Jdi na obsah Jdi na menu

Výcvik s motorovým člunem na rybníku Vajgar

Ve čtvrtek 6. července se uskutečnil výcvik s motorovým hliníkovým člunem V 460 AL s lodním motorem TOHATSU s ručním řízením. V rámci výcviku na rybníce Vajgar došlo i k úpravě ostrova, kde členové prořezali dřeviny a pokosili porost.

Fotografie zde

Školení velitelů a strojníků JSDH

Na středu 22. března naplánoval Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje územní odbor Jindřichův Hradec cyklické školení pro velitele družstev JSDH. Školení na centrální požární stanici v Jindřichově Hradci vedl vedoucí pracoviště IZS a služeb mjr. Bc. Milan Garhofer. Opakováno bylo velitelům vše z oblasti zákonů a předpisů pro zdárný výkon funkce velitele zásahu. Školení proběhlo na základě právního předpisu pro výkon funkce velitele v jednotkách sboru dobrovolných hasičů s tím, že určení velitelé ještě absolvovali přezkoušení svých znalostí. Z naší jednotky se tohoto přezkoušení zúčastnili jeden velitel jednotky a tři velitelé družstev.

Hned na to ve čtvrtek 23. března a pátek 24. března naplánoval Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje územní odbor Jindřichův Hradec cyklické školení pro strojníky JSDH. Školení na centrální požární stanici v Jindřichově Hradci opět vedl vedoucí pracoviště IZS a služeb mjr. Bc. Milan Garhofer a vedoucí techniky strojní služby HZS nprap. Ondřej Mrkva, který přednášel hlavní část školení. Opakováno bylo strojníkům vše z oblasti zákonů a předpisů pro zdárný výkon funkce hasič - strojník. V rámci školení přednášeli další rektoři z řad HZS. Školení proběhlo na základě právního předpisu pro výkon funkce hasič - strojník v jednotkách sboru dobrovolných hasičů s tím, že určení strojníci ještě absolvovali přezkoušení svých znalostí. Z naší jednotky se tohoto přezkoušení zúčastnilo sedm strojníků. U naší jednotky byli nově ustanoveni do funkce hasič - strojník tři členové zásahové jednotky a to velitel jednotky Lubomír Beran a dále hasiči Vladimír Hřebíček a Mgr. Radek Hrubý. Gratulujeme.

Dále by jsme chtěli poděkovat lektorům z řad HZS za příjemné zpestření školících dnů.

Výcvik ve slavonickém podzemí 

Na sobotu 4. března naplánoval velitel jednotky tematické cvičení s dýchací technikou, a to do gotických podzemních chodeb, do tajuplných uliček slavonického podzemí.

Cílem tematického cvičení bylo získat zkušenosti z uzavřeného a zakouřeného prostoru v podzemí, vyhledat děti, které se v podzemí schovaly.

K tomuto cvičení byly také pozváni hasiči z partnerského Dobersbegu a Slavonic.

Po absolvování tohoto tematického cvičení byl ještě naplánován výstup na radniční věž, kde každý hasič musel překonat 176 schodů s dýchací technikou, aby si mohl vychutnat pohled z vyhlídkové věže farního kostela.

Následoval společný oběd, kde byl výcvik vyhodnocen, nálada byla přátelská a výcvik byl určitě přínosem pro každého člena výjezdové jednotky.

Tímto bychom chtěli poděkovat Městu Slavonice, především panu tajemníkovi Liborovi Karáskovi, za zpřístupnění prostor věže a také společnosti Stavební huť, která nám umožnila přístup do podzemí a připravila pro nás všechny výborný oběd, který jsme absolvovali společně, paní Vladimíře Linhartové za tlumočnické služby a dobrovolným hasičům z Dobersbergu a Slavonic. Velké díky také Nelče za fotografie, Vládíkovi a Tobíkovi za figuranty při výcviku.

Fotografie zde

Výcvik na téma - záchrana osob z ledu

Na Vajgarském rybníku cvičili dobrovolní hasiči, jak pomoci lidem, kteří se proboří pod led. 

Probořený led pod bruslařem nebo chodcem. Noční můra snad pro každého. První kdo člověku, pod nímž se prolomil led, nejčastěji přijíždí na pomoc jsou hasiči. A vytáhnout někoho z promrzlé vody není žádná legrace, i proto pravidelně trénují, jak na to. Dne 11. února si k nácviku vybrali rybník Vajgar. 

K zásahu do vody používají hasiči takzvaný suchý oblek, který ochrání je samotné. K záchranářským úkonům pak využívají mimo jiné i další speciální pomůcky, například házecí pytlíky se záchrannými lany, nafukovací lávku, páteřní desku apod. 

A jaký je jeden z možných scénářů záchrany osoby, která se probořila? Je-li zachraňovaná osoba nedaleko břehu, hasiči použijí házecí pytlík, který hodí za topícím. Ten se zachytí hozeného lana nebo si ho omotá kolem ruky. Hasič oblečený do suchého obleku, plovací vesty a zajištěný lanem doplave k tonoucímu, případně se doplazí po ledu a za pomoci kolegů na břehu se dostane společně se zachraňovanou osobou zpět na břeh. Pro samotný pohyb po ledu hasiči používají různé pomůcky pro rozložení váhy na nestabilní ploše. 

Hasiči dlouhodobě upozorňují veřejnost, že před vstupem na led je potřeba zjistit si nejen jeho dostatečnou tloušťku, ale rovněž výskyt prasklin, nečistot, bublin vzduchu v něm a také případné proudění vody pod ledem. To vše má výrazný vliv na nosnost ledu a i s ohledem na tyto faktory je pak potřeba zvážit vůbec samotný vstup na přírodní ledovou plochu a již při samotném pohybu po něm je vždy potřeba dbát zvýšené pozornosti. Apelujeme v tomto zejména na rodiče dětí, které často nedokáží přítomná rizika adekvátně posoudit.

Fotografie zde

Výcvik s motorovými pilami 

V sobotu 14. ledna vyjeli členové výjezdové jednotky na žádost starosty města do místní části Radouňka, aby zde v rámci výcviku s motorovými pilami pokáceli, odklidili a upravili prostor před objektem, který bude využívat Občanské sdružení OKNA. 

Fotografie zde