Jdi na obsah Jdi na menu

Výcvik první pomoci - záchrana tonoucího

Část jindřichohradeckého plaveckého bazénu v sobotu 12.března 2011 obsadili místní městští strážníci a Jednotka sboru dobrovolných hasičů.K nim se ještě přidalo deset dobrovolníků Českého červeného kříže, kteří se momentálně školí na zdravotníky zotavovacích akcí.Cílem výcviku byla záchrana tonoucího.

Pořadatelem byl právě oblastní spolek Českého červeného kříže a v roli cvičitelů členové soběslavské vodní záchranné služby.

V první fázi se účastníci výcviku při rozplavání učili záchranářský kraul.

,,Tím mají stále přímý oční kontakt s tonoucím a v případě, že se potopí, nemusejí ho dlouho hledat.,,vysvětluje vodní záchranářka Barbora Zemanová.

Poté si účastníci výcviku vyzkoušeli takzvané zátěžové plavání v oblečení, neboť ne vždy je čas se před skokem do vody svléknout.Maximálně se stačí zout boty.A jak si chlapi v uniformách sami vyzkoušeli, je to velice namáhavé.Součástí bylo svléknout oděv, který táhne dolů, přímo ve vodě.I to nebyla až tak jedoduchá záležitost.

Neméně důležitou součástí výcviku bylo i naučit se, jak hodit tonoucímu lano s plovoucím pytlíkem, nebo míč v síti upevněný na lano a podobně a jak zachraňovaného přitáhnout ke břeh.Tyto tchniky jsou podle Zemanové velice důležité, ale mají podmínku, že musí být tonoucí při vědomí.

Poměrně dost náročné bylo také osvojit si chvat, jak dostat tonoucího ven z vody.

V třetí části výcviku si hasiči, strážníci i zdravotníci procvičovali jak se k tonoucímu člověku bezpečně přiblížit, jak se bránit jeho pohybům a jak ho uchopit a táhnout ke břehu.

A nakonec si vyzkoušeli, jak dostat ve vodě tonoucího na nosítka.

,,Může se stát jak na koupališti, tak i ve volné přírodě, že si plavec při skoku poraní páteř a pak je nutné vědět, jak ho bezpečně dostat na nosítka, připoutat a přiblížit ke břehu tak, aby se nedělali vlny a jak s ním vydržet až do příjezdu záchranky,, doplnila Zemanová.

Vodní záchranáři fungují jednak v bazénu, ale také působí na Lipně, kde mají svou základnu.

Jak sdělila členka jindřichohradeckého kříže Jitka Čechová dobrovolní hasiči již mají za sebou teoretickou přípravu ze zdravovědy a strážníky ještě čeká.

A budoucí zdravotníci mají před sebou v závěru tohoto týdne zkoušky.

,,Pak mohou působit třeba na letních táborec a podobně.Celý kurz má 40 hodin a patří k němu školení z několika oblastí, od zdravovědy až po anatomii a hygienu ,,dodala.

Článek byl použit z Jindřichohradeckého deníku.

Tímto děkujeme Jindřichohradeckému deníku  za poskytnutí  materiálu.

 

Fotografie z plaveckého bazénu zde

 

Výcvik nositelů dýchací techniky, výcvik s kalovým čerpadlem, výcvik s elektrocentrálou, výcvik s motorovou pilou

16. 4. 2011

JSDH města Jindřichův Hradec se zúčastnila výcviku nositelů dýchací techniky, výcviku s kalovým čerpadlem, výcviku s motorovou pilou a výcviku s elektrocentrálou na vojenském cvičišti v Jindřichově Hradci. Cílem výcviku bylo ověření znalostí používání dýchací techniky.Každý nositel absolvoval zátěžovou zkoušku aby prověřil svoje síly a schopnosti,které jsou potřebné při zásahu.Dále se nový členové seznámili s provozem a obsluhou elektrocentráli, kalového čerpadla a motorové pili.Na vojenském cvičišti jednotka provedla i výcvik v požárním útoku.

Výcviku se zúčastnili: Kubeš Milan, Pavlík Vladimír ml., Beran Lubomír, Beran Dušan, Bušta Zdeněk, Bušta Lukáš, Krištof Lukáš, Vopálka Vít ml., Mikulec Milan, Neubauer Jaroslav

Fotografie pořídil Mužík Jakub               Fotografie zde