Jdi na obsah Jdi na menu

Soutěž v Přehořově ,,Přehořovský kopeček 2022,,

V sobotu 27. srpna 2022 se naše soutěžní družstvo účastnilo hasičské soutěže v požárním sportu v obci Přehořov. Jednalo se o jednokolovou soutěž v požárním útoku se stroji PS 12 bez úprav. Naši hasiči skončili na 5. místě s časem 28,64 s. Po této soutěži probíhala pivní štafeta, které se účastnilo i jindřichohradecké soutěžní družstvo.

Fotografie zde

Domácí soutěže v Dolním Skrýchově ovládli hasiči z Lomnice nad Lužnicí

Odpoledne v sobotu 23. dubna patřilo na louce u řeky v Dolním Skrýchově hned dvěma soutěžím v požárním sportu. V prvním kole družstva dobrovolných hasičů soutěžila o pohár starosty města Jindřichův Hradec a druhé kolo patřilo 4. ročníku Memoriálu Václava Sedláčka. Mezi sebou se utkalo devět týmů dospělých a veliký potlesk si zasloužili malí hasiči z Políkna, kteří dorazili jako jediní a svůj bezchybný útok předvedli v pauze mezi soutěžemi.

V prvním kole se hasiči utkali v soutěži o putovní pohár starosty Jindřichova Hradce, druhé pak bylo věnováno vzpomínce na Václava Sedláčka. „Byl dlouhodobým členem sboru dobrovolných hasičů v Jindřichově Hradci, také mimochodem i profesionální hasič a dlouhá léta dělal hlavního strojníka na okrese," zmínil velitel Lubomír Beran. Pohár vítězům memoriálu předávala Věra Sedláčková. „Jsem moc dojatá a děkuji všem, kteří se soutěže zúčastnili," uvedla.

V prvním kole se hasiči potýkali s několika problémy, nakonec ale všechny týmy, až na Buk, útoky dokončily. Nejdříve zlobila časomíra, potom se nerozsvítily terče a hodně týmům se zamotaly hadice. Musely tedy stáhnout vodu, béčka rozmotat a potom v útoku pokračovat.

Jako první na sto metrů dlouhou trať vyběhli Jindřichohradečáci, kteří obhajovali loňské vítězství jak v pohárové soutěži, tak v memoriálu. Jejich první útok trval 31,49 sekundy a téměř do konce se nikdo na nižší čas nedostal. Jako poslední ale běželi hasiči z Lomnice nad Lužnicí. Věkový průměr jejich družstva byl třiadvacet let, a to bylo přibližně o deset let méně, než u ostatních týmů. U nich proto už od začátku panovala obava, že je Lomničáci převálcují.

A měli pravdu, v prvním kole útok dokončili v čase 27,51 sekundy a putovní pohár starosty Jindřichova Hradce tak putoval do Lomnice nad Lužnicí. A stejně tomu bylo i v memoriálu, kde si lomnické družstvo svůj čas ještě vylepšilo a doběhlo za 25,09 vteřiny. Tady se naopak jindřichohradeckým hasičům nedařilo a s časem 48,05 brali až sedmé místo.

„Na soutěž jsme se připravovali už asi měsíc dopředu, když jsme se rozhodli, že sem pojedeme. Teď jsme totiž asi šest nebo sedm let vynechali. Když se nám podařilo zvítězit v prvním kole, chtěli jsme výhru obhájit i v kole druhém a podařilo se to. Máme z toho radost a určitě budeme slavit, protože má navíc člen našeho družstva dneska svátek," řekl vedoucí družstva SDH Lomnice nad Lužnicí Aleš Richter.

O poznání menší radost ze svého výkonu měl tým SDH Jindřichův Hradec. „V prvním kole jsme dosáhli na druhé místo a bohužel jsme neobhájili vítězství z loňského roku. Ve druhém kole se nám nedařilo na rozdělovači a levý proudař včas nenastříkal do terče. Hasičům z Lomnice gratulujeme, vítězství si zasloužili," poznamenal za SDH Jindřichův Hradec Jiří Škrabálek.

O milou exhibici se v polovině závodů postarali malí hasiči z Políkna, kteří nejenže všem soutěžním týmům poctivě fandili, ale také předvedli bezchybný útok. Věkový průměr jejich družstva byl 4,5 roku, nejmladším závodníkům ještě nebyly ani tři roky.

Kompletní výsledky:
O pohár starosty města Jindřichův Hradec
1. SDH Lomnice nad Lužnicí - 27,51
2. SDH Jindřichův Hradec - 31,49
3. SDH Mrákotín - 32,44
4. SDH Roseč - 34,05
5. SDH Číměř - 46,95
6. SDH Políkno - 49,46
7. SDH Dolní Skrýchov - 1:07,15
8. SDH Nová Včelnice - 1:26,42
9. SDH Buk - N

Memoriál Václava Sedláčka
1. SDH Lomnice nad Lužnicí - 25,09
2. SDH Mrákotín - 28,84
3. SDH Roseč - 35,76
4. SDH Dolní Skrýchov - 41,60
5. SDH Políkno - 42,47
6. SDH Nová Včelnice - 45,58
7. SDH Jindřichův Hradec - 48,05
8. SDH Buk - 54,51
9. SDH Číměř - 1:22,55

Fotografie zde

Velikonoční soutěž ve Zdešově

Velikonoční soutěž v požárním útoku ve Zdešově se konala již po osmé. V sobotu 16. dubna na ni vyjeli i dobrovolní hasiči z Jindřichova Hradce. Ve Zdešově před kulturním domem si krátce před desátou hodinou dopolední nastoupilo 36 týmů dobrovolných hasičů a hasiček.

V kategorii mužů soutěžilo 28 družstev. Jindřichohradečtí se na startovní čáru postavili jako dvacátý a svůj útok úspěšně dokončili.

Jedno družstvo v kategorii mužů se se svým konečným časem dostalo pod hranici 15 vteřin. Tuto kategorii vyhráli hasiči z SDH Krotějov Sport (14,54) a druzí skončili hasiči z Dešné (15,26). Cenu za třetí místo si odvezlo družstvo SDH Zdislavice (15,44).

Jindřichohradečtí dobrovolní hasiči obsadili 21. místo.

Kategorii žen vyhrálo družstvo z SDH Markvartice (19,19), druhé skončily ženy z SDH Strachoňovice (20,37). Třetí místo obsadily domácí hasičky ze Zdešova (21,82).