Jdi na obsah Jdi na menu

Školení na motorové pily

V sobotu 3. prosince někteří členové výjezdové jednotky absolvovali opakovací cvičení k motorovým pilám. Dobrovolní hasiči absolvovali teoretickou část, kde si zopakovali zásady práce s motorovou pilou. Následovala praktická část, kde si práci s motorovou pilou vyzkoušeli.

Celodenní výcvik v Kardašově Řečici

V sobotu 26. listopadu se Jednotka dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec zúčastnila výcviku, který se uskutečnil v Kardašově Řečici.

V osm hodin ráno se dobrovolní hasiči sešli v hasičárně. Den začali ve školící místnosti v areálu hasičárny. Zde se seznámili s teorií a videem k lezeckému kurzu. Poté společně odjeli do Kardašovy Řečice, do areálu firmy Fruta. Zde začal praktický výcvik v lezení a slaňování. Dobrovolní hasiči si zopakovali potřebné uzle. Vyzkoušeli si i záchranu osoby za pomoci sedáku po žebříku.

Dobrovolníci si vyzkoušeli i práci s termovizí. Následovala záchrana zraněného hasiče ze zakouřeného prostoru s dýchací technikou. Další zkouškou byla záchrana ztracených osob v objektu. Celodenní cvičení se zakončilo hledáním osob a tlakové láhve.

Na celý den připravil občerstvení Dušan Beran.

Po cvičení v Kardašově Řečici absolvovali někteří dobrovolní hasiči kondiční jízdy se Scanií.

Fotografie zde

Výcvik se Scanií

„Ahoj kamarádi, navrhuji 17. 4. 2016 výcvik s CAS Scania. Bylo by to od 13 hodin,“ navrhl velitel jednotky Lubomír Beran. A protože s novou Scanii je pořád, co se učit, tak se dobrovolní hasiči sešli v neděli ve své klubovně. Na úvod velitel jednotky L. Beran přivítal všechny přítomné a zahájil malou schůzku. Na schůzce se projednával plán akcí, které čekají dobrovolníky v následujících týdnech a měsících. Dále byl představen nový člen, který přechází ze středních Čech. Poté odjeli dobrovolní hasiči svými dvěma automobily do Dolního Skrýchova, kde následoval výcvik.

Pod vedením hlavního strojníka Vladimíra Pavlíka bylo předvedeno ovládání čerpadla CAS Scania. Především sání vody z řeky Nežárky do CAS pomocí plovoucího koše a savic. Výcvik byl spojen i se zkouškou agregátů. Nedělní výcvik byl osvěžením znalostí a přínosem nejen pro strojníky.

Nehoda osobního vlaku na železniční stanici v Jindřichově Hradci

Osmnáct zraněných a dvě mrtvé osoby. To jsou následky železniční nehody osobního vlaku na stanici v Jindřichově Hradci. Strojvedoucí přijíždějící do stanice nesnížil rychlost a vjel do stanice na poškozenou kolej. Následně vlak vykolejil a narazil do betonového peronu a ocelového sloupu.

Krátce po patnácté hodině v úterý 12. dubna je tato událost nahlášena na linku 112. Operační středisko Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje vysílá na místo události hasiče.

Jako první přijíždějí na místo nehody profesionální hasiči se třemi automobily. Velitel zásahu provádí průzkum a zjišťuje, že se jedná o událost s větším počtem raněných osob. Následně přijíždí první vozidlo zdravotnické záchranné služby a následují je dobrovolní hasiči se dvěma vozidly. Na místo přijíždí Policie ČR i drážní hasiči z Českých Budějovic a další vozidla zdravotnické záchranné služby.

Popis této tragické nehody není reálný. Jedná se o další cvičení, kterého se Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec zúčastnila. Dobrovolní hasiči se zapojili zejména průzkumem a vynášením raněných osob. A následně byli po celou dobu nápomocni zdravotnické záchranné službě. 

Fotografie zde

Námětové cvičení Husky - KTW s. r. o.

V důsledku opravy technologie kompresorovny došlo k montážní chybě a následnému požáru izolace elektrického vedení a jeho šíření. Technik provádějící opravu se nadýchal kouře a zůstal uvnitř místnosti s technologií. Druhý technik provádějící opravu na technologii kompresorovny na střeše byl zasažen elektrickým proudem a zůstal zraněn na střeše.

Krátce po třinácté hodině odpolední v úterý 5. dubna jsou o této události z jindřichohradecké firmy Husky – KTW s. r. o. informování profesionální i dobrovolní hasiči z Jindřichova Hradce. Z areálu hasičského záchranného sboru vyjíždějí profesionálové se svými třemi vozidly – CAS 20 Scania, AP 30-Bumar a CAS 30 S3 VH – TATRA 815. Po pár minutách je následují dobrovolní hasiči s CAS – 20 Scania.

Po příjezdu na místo události hasiči provedli průzkum objektu. Profesionální hasiči se pomocí své techniky dostali do prostorů na střeše k osobě zraněné elektrickým proudem a následně tuto osobu přesunuli ze střechy dolů a předali lékařskému personálu. Dobrovolní hasiči se Scanií zajistili doplnění vody z hydrantu a provedli průzkum okolí montážní haly.

Řeč je o námětovém cvičení, kterého se zúčastnil Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, Územní odbor Jindřichův Hradec – směna „C“ a šestičlenná posádka Jednotky sboru dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec.

Z dobrovolných hasičů se cvičení zúčastnili: V. Pavlík, J. Neubauer, D. Bušta, M. Bachorík. J. Škrabálek a L. Bušta.

Fotografie zde

Výcvik v Táboře

V sobotu 13. února odjeli členové výjezdové jednotky Sboru dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec na výcvik do Tábora. Jejich cílem byl HZS JčK – Územní odbor Tábor.

Dobrovolníci z Jindřichova Hradce se po příjezdu rozdělili na dvě poloviny. Jedna polovina začala výcvik v polygonu s dýchacími přístroji na zádech, druhá polovina se v tělocvičně s lezeckou stěnou pod vedením Josefa Lamače věnovala slaňování. Poté se obě skupinky vyměnily, aby si všichni členové vyzkoušeli vše. V bludišti, kde je nastraženo mnoho překážek, někteří jedinci těžko hledali cestu ven. Nakonec však všichni zúčastnění úspěšně tuto část výcviku zvládli. Daniel Hembera se tohoto výcviku zúčastnil poprvé.

Druhým sobotním cílem dobrovolných hasičů byla Táborská via ferrata. Tento skalní útvar většina členů zdolala a odměnou jim byl krásný výhled díky pěknému počasí a také výšce, do které se dobrovolníci dostali.

Zdolávání tohoto skalního útvaru popsal jeden z členů: „Ty skály byly luxusní, ale podruhé bych tam asi nešel (smích). Já nevěděl, do čeho jdu, vypadalo to, že je to kousek a ono to pak pokračovalo za roh a tam to stoupalo…. Já mám tyhle věci rád, ale tohle už na mě bylo moc.“

Na zpáteční cestě se dobrovolní hasiči občerstvili a v dobré náladě se vrátili domů. 

Fotografie zde

Výcvik v plaveckém bazénu

Poslední lednový den se dobrovolní hasiči věnovali výcviku s dýchacími přístroji. V neděli 31. ledna navštívili členové výjezdové jednotky plavecký bazén v Jindřichově Hradci. Zde si vyzkoušeli s dýchací technikou prostředí páry, včetně fyzické zátěže.

Druhá část výcviku byla zaměřená na záchranu tonoucí osoby. Dobrovolní hasiči si vyzkoušeli záchranu této osoby pomocí lan a nacvičili i záchranu a práci pomocí lávky.

Fotografie zde

Záchrana tonoucí osoby

V posledních dnech se probudilo opravdové zimní počasí doprovázené silnými mrazy. To se hodilo dobrovolným hasičům z Jindřichova Hradce, kteří měli v plánu výcvik na ledu – záchranu tonoucí osoby. Proto se v neděli 24. ledna sešli v devět hodin ráno ve své klubovně. Odtud společně odjeli do areálu veslařského klubu k rybníku Vajgar.

Dobrovolní hasiči byli oblečení do nepromokavých kombinéz a záchranných vest s přilbami na hlavě. Během celého výcviku byli dobrovolníci jištěni lany. Po přípravě nezbytného materiálu zahájil výcvik velitel jednotky Lubomír Beran krátkým teoretickým výkladem. Během toho seznámil dobrovolné hasiče se způsoby záchrany topící se osoby.

Následovala praktická část výcviku. Dobrovolní hasiči si vyzkoušeli na vlastní kůži záchranu druhé osoby i sebezáchranu. Vyzkoušeli několik způsobů záchrany s využitím různých pomůcek. Nejvíce dobrovolníci využívali nafukovací záchrannou lávku.

I když záchrana tonoucí osoby je vždy nepříjemnou záležitostí, výcvik dobrovolných hasičů na toto téma probíhal s dobrou náladou. Ti si výcvik užili a v ledové vodě se jim náramně líbilo.

Na dobrovolné hasiče se přišel podívat i starosta města Ing. Stanislav Mrvka.

Výcviku se spolu s jindřichohradeckými dobrovolnými hasiči zúčastnili i čtyři dobrovolní hasiči z Novosedel nad Nežárkou, kteří se aktivně zapojili do výcviku.

Fotografie zde