Jdi na obsah Jdi na menu

Výcvik s motorovou pilou

V sobotu 2. listopadu 2018 se členové JSDHM sešli k výcviku s motorovou pilou, aby pokáceli předem určené stromy v katastru Horní Žďár.

 

Fotografie zde

 

Taktické cvičení - ztráta pohřešovaných osob v areálu firmy FRUKOLIS Kardašova Řečice

V pátek 15. června 2018 před 17 hod. do areálu firmy Frukolis v Kardašově Řečici vnikla skupinka dětí, která v rozsáhlém komplexu budov ztratila orientaci a nebyla schopna najít cestu ven z objektu. Jedno z dětí následně zavolalo o pomoc na tísňovou linku 112. Následně operační a informační středisko HZS JčK vyhlašuje poplach pro profesionální jednotku HZS ÚO JčK Jindřichův Hradec a dobrovolné jednotky SDH města Jindřichův Hradec, SDH města Kardašova Řečice a SDH obce Pluhův Žďár. 

Takto odstartovalo taktické cvičení.

Po příjezdu všech jednotek na místo zásahu a získání prvotních informací od správce objektu byl proveden průzkum na místě zásahu. Současně vydává VZ rozkaz ke zřízení 4. průzkumných skupin po jednotkách a určuje místa pátrání. Jedna ze skupin se vybavuje termokamerou, která bude použita ve sklepních prostorách objektu. 

Po nalezení všech dětí dává VZ pokyn k ukončení taktického cvičení a odjezdu všech jednotek zpět na své základny.

 

Výjezdová jednotka SDH města Jindřichův Hradec děkuje firmě Lasershow Meloun za zapůjčení techniky na vyvíjení kouře.

 

Fotografie zde

 

Prověřovací cvičení - letecké hašení požáru lesa v období sucha

V úterý 12. června 2018 před 13 hod. byl nahlášen na Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje rychle se šířící požár lesního porostu u letiště Jindřichův Hradec. Na místo zásahu byly Operačním a informačním střediskem HZS Jihočeského kraje vyslány jednotky požární ochrany určené pro plnění letadla na letišti Jindřichův Hradec a letecká hasící služba. Ze stanice v Jindřichově vyjeli profesionální hasiči z technikou CAS 30 Tatra 815-7 po sléze následována dobrovolnými hasiči s technikou CAS 20 Scania. Takto odstartovalo prověřovací cvičení naplánované Krajským ředitelstvím HZS JčK v Českých Budějovicích.

Tématem cvičení bylo provedení leteckého hašení lesního porostu v blízkosti letištní plochy na letišti Jindřichův Hradec. Nácvik plnění letadla hasební vodou zasahujícími hasiči určenými pro tuto činnost na dané letištní ploše a způsob doplnění pěnidla na palubu letadla.

Cílem cvičení bylo prověřit schopnost jednotek požární ochrany a letecké hasicí služby hasit požár lesa v blízkosti letištní plochy.

Definované další cíle byli :

Prověřit přístupové trasy na letištní plochu, činnost operačního střediska při využití letecké hasicí služby, plánované zdroje hasební vody v blízkosti letištní plochy, činnost jednotek při plnění letadla a prověřit komunikační prostředky pro spojení s  letadlem.

Fotografie zde

Výcvik - používání suchovodů a komunikace s radiostanicí

pondělí 11. června 2018 proběhl výcvik v používání suchovodů ve firmě Pollmann v Jindřichově Hradci. Zde si členové výjezdové jednotky SDH města Jindřichův Hradec seznámili a posléze vyzkoušeli práci v použití suchovodu a komunikaci s radiostanicí. V rámci výcviku provedli tlakové zkoušky suchovodů a jejich funkčnost

Fotografie zde

Výcvik - CAS 20 Scania, DA Renault Master + dálková doprava vody

V sobotu 9. června 2018 se sešli členové výjezdové jednotky k výcviku s CAS 20 Scania a DA Renault Master. Účelem bylo naplnění jímky vodou pomocí požární stříkačky TOHATSU z přírodního zdroje a zavlažení kompostu v areálu společnosti Služby města Jindřichův Hradec spol. s.r.o.

Fotografie zde

Výcvik ve slaňování na rozhledně v Děbolíně

V neděli 22. dubna 2018 proběhl výcvik ve slaňování na rozhledně Rýdův kopec v Děbolíně. Výcviku se zúčastnilo 10 členů zásahového družstva. Instruktora a školitele nám dělal náš člen Josef Lamač z HZS JčK, který je mimo jiné odborník na práce ve výšce a nad volnou hloubkou. Pomocníkem mu byl náš člen Vladimír Pavlík. Výcvik začínal úpravou polohovacího opasku a  slaňovacího uzlu na karabinu. První slaňování proběhlo ve výšce 6 metrů, kde jsme se seznámili s technikou slaňování. Po zvládnutí tohoto úkolu se pokračovalo ve výšce 15 metrů. Jištění slaňovaného při slaňování zajišťovala druhá osoba, která jistila lano. Další cíl tohoto výcviku bylo slanění středem kde je proluk mezi točivým schodištěm. V budoucnu se bude provádět ještě další výcviky na toto téma.

Počasí nám přálo, všem zúčastněným se výcvik líbil.

Na závěr bych poděkoval panu Josefu Lamačovi za jeho pomoc při výcviku.

 

Fotografie zde

 

Výcvik v sauně s dýchacími přístroji

V neděli 28. ledna 2018 se členové výjezdové Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec zúčastnili výcviku s dýchacími přístroji v prostorách plaveckého bazénu, konkrétně sauny a bazénu u sauny. Zde si vyzkoušeli dýchací techniku v prostředí páry včetně fyzické zátěže, též provedli simulaci zraněných osob v prostorách sauny a bazénu.  Členové jednotky děkují zaměstnancům plaveckého bazénu za umožnění výcviku.

Fotografie zde


Video zde