Jdi na obsah Jdi na menu

Oslavy 115. výročí založení SDH Záhoří

Zúčastnili jsme se oslav 115. výročí založení SDH Záhoří.

V sobotu 5. srpna probíhaly na návsi v obci Záhoří oslavy 115. výročí založení SDH Záhoří. Po celou sobotu byl připraven bohatý kulturní a společenský program. Celé oslavy byly zahájeny již ve 13 hodin, a to uvítáním hostů a hasičských sborů. Poté byl slavnostní nástup a proběhlo křtění požární motorové stříkačky PS 12, kterou obdržel místní sbor. Po křtu stříkačky a předání darů už přišla na řadu soutěž v netradičním požárním sportu. Naše soutěžní družstvo obsadilo krásné 1. místo. Po soutěži pokračoval program ukázek požárních útoků historické techniky. Návštěvníci mohli zhlédnout historické motorové stříkačky a nejmodernější techniku. Proběhla ukázka hašení vozidla, kterou provedla jednotka SDH města Jindřichův Hradec. Po úplném konci přišlo na řadu vyhlášení soutěže a večer pokračoval taneční zábavou.

Fotografie zde

Soutěž v Horním Meziříčku

V sobotu 15. července se sportovní družstvo mužů vydalo na soutěž do Horního Meziříčka. V Horním Meziříčku se sešlo 13 družstev. Soutěž se konala dvoukolově.

Jindřichohradecké družstvo v prvním kole mělo pěkně rozběhnuto, ale bohužel během útoku došlo k poranění kolene levého proudaře a útok byl nedokončen. Po odběhnutí zbylých družstev mělo pokračovat druhé kolo soutěže o sponzorské ceny, ale během toho byl klukům z jednotky vyhlášen požární poplach. Část soutěžního družstva proto vyjelo na pomoc s hašením požáru lesa. Poté se vrátili zpět na soutěž , aby soutěž dokončili. Jindřichohradečtí běželi jako poslední a po drobných problémech na proudu tak dokončil útok s časem, který bohužel nestačil na konkurující soutěžní družstva. Jindřichohradečtí na této soutěži skončilo v prvním kole na posledním místě a v kole druhém na 9. místě.

Soutěž v Mostech

V sobotu 8. července se sportovní družstvo mužů vydalo na soutěž do Mostů. V Mostech se sešlo 13 družstev. Jak už v této obci bývá zvykem, soutěž se konala dvoukolově. Do Mostů se na naše sportovní družstvo přijel podívat pan starosta Jindřichova Hradce Ing. Michal Kozár, který svými svěřenci byl nakonec přemluven a do soutěže se s našimi kluky zapojil. Jindřichohradecké družstvo na této soutěži skončilo v prvním kole na 5. místě a v kole druhém na 6. místě.

Fotografie zde 

O pohár starosty města Jindřichův Hradec a 5. ročník Memoriál Václava Sedláčka

Sbor dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec uspořádal dne 22. dubna 2023 od 12,00 hodin soutěž v požárním útoku. Z důvodu nepřízně počasí v týdnu před soutěží museli organizátoři zaměnit místo konání z původní louky při pravém břehu řeky Nežárky v Dolním Skrýchově za soutěžní plochu v areálu HZS JčK ÚO Jindřichův Hradec.
Do letošního ročníku jsme nově zařadili i soutěž v požárním útoku pro dětská družstva, a to v kategorii přípravek, mladších a starších žáků a dorostu. Celkem se přihlásilo 8 mládežnických týmů z Políkna, Roseče, Hamru, Mrákotína a Nové Bystřice. Při nástupu družstev byl přítomen starosta města Michal Kozár a ředitel územního odboru Lukáš Janko. V kategorii přípravek získalo pohár SDH Políkno. V kategorii mladších žáků se na prvním místě umístilo družstvo SDH Roseč, druhé SDH Hamr a třetí SDH Mrákotín. V kategorii starších žáků zvítězilo družstvo SDH Hamr I., druhé bylo SDH Roseč a třetí SDH Hamr II. V kategorii dorostu získalo pohár družstvo SDH Nová Bystřice. 

Ve 14:00 hodin začala soutěž dospělých, která byla dvoukolová. První kolo bylo „O pohár starosty města Jindřichův Hradec“ a druhé kolo „5. ročník Memoriálu Václava Sedláčka“.
Na soutěž přijelo celkem 9 družstev, a to 2 družstva žen a 7 družstev mužů. V prvním kole v kategorii žen " O pohár starosty města Jindřichův Hradec" zvítězilo družstvo SDH Zdešov s časem 45:29 s, druhé bylo družstvo SDH Hamr s časem 75.73 s. V prvním kole v kategorii mužů „O Pohár starosty města Jindřichův Hradec“ obhájilo vítězství družstvo z Lomnice nad Lužnicí  s časem 25,68 s, druhé skončilo domácí družstvo z Jindřichova Hradce s časem 28,94 s, třetí bylo družstvo  z Číměře s časem 40,60 s.  Hodnotné ceny předal starosta města společně s velitelem jednotky.
Do druhého kola 5. ročníku "Memoriálu Václava Sedláčka" nastoupila družstva ve stejném pořadí, kdy i ve druhém kole v kategorii žen první skončily opět hasičky z SDH Zdešov s časem 20.89 s a druhé skončily hasičky z SDH Hamr s časem 24.71 s. V druhém kole v kategorii mužů opět zvítězili hasiči z Lomnice nad Lužnicí  s časem 28,15 s, druzí opět hasiči z Jindřichova Hradce s časem 30,26 s a třetí bylo družstvo z Nové Bystřice s časem 32,98 s. Ceny předal společně s velitelem jednotky Lubomírem Beranem Václav Sedláček ml. s dcerou. Člen našeho týmu Lukáš Bušta obdržel cenu za nejrychlejšího pravého proudaře s časem 27:17 s. 
Po deštivém týdnu bylo při sobotní soutěži počasí slunečné, děkujeme za zapůjčení soutěžní dráhy v areálu a v příštím roce se vrátíme zpět na louku do Dolního Skrýchova. Velké díky patří všem sponzorům, kteří nám poskytli věcné ceny pro účastníky soutěže. Také velké díky rozhodčím a družstvu SDH Roseč za zapůjčení časomíry pro dětské kolo soutěže. 

Fotografie zde 

Velikonoční soutěž ve Zdešově

Velikonoční soutěž v požárním útoku ve Zdešově se konala již po deváté. V sobotu 8. dubna na ni vyjeli i dobrovolní hasiči z Jindřichova Hradce. Ve Zdešově před kulturním domem si krátce před desátou hodinou dopolední nastoupilo 43 týmů dobrovolných hasičů a hasiček.

V kategorii mužů soutěžilo 36 družstev. Jindřichohradečtí se na startovní čáru postavili jako třicátý první a svůj útok úspěšně dokončili.

V kategorii mužů vyhráli hasiči z SDH Český Rudolec (14,98) kdy se jako jediné družstvo mužů ze svým konečným časem dostalo pod hranici 15 vteřin. Druzí skončili hasiči z Markvarce (15,33). Cenu za třetí místo si odvezlo družstvo SDH Ledenice (15,67).

Jindřichohradečtí dobrovolní hasiči obsadili 25. místo (23.17).

Kategorii žen vyhrálo družstvo SDH Slapy X (18,88), druhé skončily ženy z SDH Markvartice (19,11). Třetí místo obsadily hasičky z Nové Včelnice (22,16).

Hradecké kluky doplnil Tomáš Nejezchleba (z SDH Nová Bystřice) na rozdělovači. Děkujeme za pomoc.

Fotografie zde