Jdi na obsah Jdi na menu

Poslední letošní výcvik na téma : Požár výškové budovy 

Dnes 17. prosince 2022 se jednotka s technikou CAS 20 Scania a DA Renault Master přesunula do objektu bývalého stavebního podniku Stavcent, kde proběhl výcvik jednotky, tentokrát na téma "požár výškové budovy ". Před zahájením výcviku jsme probrali způsob provedení výcviku a co je jeho cílem. Následně se hasiči vybavili potřebnou výstrojí a výzbrojí, byl stanoven velitel zásahu a po vytvoření reálných podmínek mohl být výcvik spuštěn. Hasiči si tak vyzkoušeli taktiku natažení hadicového vedení do pater, pohyb v neznámém prostředí se záchrannou osob, a to našich mladých hasičů, a samozřejmě hasební zásah a práci s proudnicí. Sledovány byly také reakce na vzniklé situace způsobené rozvojem požáru a jejich řešení. Dále vedení radioprovozu mezi velitelem zásahu a zasahujícími, práci s termokamerou, dohašování a monitoring požářiště. Následně byl proveden přesun všech cvičících do hasičské zbrojnice, kde proběhlo vyhodnocení cvičení.

Opět vydařená akce! DĚKUJEME VŠEM a těšíme se na další.

Fotografie zde

Výcvik na téma : Společná činnost při vytváření stanoviště pro plnění závěsného vaku tzv. bambivaku

Na vojenském cvičišti létal od 11 hod. vrtulník s bambivakem, hasiči zde trénovali jeho plnění. Jednotka 8.11. se zúčastnila cvičení pro JSDH a HZS na téma : Společná činnost při vytváření stanoviště pro plnění závěsného vaku tzv. Bambivaku, který pořádal HZS Jihočeského kraje ÚO Jindřichův Hradec. Po příletu vrtulníku Bell 412 Letecké služby Policie ČR nás pilot s palubním inženýrem a hasiči seznámili s proudnicemi, kterými se bambivak plní, řekli nám zásady bezpečnosti a ukázali samotný bambivak Pak už mohl začít samotný výcvik. Všechny jednotky si vyzkoušely postup plnění vaku o objemu 800 litrů. Bambivak lze plnit buď vodou z cisteren nebo přímo z hladiny vodní plochy bez pozemní obsluhy. tento integrovaný protipožární systém byl například použit v letním období při hašení rozsáhlého lesního požáru v NP České Švýcarsko. 

Fotografie zde 

Výcvik s dýchací technikou v neznámém prostředí

V neděli 6. listopadu vyjeli členové jednotky do neobydleného bytového domu, kde měli od 9.00 hodin naplánovaný výcvik s dýchací technikou. Tématem výcviku byl zásah v dýchací technice v neznámém prostředí se záchrannou osob, a to našich mladých hasičů.  

Fotografie zde 

Výcvik s motorovými pilami 

V sobotu 15. října vyjeli členové výjezdové jednotky do ulice Denisova. Zde měli naplánovaný výcvik s motorovými. pilami. Dobrovolní hasiči si vyzkoušeli práci s motorovými pilami, které mají k dispozici. V rámci výcviku pokáceli a odklidili 8 stromů.

Výcvik s motorovým člunem na rybníku Vajgar 

V sobotu 2. července se uskutečnil první výcvik s novým motorovým hliníkovým člunem V 460 AL s lodním motorem TOHATSU s ručním řízením, který zakoupilo pro dobrovolné hasiče Město Jindřichův Hradec. V rámci výcviku na rybníce Vajgar došlo i ke křtu člunu panem starostou města Ing. Janem Mlčákem a člun bude mít název " Nežárka".  Dobrovolní hasiči si pořízení nového člunu nesmírně považují a k jejich výcvikům bude velkým pomocníkem.  Dnes při výcviku prořezali porost na ostrově rybníku Vajgar. Čtyři členové výjezdové jednotky mají patřičné oprávnění k řízení tohoto plavidla. 

Fotografie zde

,,FIRE DRAGON 9000 v Českých Budějovicích

,,Fire Dragon 9000" v majetku společnosti Drägerr Safety s.r.o zavítal do Českých Budějovic.

Ohňový trenažér

„Fire Dragon 9000“ v majetku společnosti Dräger Safety s.r.o. opět zavítal do České Republiky. První zastávka proběhla od 31.3.2021 až 3.4.2022 v Českých Budějovicích v prostorách areálu HZS České Budějovice, kde se ve spolupráci s Jihočeským Krajem, konal výcvik vybraných jednotek dobrovolných hasičů ze všech koutů Jihočeského kraje.Jedná se o mobilní ohňový trenažer postavený v návěsu kamionu, kde za pomoci spalování propanu dochází k simulaci zahoření vnitřních prostor trenažeru, které jsou úmyslně koncipovány jako obývací pokoj, sklepní kóje, nebo například schodiště. Když se přidá vyvíječ kouře, tma, vodní pára a další stresové faktory, vznikne ideální prostředí na výcvik zásahu ve vnitřních prostorách.

Scénář zásahu je po celou dobu v rukou operátora a instruktorů kurzu, kteří na základě správnosti taktických postupů zasahujícího družstva mohou v momentě měnit průběh a intenzitu požáru na různých místech trenažeru současně. Může tak dojít například k opětovnému zahoření v prostorech únikové cesty, nebo vám za zády v čista jasna „zatopí“ opravdu nebezpečně vypadající Rollover.

Vše je samozřejmě kontrolováno nejen kvalifikovanou obsluhou, ale i bezpečnostním zařízením na sledování teploty a koncentrace plynu. V případě překročení limitů, ohrožení zasahujících hasičů, nebo poruchy, dojde k odpojení technologií a trenažer je v mžiku naprosto bezpečný pro vyřešení nenadálé situace.

Výcvik se skládal ze tří částí.

Teoretická část byla spíše opakovací, ale rozhodně ne méně důležitá. Taktika pohybu v zakouřeném prostředí, činnosti průzkumné skupiny, vstupy do uzavřených prostor, nebo kultura hašení, byly jen některé body z precizně připravené části výcviku.

Připomenutí práce s proudnicí a 3D hašení byla druhá část výcviku a nezbývalo než se pustit do boje s červeným kohoutem v útrobách trenažeru.

Dobrovolní hasiči z jednotek Bechyně, Neplachov, Mirovice, Strakonice, Milevsko, Nové Hrady, Suchdol nad Lužnicí, Lišov, Zliv, Netolice, Chýnov, Dačice, Nová Bystřice, České Velenice, Studená, Vodňany, Volyně, Týn nad Vltavou a Jindřichův Hradec se s připraveným scénářem poprali na výbornou.

Sami jistě potvrdí, že výcvik v podmínkách takřka reálných, jako tomu je v trenažeru Fire Dragon, má obrovský přínos pro zvládání řešení stresových situacích, se kterými se můžeme setkat při běžné zásahové činnosti jednotek.

Tímto bychom chtěli poděkovat všem zúčastněným hasičům, instruktorům, organizátorům a zejména společnosti Dräger Safety s.r.o.

Fotografie zde

Námětové cvičení ve firmě POLLMANN

Ve čtvrtek 3.2.2022 se jednotka zúčastnila námětového cvičení v areálu firmy POLLMANN v Jindřichově Hradci. Po 16 hod. bylo ohlášeno zahoření elektroinstalace u montážního stroje v jedné z místních hal. Před příjezdem jednotky byla provedena evakuace hlídací službou a požární hlídkou, která zjistila, že jedna osoba se pohřešuje. Tyto informace byly předány veliteli jednotky a následně členové jednotky provedli prvotní zásah a osobu vyhledali. Osoba byla nalezena v bezvědomí u poškozeného montážního stroje. Tato zraněná osoba byla vynesena z objektu na nosítkách, kde byla provedena prvotní resuscitace a dále zraněná předána do péče ZZS. Nakonec celý objekt byl odvětrán. Požární technik firmy POLLMANN provedl vyhodnocení a závěr námětového cvičení.

Dobrovolní hasiči děkují vedení společnosti POLLMANN a také bezpečnostnímu technikovi p. V. Loulovi za umožnění cvičení.

Výcvik se vydařil, cvičení bylo skvěle připraveno.

Fotografie zde

První letošní výcvik jednotky na téma záchrana tonoucího z ledu

Než se vydáte někam na led na rybník, podívejte se pěkně v teple na fotky z ledového výcviku na rybníku Vajgar, kterým prošli naši členové z výjezdové jednotky v neděli 23. ledna 2022. Protože ne každý chodí bruslit v suchém obleku, doporučujeme :

  • zkontrolovat tloušku ledu (minimálně 12cm)
  • nepohybovat se ve skupině
  • při praskání ledu si lehnout a plazit se na břeh
  • při záchraně osob voláme hned na linku 112, k okraji ledu se plazte, pokud možno jištění ze břehu.

Fotografie zde