Jdi na obsah Jdi na menu

Školení velitelů a strojníků JSDH

Na středu 20. března naplánoval Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje územní odbor Jindřichův Hradec cyklické školení pro velitele družstev JSDH. Školení na centrální požární stanici v Jindřichově Hradci vedl vedoucí pracoviště IZS a služeb mjr. Bc. Milan Garhofer. Opakováno bylo velitelům vše z oblasti zákonů a předpisů pro zdárný výkon funkce velitele zásahu. Školení proběhlo na základě právního předpisu pro výkon funkce velitele v jednotkách sboru dobrovolných hasičů s tím, že určení velitelé ještě absolvovali přezkoušení svých znalostí. Z naší jednotky se tohoto přezkoušení zúčastnili jeden velitel jednotky a tři velitelé družstev.

Hned na to ve čtvrtek 21. března naplánoval Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje územní odbor Jindřichův Hradec cyklické školení pro strojníky JSDH. Školení na centrální požární stanici v Jindřichově Hradci opět vedl vedoucí pracoviště IZS a služeb mjr. Bc. Milan Garhofer a vedoucí techniky strojní služby HZS nprap. Ondřej Mrkva, který přednášel hlavní část školení. Opakováno bylo strojníkům vše z oblasti zákonů a předpisů pro zdárný výkon funkce hasič - strojník. V rámci školení přednášeli další rektoři z řad HZS. Školení proběhlo na základě právního předpisu pro výkon funkce hasič - strojník v jednotkách sboru dobrovolných hasičů s tím, že určení strojníci ještě absolvovali přezkoušení svých znalostí. U naší jednotky byli nově ustanoveni do funkce hasič - strojník dva členové zásahové jednotky a to hasiči Václav Brom a David Bušta. Gratulujeme.

Dále by jsme chtěli poděkovat lektorům z řad HZS za příjemné zpestření školících dnů.

Námětové cvičení na Cihelně

V neděli 25. února 2024 se jednotka zúčastnila námětového cvičení v areálu cihelny v Jindřichově Hradci. V 9.30 hod. byl ohlášen požár objektu v č.p. 94. Před příjezdem jednotky byla provedena evakuace správcem objektu, který zjistil, že dvě osoby se pohřešují. Tyto informace byly předány veliteli zásahu a následně členové jednotky provedli prvotní zásah ( kde v některých prostorách probíhalo simulované hoření ) a osoby vyhledali. Osoby byly nalezeny během následujících několika málo minut a ihned vyvedeny ve vyváděcích maskách před budovu . Nakonec celý objekt byl odvětrán. Velitel jednotky provedl vyhodnocení a závěr námětového cvičení.

Dobrovolní hasiči děkují vedení objektu č.p 94 a také veliteli naší JSDH p. L. Beranovi za umožnění cvičení.

Dále bychom chtěli poděkovat Elišce Kolářové za profesionálně nafocené fotografie. Moc si toho vážíme.

Výcvik se vydařil, cvičení bylo skvěle připraveno.

Výcvik na téma - záchrana osob z ledu 

Mrazivé počasí posledních dnů umožnilo dnes (tj.21. ledna) členům JSDH města Jindřichův Hradec absolvovat první letošní výcvik záchrany osob z ledové plochy, respektive z vody po propadnutí ledem. K výcviku na zamrzlé vodní ploše si dobrovolní hasiči vybrali rybník Vajgar.

Nejprve bylo nutné narušit celistvost silného ledu za pomoci motorové pily a vytvořit dostatečně velkou díru pro započetí výcviku pod vedením velitele jednotky.

Hasiči si na místě trénovali možnosti záchrany tonoucí osoby, pod kterou se prolomil led. Procvičovali a opakovali si různé techniky vytažení člověka z vody za použití například záchranné smyčky, páteřové desky, házecího pytlíku s lanem, nafukovací lávky a nastavovacího žebříku.

Výcviku se spolu s jindřichohradeckými dobrovolnými hasiči zúčastnili i strážníci Městské policie Jindřichův Hradec.

Dobrovolní hasiči touto cestou děkují fotografovi Martinu Kozákovi, který nám celý výcvik fotil a poskytl fotografie.

Fotografie zde