s časem 33,35. V konečném účtování tento čas stačil na 42. místo. Jen pro srovnání uvádíme, že v loňské sezóně se hradečtí hasiči umístili na 43. místě s časem 23,33, kdy jim naopak jejich útok vyšel na výbornou.

Vítězem soutěže v mužské kategorii se stalo družstvo Krotějova s časem 14,77. Krotějov byl jediným týmem, který se dostal se svým časem pod hranici 15ti vteřin. Druhé místo obsadil Český Rudolec (15,38) a třetí příčku Chotěmice (15,44).

Mezi ženami se z vítězství radovaly hasičky z Nové Včelnice s časem 18,79. Pohár za druhé místo zůstal domácím ve Zdešově (19,87), třetí místo obsadilo družstvo z Ústrašic (20,13).

Během vyhlášení byli oceněni i jednotlivci – nejrychlejší proudař  i košař mezi muži byl z Krotějova. Mezi ženami byla nejrychlejší proudařka z Ústrašic, nejrychlejší košařka z týmů Boršova.

Jak již před soutěží členové sportovního družstva uvedli, do Zdešova nejeli vyhrát. Byli si vědomi velmi silné konkurence, kdy znali časy ostatních týmů. Do Zdešova jindřichohradečtí odjeli zahájit letošní sezónu, vyzkoušet již zmíněné nové dresy, po zimní přestávce se těšili na setkání s ostatními týmy, především z okolí, se kterými se často potkávají na soutěžích.

Fotografie zde

První trénink


Dlouho očekávaná chvíle mezi členy Sboru dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec nastala v neděli odpoledne. Zvuk nastartované mašiny, rozhozené hadice a přilby na hlavách. Slunečné odpoledne s paprsky svitu. První trénink sezóny 2017 na louce u řeky Nežárky v Dolním Skrýchově je již minulostí.

Členové sportovního družstva se sešli v neděli 2. dubna na louce, aby absolvovali první trénink. Po úvodním znovu poznání strojníka s mašinou, se někteří museli dostat do kontaktu s ledovou vodou z řeky Nežárky, aby si následně proudaři vyzkoušeli, jak do sebe zapadají koncovky jednotlivých hadic. K vidění bylo několik požární útoků, kdy se některé povedly méně, některé více, některé vůbec.

Dobrovolní hasiči z Jindřichova Hradce si v první části tréninku vyzkoušeli roztahovanou, protože se chystají na tradiční velikonoční soutěž do Zdešova. Druhá polovina tréninku patřila rozhazované. Hned na nadcházející víkend mají dobrovolníci plánovaný další trénink.  

Nová sezóna klepe na dveře

Nová sezóna 2017 již klepe na dveře. Připomeňme si nejdůležitější okamžiky sportovního družstva uplynulé sezóny 2016, která skončila před několika měsíci. 

V sezóně 2016 se sportovní družstvo mužů Sboru dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec zúčastnilo 10 soutěží.
Sezónu hasiči zahájili tradiční velikonoční soutěží ve Zdešově. Zde obsadili 43. místo z 56 týmů. Nutno podotknout, že jejich čas 23,33 byl nejlepší, kterého do té doby dosáhli.

Poté následovali soutěže v Horním Meziříčku, Kardašově Řečici, Plavsku, Horní Pěně, Mostech, Nové Bystřici a v Přehořově.
Jindřichohradečtí dobrovolní hasiči v sezóně 2016 dvakrát zvítězili a odvezli si zlatý pohár, a to v Nové Bystřici a Kardašově Řečici. V Kardašově Řečici dobrovolní hasiči dosáhli svého prozatím nejlepšího času – 22,71. V Nové Bystřici byl Zdeněk Bušta oceněný za nejstaršího soutěžícího krásným hasičským dortem.

Z Mostů si hasiči odvezli pohár za třetí místo. Zdeněk Bušta, nejstarší člen sportovního družstva, zde dostal cenu za nejrychlejší koš na soutěži.

Na domácí soutěži v Dolním Skrýchově se dobrovolným hasičům nedařilo dle představ. S časem 55,34 skončili až na šestém místě. Ve druhém kole obsadilo místo třetí.

V říjnu se dobrovolní hasiči zúčastnili charitativního běhu s názvem ALFA RUN aneb sportem pomáháme a vzděláváme. Dobrovolní hasiči dva a půl kilometru dlouhou trať zvládli a samozřejmě přispěli finanční částkou. Běh byl organizován Fakultou managementu v Jindřichově Hradci.

Sezóna 2017 začne sportovnímu družstvu Sboru dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec za několik týdnů, kdy se družstvo zúčastní velikonoční soutěže ve Zdešově. Sportovní družstvo během zimní pauzy dostálo několika změn, o kterých Vás budeme postupně informovat.